1. Nešaustiet sevi par pārēšanos!
Svētku laikam ir raksturīga ikdienas režīma maiņa – brīvdienas sniedz iespēju vēlāk celties, apciemot savus mīļos, vairāk laika pavadīt nesteidzīgās sarunās un arī vairāk laika ēst! Līdz ar to pārēšanās ir normāla. Nav jēga sevi šaustīt, ka atkal neizdevās atteikties no vecmāmiņas gardā rasola vai krustmātes sagatavotās medus kūkas, jo pēc būtības svētku laikā nenotika nekas briesmīgs – ar īslaicīgu pārēšanos mūsu organisms tiks galā! Daudz svarīgāk ir sakārtot ikdienas ēdienkarti, nevis šaustīt sevi par svētku laika gastronomiskajām izvirtībām.
2. Neuzsāciet drastiskas diētas!
Biežākā kļūda, ko pieļaujam cerībā ātri atgūt pirmssvētku formu, ir ieslīgšana otrā galējībā un pievēršanās stingrām diētām, taču ir svarīgi atcerēties, ka jebkura badošanās organismam rada ļoti lielu slodzi un papildu stresu, uz ko organisms var reaģēt ar metabolisma palēnināšanu un cerētās notievēšanas vietā var sanākt vienīgi papildus nepatikšanas.
Pārēdoties mēs pārslogojam gan gremošanas sistēmu, gan hormonālo sistēmu, gan asins cirkulācijas sistēmu, un, lai arī brīvdienās mums šķiet, ka atpūšamies, ķermenim tā ir liela papildus slodze. Organisms ir jūtīgs pret cukura koncentrācijas izmaiņām asinīs – kad ēdam daudz un īpaši ar ogļhidrātiem bagātus ēdienus, asinīs pieaug glikozes līmenis, tāpēc aizkuņģa dziedzeris izdala papildus insulīnu, lai šo glikozi “neitralizētu”. Tātad, jo vairāk mēs ēdam, jo vairāk insulīna ir jāizdala, tā rezultātā mūsu apetīte tikai palielinās. Jau svētkos piedzīvotā pārēšanās organismam ir ļoti liela slodze, tāpēc aiztaupiet sev vēl vienu nevajadzīgu šoku un pie ierastā ēšanas režīma atgriezieties pakāpeniski!
3. Ieklausies ķermenī!
Ja svētos gadījies pārēsties, parasti pēc tam organisms pats jūt, kas tam ir nepieciešams, lai atgrieztos normālā ritmā – tieši tāpēc pēc svētkiem bieži kārojas viegli salāti vai svaiga zupa. Organismā ir vērts ieklausīties, un tā vietā, lai obligāti apēstu pāri palikušo Jaungada rasolu, pagatavojiet ēdienu, ko tiešām kārojas. Izvēlaties pilnvērtīgu, sabalansētu maltīti - pusi no šķīvja pamatēdienreizēs aizpildiet ar dārzeņiem, ceturtdaļu ar liesiem olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļu, zivi, olām, pākšaugiem, un ceturtdaļu ar produktiem, kas satur lēni pārstrādājamus ogļhidrātus – izvēlieties, piemēram, pilngraudu produktus – rīsus, griķus, grūbas.
4. Dzeriet ūdeni!
Svētku laikā parasti ēdam sāļus, treknus vai pārlieku saldus ēdienus un bieži lietojam arī alkoholiskos dzērienus, kas veicina organisma dehidrāciju, tāpēc pēc svētkiem ir svarīgi dzert daudz ūdens – tas atjaunos organisma šķidruma balansu un palīdzēs kontrolēt apetīti.
5. Ēšanas ritmu sabalansējiet ar fiziskajām aktivitātēm!
Ķermeņa labsajūtu pēc dūšīgas ēšanas palīdzēs atjaunot ne vien pareizs uzturs, bet arī fizikās aktivitātes, turklāt nebūt nav obligāti jāapmeklē intensīvas slodzes treniņi sporta zālē – pietiks arī ar biežākām pastaigām vai aktīvu atpūtu.