Fricis, Vikentijs, Vincents

Marinādes gaļām, ko pagūt izmēģināt šovasar

Vasaras mēneši ir lielisks laiks grilēšanai un maltīšu baudīšanai brīvā dabā, un arī Latvijas visai mainīgie laika apstākļi nebūt nav šķērslis laika pavadīšanai pie kopīga pusdienu vai vakariņu galda, baudot gardu gaļas maltīti aromātisku dūmu apskāvienos.

Interneta veikala Barbora.lv garšas eksperts, lauku gardēdis un pieredzes bagātais šefpavārs Dzintars Kristovskis iesaka četras oriģinālas gaļas marinādes receptes kā cūkgaļas un liellopu gaļas, tā arī putnu gaļas cienītājiem, kas veido izcilus garšas savienojumus un kalpo kā lieliska alternatīva brīžos, kad rodas vēlme ieviest jaunas vēsmas ikdienas vai svētku galda ēdienkartē.

Cūkgaļas kakla karbonāde svaigu sīpolu marinādē

Cūkgaļas kakla karbonādes un svaigu sīpolu marinādes apvienojums ir garda un sātīga maltīte gan pusdienām, gan vakariņām, un to spēs pagatavot ne tikai īstens kulinārijas eksperts, bet arī iesācējs. Sīpolu marinādes specifika slēpjas tajā, ka tā mīkstina cūkgaļu, padarot gaļu mutē kūstošu. Šī maltīte ir pasniedzama klasiski ar jaunajiem kartupeļiem un dillēm vai arī, piemēram, apvienojumā ar gaileņu mērci.

• 1 kg cūkgaļas kakla karbonādes
• 400 g sīpolu
• 50 g pētersīļu
• 50 g svaiga koriandra
• 15 g sāls
• 50 ml citronu sulas
• 1 citrona miza
• 3 g svaigi drupinātu melno piparu
• 1 svaigs sarkans pipars (pēc izvēles)

Gaļas gabalu sagriež 3 x 3 centimetru gabalos. Sīpolus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Citronam norīvē mizu un izspiež sulu, ko liek bļodā ar sagrieztajiem sīpoliem. Turpat sasmalcina garšaugus ar to kātiem un pievieno sāli un piparus, kā arī čili, ja vēlas pikantāku garšu. Saspaida traukā esošo, līdz sīpolu sula sāk izdalīties – šim procesam ieteicams izmantot gumijas vai silikona cimdus, lai garšvielas nekairina ādu. Sīpolu un garšaugu masu samaisa ar sagriezto gaļu un atstāj marinēties 24 stundas vēsumā noslēgtā traukā vai izmantojot vakuumotāju, kas paātrinās marinēšanās procesu un rezultātā aizņems vien 4-5 stundas.

Liellopa steiks sarkanvīna etiķa marinādē

Sarkanvīna etiķa marināde ir paredzēta, lai karamelizētu gaļu. Tās saldenā garša lieliski apvienojama ar liellopa steiku, radot restorāna cienīgu pēcgaršu mājās gatavotām vakariņām. Maltīte gan pati par sevi ir gana smaga, tādēļ tā pasniedzama ar ko vieglu – lapu salātiem vai svaigiem tomātiem un plāni grieztiem sarkaniem sīpoliem. Pikantas piegaršas cienītājiem ieteicams  pievienot nedaudz olīveļļas un vidēji asu čili.

• 4 gab. liellopa steika (1 x 250 g)
• 100 ml sarkanvīna etiķa
• 50 ml olīveļļas
• 30 ml Vusteršīras mērces
• 15 g brūnā cukura
• 1 ēdamkarote kūpināta paprikas pulvera
• 3 šķipsnas sāls
• ½ tējkarote drupinātu melno piparu

Sajauc visas marinādes sastāvdaļas, izmantojot putojamo slotiņu vai dakšu. Puto līdz brīdim, kad cukurs ir izkusis un maisījums veido viendabīgu emulsiju. Marinē gaļu vienu līdz divas stundas.

Vistas šķiņķis vai fileja medus-sinepju marinādē

Šī ir vien septiņu sastāvdaļu marināde, kas patiks gan filejas piekritējiem, gan stilbiņu entuziastiem. Ātri pagatavojamā vistas gaļas maltīte ir kā uz grila kurināma, tā arī krāsnī cepama, kas nerada nekādas problēmas to ātri sagatavot, lai baudītu jau kaut tajā pašā dienā. Pasniedzama ar lēcu un dārzeņu salātiem vai grilētiem dārzeņiem.

• 1 kg vistas šķiņķu vai filejas
• 60 g medus
• 60 g saldenas angļu graudu sinepes
• 30 g ķiploku
• 30 ml citrona sulas
• 3 g citronpiparu
• 5 g sāls

Sagatavo gaļu pēc izvēles – sagriež gabalos vai atstāj veselus šķiņķus vai filejas. Nomizo un sasmalcina ķiploku un saberž citronpiparus, ja lieto veselus graudus. Samaisa visas sastāvdaļas. Iztur gaļu marinādē 4-5 stundas.

Pīles fileja alus marinādē

Kā pīle, tā arī marinādes radītais garšu savienojums uzbur prātā ainu par nesteidzīgu maltīti draugu vai ģimenes lokā vasaras dienās, kad laika apstākļi ir mazliet vēsāki un dūmakaināki. Taču tikpat labi tā iederēsies arī kā tveicīgas pēcpusdienas mielasts. Pie pīles lieliski iederēsies grilēti sakņu dārzeņi – bietes, burkāni, pastinaki jeb viss, kas ir viegli saldens. Un noteikti arī glāze tā paša alus, kas izmantots marinādei.

• 4 gab. pīles filejas
• 500 ml tumšā alus
• 1 apelsīna sula un miza
• 3 cm svaiga ingvera gabala
• 10 g ķiploku
• 20 g medus
• 5 g sāls
• 1 zars svaiga rozmarīna
• 2 zvaigžņu anīsa zvaigznes

Sagatavo pīles fileju – ar asu nazi iegriež ādu 0,5 cm biezumā ik pa centimetram. Sasmalcina ķiploku un ingveru un savieno visas pārējās sastāvdaļas. Iegūto masu pārlej pāri sagatavotajām filejām. Marinē 24 stundas, lai alus un garšvielu aromāti iesūcas dziļāk gaļā. Pirms gaļas cepšanas filejas izņem no marinādes un nosusina. Pāri palikušo marinādi var uzvārīt, nokāst un turpināt novārīt, lai pagatavotu aromātisku sīrupu, ko vēlāk izmantot kā pīles glazūru. Grilējot uz mērenas liesmas, apsmērē pīli ar glazūru katru reizi, kad tā tiek pagriezta uz otru pusi.

Līdzīgie raksti