Fricis, Vikentijs, Vincents

Sildošas zupas aukstam laikam

Ārā iestājusies īsta ziema ar ilgstošu salu un sniegu, tāpēc savos iepirkumu grozos arvien biežāk ceļam sildošas garšvielas, karstos dzērienus un sātīgu ēdienu pagatavošanai nepieciešamos produktus, liecina veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati. Lai šajā sezonā ēdienkarti varētu dažādot ar jauniem ēdieniem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI aicina izmēģināt divu veselīgu sildošo zupu receptes!

Karija zupa ar rīsu nūdelēm un turku zirņiem

Sastāvdaļas

- 2 ēdamk. rapšu eļļas
- 1,5 l dārzeņu vai vistas buljona
- 240 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
- 2 lieli kubiņos sagriezti burkāni (var ņemt  arī citus dārzeņus - cukīni, brokoļus, ķirbjus)
- 2 ēdamk. karija pastas (var nepievienot)
- 1 smalki sakapāts sīpols
- 1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa
- 250 ml kokosriekstu piena
- 45 g dabīgā zemesriekstu sviesta
- 1 tējk. kurkumas
- 1/4 tējk. čili piparu pulvera
- 1/2 tējk. sarkanās paprikas pulvera
- 1/2 tējk. karija pulvera
- 1/4 tējk. maltā koriandra
- sāls pēc garšas 
- 125 g rīsu nūdeļu
- sinepju dīgsti vai citi zaļumi rotāšanai

Pagatavošana

1. Lielā katlā ielejiet rapšu eļļu, apcepiet tajā dārzeņus ar garšvielām – vispirms uz lēnas uguns apbrūniniet sīpolus un ķiplokus, pievienojiet tiem smalkos kubiņos sagrieztus burkānus, pēc brīža iemaisiet dārzeņos karija pastu un maisot sildiet visu apmēram vienu minūti.  Pievienojiet masai turku zirņus un garšvielas, turpiniet visu maisot cept vēl aptuveni vienu minūti.

2. Pievienojiet buljonu un visu vāriet uz lēnas uguns apmēram 10-15 minūtes.

3. Beigās pievienojiet zemesriekstu sviestu, sāli, kokosriekstu pienu un pakarsējiet vēl kādu minūti.

4. Pirms pasniegšanas atbilstoši ražotāja norādītajai instrukcijai pagatavojiet rīsu nūdeles

5. Pasniedziet, rotājot ar zaļumiem.


Tomātu un lēcu zupa ar timiānu

Sastāvdaļas

- 300 g melno vai sarkano lēcu
- 1200 ml vistas vai dārzeņu buljona
- 400 g kubiņos sagrieztu tomātu savā sulā
- 3-4 timiāna zariņi
- 1 smalki sakapāts sīpols
- 1 burkāns, sagriezts mazos kubiņos
- 2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
- 2 ēdamk. olīveļļas
- sāls, melnie pipari pēc garšas
- ½ tējk. malta muskatrieksta
- ½ tējk. maltā koriandra
- Grauzdētā maize pasniegšanai

Pagatavošana

1. Katliņā uzkarsējiet olīveļļu, apmēram vienu minūti apcepiet tajā sīpolus, burkānus un ķiplokus.

2. Pielejiet buljonu, uzvāriet.

3. Lieciet buljonā lēcas, garšvielas un rozmarīna zariņus, vāriet līdz lēcas ir gandrīz gatavas.

4. Pielieciet klāt tomātus un karsējiet vēl 3-4 min līdz lēcu gatavībai.

5. Pasniedziet kopā ar grauzdētu maizi. 

Līdzīgie raksti