Fricis, Vikentijs, Vincents

Žāvēto augļu Ziemassvētku kūka

Tuvojoties Ziemassvētkiem, jau laicīgi sākam domāt par svētku gaisotni, dāvanām un par to, ar ko gardu varētu pacienāt savus ciemiņus. Kāpēc gan nepagatavot īpašu svētku kūku?

Sevišķi garda un aromātiska Ziemassvētku kūka izdodas tad, ja gatavo gandrīz mēnesi pirms svētkiem un labi nogatavina, reizi nedēļā samitrinot ar rumu. Un atceries, ka Ziemassvētku kūka noteikti ir pārpilnības kūka, jo, tikai izvēloties labas sastāvdaļas, tā izdodas aromātiska un garda.

Sastāvdaļas:
1/2 glāzes sviesta
1/2 glāzes parastā vai brūnā cukura
1/4 glāzes medus
2 olas
1 glāze miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
1 tējkarote smaržīgo garšvielu: (kanēlis, kardamons, krustnagliņas, ingvers, muskatrieksts u. c.
naža gals sāls
puscitrona miziņa
1/3 glāzes apelsīnu sulas
2 glāzes sasmalcinātu žāvētu augļu:(rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes u. c.)
1/2 glāze cukātu
1 glāze sasmalcinātu lazdu riekstu vai mandeļu
1/2 glāzes brendija liķiera ar citronu

Pagatavošana:

1. Žāvētos augļus, riekstus, mandeles, cukātus vairākas dienas iepriekš izmērcē brendijā.

2. Bļodā saputo mīkstu sviestu, svaigu medu un cukuru, līdz veidojas viendabīga masa. Pa vienai pievieno olas.

3. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un garšvielām, izsijā caur sietu.

4. Putojot, masai pārmaiņus lēni pievieno apelsīnu sulu un miltus.

5. Žāvētos augļus, riekstus, mandeles, cukātus un sasmalcinātu citronmiziņu samaisa un uzmanīgi iecilā masā. Labi samaisa.

6. Kūkas veidnē ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu. Cep apmēram 2 stundas 150 grādu temperatūrā. Gatavību pārbauda, iedurot koka nazīti - mīkla nedrīkst pie tā pielipt!

Gatavo kūku veidnē atdzesē, izņem no formas un noņem cepamo papīru. Marli, kurā ietīs kūku, samitrina ar brendiju. Kūku cieši ietin marlē, tad folijā. Ietītu liek ledusskapī vai citur vēsumā un tur vismaz vienu nedēļu līdz Ziemassvētkiem!

Ziemassvētku kūku var rotāt ar žāvētiem augļiem, riekstiem, mandelēm, cukātiem, šokolādi, glazētiem augļiem, marcipānu, pūdercukuru vai cukura glazūru.

Līdzīgie raksti