Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI šogad Helovīna svinētājus aicina pagatavot spocīgu un īpaši Helovīna naktij izrotātu ķirbju kūku – kā nekā tieši šis oranžais skaistulis ir Helovīna simbols, turklāt ķirbja garšu šajā kūkā nebūs iespējams atpazīt, tāpēc kūka garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.
Ķirbju kūka ar zirnekļa tīkliem
Sastāvdaļas
Kūkas biskvītam
- 450 g ķirbju biezeņa
- 180 g kviešu miltu (80 g pilngraudu, 100 g augstākā labuma)
- 1,5 tējk. maltā kanēļa
- 1 tējk. cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 3 olas
- 120 ml rapšu eļļas
- 20 g kausēta sviesta
- 150 g brūnā cukura
- 80 g sakapātu valriekstu (ja vēlas)
Krēmam
- 500 g krēmsiera
- 100 ml saldā krējuma
- 150 g vārīta iebiezinātā piena
Ārējai kārtai
- 50 g sviesta istabas temperatūrā
- 150 g krēmsiera
- 1 ēdamk. pūdercukura
- Melnā pārtikas krāsviela (piemēram, pārtikas ogle)
- 100 g mazo zefīru jeb maršmelovu
Šokolādes spokiem
- 100 g baltās šokolādes
- Melnā pārtikas krāsviela
Pagatavošana
1. Gatavo biskvītu - bļodā samaisa eļļu, sviestu un brūno cukuru. Pievieno masai olas, visu samaisa, tad pievieno ķirbju biezeni (blenderī sasmalcinātus tvaicētus vai cepeškrāsnī apceptus ķirbju gabalus). Sajauc miltus ar kanēli, cepamo pulveri, sāli, pievieno šo maisījumu iepriekš pagatavotajai masai un kārtīgi sajauc. Ja kūku vēlas papildināt ar valriekstiem, pievieno rupji sakapātus riekstus. Lej cepamformā (16 cm diametrā) un cep 50-60 minūtes, iegūto biskvītu pilnībā atdzesē un tad gareniski sadala 3 daļās.
2. Kad biskvīts atdzisis un sadalīts daļās, gatavo krēmu - saputo krēmsieru ar saldo krējumu. Pārsmērē biskvītu ar 75 g vārīta iebiezinātā piena, tam virsū liek aptuveni pusi no saputotā krēma, uzliek virsū otru daļu biskvīta un arī to, tāpat kā pirmo, apsmērē ar iebiezināto pienu un krēmu, virsū uzliekot trešo biskvīta kārtu. Iegūto kūku liek ledusskapī uz 6-8 stundām.
3. Gatavo masu kūkas ārējam pārklājumam - saputo sviestu kopā ar pūdercukuru, iegūtajā masā ieputo krēmsieru un melno krāsvielu. Pārklāj kūku no visām malām un liek atpakaļ ledusskapī.
4. Mikroviļņu krāsnī ~30 sekundes izkausē mazos zefīriņus jeb maršmelovus. Šķidro zefīru masu samaisa ar karotīti un, uzvelkot rokā gumijas cimdu, ņem masu ar roku un veido kūkai apkārt zirnekļu tīklus.
5. Veido šokolādes spociņus - ūdens peldē izkausē balto šokolādi. Vienai ēdamkarotei izkausētās šokolādes pievieno melno krāsvielu, iekrāsojot šokolādi melnā krāsā. Izklāj uz galda cepamo papīru, ņem vienu tējkaroti baltās šokolādes masas, uzliek to uz cepamā papīra un ar tējkarotes apakšu no tās izveido plakanu šokolādi lāsi ar platāku pamatu un sašaurinājumu. Šādas lāses izveido no visas baltās šokolādes masas, tad cepamo papīru ar baltās šokolādes lāsēm liek sacietēt ledusskapī. Ar melno šokolādes masu uz katras lāses uzzīmē spociņa acis un muti.
6. Kūku izrotā ar baltās šokolādes spokiem un bauda kopā ar lieliem un maziem Helovīna svinētājiem.