Sendviči sniedz plašas iespējas variēt ar sev tīkamajām garšu kombinācijām, tos nav nepieciešams pirms tam termiski apstrādāt, turklāt šādas mājās gatavotas uzkodas pēc sevis neatstāj arī videi nedraudzīgu plastmasas iepakojumu.
Atliek vien izvēlēties iecienītāko maizi, smēriņu, dārzeņus un gaļu vai zivi pēc izvēles, un pāris minūšu laikā sendvičs ir gatavs ērtai paņemšanai līdzi, dodoties vasaras aizraujošajos piedzīvojumos.
Sendvičs ar "burkānlasi" un sīpolu salātiem jeb vegānas lašmaizītes
Četriem sendvičiem vajadzēs:
Iecienītākā rudzu vai pilngraudu maize 8 šķēles
Vegāns krēmsiers 300g
Marinēti burkāni 320g
Sīpolu salāti 150g
Marinētajiem burkāniem vajadzēs:
Burkāni 5-6 gab.
Sojas mērce 100 ml
Kūpinātas paprikas pulveris 1 tējkarote
Nori jūraszāles 3 lapas
Kļavu sīrups 3 ēdamkarotes
Sāls pēc garšas
Ķiploki vai ķiploku pulveris - naža gals pulvera vai divas daiviņas
Sidra vai ābolu etiķis 4 ēdamkarotes
Olīveļļa 50 ml
Burkānus nomazgā un nemizotus cep krāsnī - 150 grādos 30-40 minūtes. Atdzesē, noņem mizu un ar dārzeņu mizotāju griež plānas šķēles. Pagatavo marinādi - sadrupina vai sasmalcina nori lapas (var arī izmantot blenderi), sajauc ar pārējām sastāvdaļām vienā masā, pagaršo un pēc nepieciešamības pievieno papildu garšvielas.
Sīpolu salātiem vajadzēs:
Sarkanie sīpoli 1 gab.
Dilles 20 g (neliela buntīte)
Pētersīļi 20 g (neliela buntīte)
Olīveļļa 20 ml
Citrona sula no 1/3 citrona
Citronpipari - naža gals
Citrona miza no 1/2 citrona
Sāls - pēc garšas
Sīpolus nomizo un griež plānās šķēlēs, noplucina dillēm un pētersīļiem lapas. Pagatavo mērci - sajauc olīveļļu, citrona sulu, piparus, sāli un citrona mizu. Mērci salātos var iejaukt uzreiz vai paņem līdzi un visu sajaukt pirms sendviča salikšanas.
Lai, ejot garākā pārgājienā, pa ceļam sendvičs neizmirktu, visas sastāvdaļas var iepakot atsevišķi jau gatavas salikšanai kopā. Sendviča būvēšana – uz katras rudzu maizes šķēles uzsmērē krēmsiera kārtu. Tāpat uz katras šķēles liek marinētos burkānus. Uz vienas no šķēlēm liek sīpolu salātus un nosedz ar otru šķēli secībā - maize, siers, burkāni, sīpoli, burkāni, siers, maize.
Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas
Četriem sendvičiem vajadzēs:
Maize pēc izvēles - 8 šķēles
Olas 8 gab.
Majonēze 8 ēdamkarotes
Sinepes 2 tējkarotes
Baltā daļa no 1 purava
Sāls pēc garšas
Variācijām jeb ko vēl bez visa šī pievienot klāt:
Tuncis
Marinēti gurķi
Alpu siers
Marinēti pipari (asi vai saldi)
Garneles, krabis, vēži
Kukurūza
Ķiploks
Dilles, estragons, pētersīļi
Olas vāra 6 minūtes (laiku skaita no ūdens vārīšanās brīža). Tās atdzesē, noloba čaumalu un sasmalcina var arī sarīvē. Pievieno majonēzi, plānās šķēlēs grieztu puravu un sāli pēc garšas. Visu sajauc un liek starp divām maizes šķēlēm, pēc izvēles pievienojot klāt iecienītāko gaļu, jūras veltes, salātlapas vai dārzeņus. Gatavās maizītes var ietīt cepamajā papīrā vai likt sendviču kārbā ērtai līdzņemšanai.
Sātīgais vraps ar turku zirņu salātiem
Četriem vrapiem vajadzēs:
Konservēti turku zirņi 200g
Loki 30g
Dilles 20g
Seleriju kāti 20g
Marinēti gurķi 80g
Sula un miza no 1/2 citrona
Šķipsniņa kūpināta paprikas pulvera
Vegāna majonēze 2 ēdamkarotes
Sinepes 1 tējkarote
Kaperi 1 tējkarote
Ķiploks 1 daiviņa
Sāls un pipari pēc garšas
Tortiljas pēc izvēles 4 gab
Turku zirņiem nolej šķidrumu, tos saspaida ar dakšiņu. Sasmalcina dilles, lokus, seleriju, ķiploku un kaperus. Sajauc majonēzi ar sinepēm, paprikas pulveri, sāli, citrona mizu un sulu, pēc nepieciešamības pievienojot papildu garšvielas. Sajauc sasmalcinātās sastāvdaļas un mērci.
Gaļas pildījumam Āzijas noskaņās vajadzēs:
Liellopa maltā gaļa 400g
Sezama eļļa 50 ml
Sezama sēklas 15g
Sojas mērce 80 ml
Ingvers 20g
Loki 30g
Ķiploks 2 daiviņas
Čili pipars
Medus 2 ēdamkarotes
Sāls pēc garšas
Sajauc sezama sēklas ar sojas mērci, sasmalcinātu ingveru, ķiploku, lokiem, čili un visai masai pievieno medu. Pannā sakarsē sezama eļļu un tajā pakāpeniski liek liellopa gaļu un to karamelizē. Kad gaļa apbrūnējusi, tai pievieno iepriekš sagatavoto maisījumu un sautē, līdz masa kļuvusi sīrupaina. Pēc nepieciešamības pievieno papildu sāli.
Pikantajam zivs pildījumam vajadzēs:
Laša vai foreles fileja bez ādas un asakām 500g
Olīveļļa 30 ml
Malts kumīns - naža gals
Čili pulveris 1/2 tējkarote
Ķiploki 1 daiviņa
Sula no 1/2 laima
Sāls pēc garšas
Tomāti 100g
Olīvas 30g
Sīpols 20g
Zaļais halapenjo pipars 10g
Laša fileju sagriež mazākos gabalos, sajauc visas sastāvdaļas un pagatavo marinādi. Iemarinē lasi uz 30 minūtēm, pēc tam to cep pannā vai krāsnī līdz gatavs. Paralēli sasmalcina tomātus, sīpolus, olīvas un halapenjo piparus, visu sajauc un pievieno lasim. Gatavo pildījumu sadala četrās daļās un cieši satin tortiljās. Tās pēc izvēles var viegli apbrūnināt uz pannas, lai iegūtu kraukšķīgāku pēcgaršu. Papildus vrapu garšas buķeti var bagātināt ar divu veidu universālajiem topingiem jeb mērcēm, kas patiks gan zivs un gaļas cienītājiem, gan arī vegānās vrapa versijas piekritējiem, piešķirot uzkodai vasarīgu svaigumu.
Avokado krēma mērcei vajadzēs:
Avokado 2 gab.
Sula un miza no 1 laima
Ķiploks 2 daiviņas
Sīpols 30 g
Ķiršu tomāti 60g
Sāls pēc garšas
Medus 1 ēdamkarote
Čili pulveris - naža gals
Visas sastāvdaļas samaļ blenderī, līdz izveidojas viendabīga krēma masa.
Marinētu sarkano sīpolu mērcei vajadzēs:
Sarkanie sīpoli 200g
Anīss - 3 zvaigznītes
Fenheļa sēklas 1 tējkarote
Aveņu etiķis 100 ml
Brūnais cukurs 60g
Sāls 1 tējkarote
Ūdens 50 ml
Sarkanos sīpolus nomizo, griež ļoti plānās šķēlēs, no pārējās sastāvdaļām uzvāra marinādi, to karstu pērlei sīpoliem, kas būs gatavi pēc 20 minūtēm.
Sendviču un vrapu receptēs izmantotie produkti ar ērtu piegādi uz mājām Rīgā un Pierīgā pieejami interneta veikalā Barbora.lv.