Ādams, Ieva

Lieldienu ēdieni. Idejas Lieldienu galdam

Sagaidot pavasara svētkus – Lieldienas –, būtiski laikus padomāt ne vien par tradicionālajām aktivitātēm un galda noformējumu, bet arī pašiem ēdieniem. Visiem zināms, ka svētku mielastam jābūt bagātīgam, tomēr kas tad galu galā būtu jāliek galdā, lai mielasts izdotos nevainojams un izpelnītos ikviena ēdāja atzinību?

Lūk, pāris idejas tradicionālam Lieldienu galdam, kas ies pie sirds ikvienam un liks gaisā uzvirmot pavasarīgai un līksmai vēsmai.

Tradicionālais ēdiens – olas

Kārtīgs Lieldienu mielasts nav iedomājams bez olām, kas tiek baudītas teju visas dienas garumā un ir kļuvušas par neatņemamu Lieldienu tradīciju. Kā latviešiem ierasts, olas tiek krāsotas ar sīpolu mizām vai kādām citām dārza veltēm, un tiek uzskatīts, ka tie, kas Lieldienās apēd daudz olu, būšot stipri un veseli. Lieldienu galdā galvenokārt ceļ vārītas olas, taču tikpat labi mielastā iederēsies arī citi olu ēdieni, piemēram, pildītas olas.

Pavasaris nāk ar zaļumiem

Kā zināms, pēc ziemas mūsu vitamīnu krājumi organismā ir krietni izsīkuši, tāpēc pavasaris ir īstais laiks, lai bagātinātu to ar pašu zaļumiem un diedzētiem graudiem. Lielisku rezultātu var iegūt, zaļumus pievienojot kādam no ēdieniem vai arī tos pievienojot, piemēram, dārzeņu platei vai pat Lieldienu rīta brokastu maizītēm.

Nav noslēpums, ka pavasarīgās krāsas un nozīmes dēļ ar tiem var arī veiksmīgi noformēt galda klājumu, kam arīdzan ir liela nozīme, plānojot mājās uzņemt viesus.

Ceļam galdā apaļas formas ēdienus, dekorējam Lieldienu tematikā

Šī Lieldienu tradīcija dzirdēta samērā bieži, tomēr kāpēc tik liela nozīme tiek piešķirta tieši apaļas formas ēdieniem? Kā izrādās, skaidrojums ir pavisam vienkāršs – tie simbolizē sauli. Galdā var celt ne tikai ēdienus, kas paši par sevi ir ieapaļi, piemēram, rauši, smalkmaizītes, kanapē maizītes u.c., bet arī apaļus traukus, kuros ievietoti Jūsu iemīļotie ēdieni – vienalga, vai tie būtu salāti vai kādas citas uzkodas.

Lieldienās aktuāli arī ēdieni, kas dekorēti ar zaķa, olu, pūpolu dekoriem. Piemēram, Lieldienu kēkss, kēksiņi jeb mafini, smalkmaizītes, pīrādziņi, burkānu kūka, kas tematiski veidoti Lieldienu tematikā, lieliski iederēsies uz Lieldienu svētku galda, jo īpaši, ja svinībās piedalās bērni.

Ienesam mājās krāsas

Tikpat svarīgs priekšnosacījums, gatavojot tradicionālu Lieldienu maltīti, ir pasniegt ēdienu, kas ir košās un pavasarīgās krāsās – augļus, krāsainos dārzeņus, jau minētos zaļumus u.c. Šī tradīcija simbolizē dabas un vienlaikus arī krāšņuma mošanos līdz ar pavasari. Bagātīgu krāsu gammu var iegūt arī, izrotājot galdu ar dažādiem spilgtiem akcentiem un dekoriem, kas sniegs vēlamo rezultātu Lieldienu gaisotnes radīšanā.

Grūbas vai zirņi ar speķi

Tradicionālais latviešu ēdiens, kas aizgūts no laikiem, kad pēc ziemas krājumos bija palikušas vien grūbas un zirņi, ir viena no galvenajām Lieldienu maltītes sastāvdaļām. Kā ierasts, grūbas vai zirņus pasniedz kopā ar sālītu speķi, kas apcepts pannā, tādējādi iegūstot ne vien tradicionālu, bet arī sātīgu ēdienu.

Citu tautu tradīcijas

Lai svētku mielastu padarītu neparastāku, vērts smelties iedvesmu arī no citu tautu tradicionālajiem Lieldienu ēdieniem, kas ļaus ne vien iepazīt dažādas kultūras, bet arī nogaršot to labumus un pat uzlabot kulinārijas prasmes.

Gan pasha, gan kuličs ir Lieldienu ēdieni, kas aizgūti no Krievijas, tomēr savu slavu izpelnījušies arī tepat – Latvijā. Pasha ir no biezpiena pagatavojams deserts, kas papildināts ar žāvētiem augļiem un riekstiem, citreiz arī sviestu un saldo krējumu. Savukārt kuličs ir maize, ko gatavo no olām, rauga, krējuma, miltiem un sviesta, papildinot to ar žāvētiem augļiem un sukādēm, bet pēc tam to pārlej ar cukura glazūru un krāsaini izrotā.

Viens no neparastiem ēdieniem ir somu memme, kas ir putrai līdzīgs ēdiens ar specifisku garšu.

Itāļiem ļoti iecienīts ir sāļais pīrāgs “Casatiello”, ko parasti pasniedz gavēņa noslēguma svinībās.

Savukārt angliski runājošajās valstīs populāras ir Lieldienu krusta maizītes, kas ir ne tikai garšīgas, bet arī apveltītas ar dziedinošām spējām un garu vēsturi.

Līdzīgie raksti