Fricis, Vikentijs, Vincents

Pavlovas kūka

Pēc tekstūras maigā un trauslā kūka “Pavlova” ir lielisks veids, kā palutināt sevi un savus mīļos ar debešķīgi saldu gardumu, kas pie sirds iet teju ikvienam. Pavlova kūka ieguvusi arī otru nosaukumu, proti balerīnu kūka - kā vēsta pats nosaukums, šis saldēdiens tika radīts par godu slavenai krievu baletdejotājai Annai Pavlovai, kas 20. gs. 20. gados viesojās Austrālijā un Jaunzēlandē. Lai arī avoti liecina, ka kūku speciāli balerīnai radījis kāds Velingtonas viesnīcas šefpavārs Jaunzēlandē, par tās dzimteni sevi uzskata arī Austrālija, un šo valstu starpā joprojām pastāv domstarpības par Pavlovas kūkas rašanās vietu.

Šis vieglais saldēdiens ir piemērota gan sanākšanai šaurā ģimenes vai draugu lokā, gan arī lielām svinībām - klasiskās “Pavlovas” pamatā ir vien 5 sastāvdaļas un bezgala viegla pagatavošana, kas ir pa spēkam ikkatram.

Sastāvdaļas: (4 personām)

- 2 olu baltumi
- 100 g pūdercukura + 1 1/2 TK, ko pievienot saldajam krējumam
- 1 TK citrona sulas
- 1/2 TK kartupeļu cietes
- 100 ml saldā krējuma
- ogas un svaigas piparmētru lapiņas dekorēšanai

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem.

2. Tīrā un sausā bļodā liek olu baltumus. Sāk putot, līdz olu baltumi ir vieglās putās, tad pakāpeniski ber klāt pūdercukuru, turpinot putot vēl 7 minūtes, līdz veidojas stingras putas.

3. Masā ielej citrona sulu un uzmanīgi iecilā kartupeļu cieti.

4. Uz cepamās pannas izklāj cepamo papīru un liek pagatavoto masu; veido vai nu vienu veselu kūku, vai atsevišķas kūciņas - pēc izvēles.

5. Liek krāsnī, uzreiz samazinot temperatūru līdz 120 grādiem. Cep aptuveni 1 h 30 min.

6. Pa to laiku traukā saputo saldo krējumu ar cukuru.

7. Gatavo kūku vai kūciņas ņem ārā no krāsns un atdzesē istabas temperatūrā.

8. Kad kūka atdzisusi, tai virsū klāj saldo krējumu un dekorē ar svaigām ogām vai augļiem, kā arī piparmētru lapiņām.

Lai labi garšo!

 

Līdzīgie raksti