Fricis, Vikentijs, Vincents

Kas jādara, lai produkti pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi?

Latvijas cilvēkiem, kā taupīgai tautai, ir svarīgi, lai pārtika pēc iespējas ilgāk saglabātos svaiga, nevis tiktu izmesta. Tādēļ nav brīnums, ka mums ir daudz recepšu, kā izmantot ēdienu, kas ir palicis pāri – jūs varat pagatavot konservus, salātus vai sacepumus. Turklāt, izvēloties pārtikas produktus, 64% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju* vienmēr cenšas izvēlēties tādu iepakojumu, kas ilgāk saglabā produktu svaigu. “Lai produkts glabātos pēc iespējas ilgāk, ir būtiski ievērot noteikumu virkni gan veikalā, gan mājās. Piemēram, skābpiena produktus labāk pirkt tādus, kas ir necaurspīdīgā hermētiskā iepakojumā, dārzeņi un gaļa ilgāk saglabājas, ja tie jau sākotnēji ir iepakoti, savukārt siera uzglabāšanai ārkārtīgi svarīgs hermētiskums – parastais vienreizējas lietošanas maisiņš vai pārtikas plēve nelīdzēs,” saka R&D IMMER Group direktors.

Pirmais posms: veikals. Lai produkts saglabātos svaigs tik ilgi, cik vien iespējams, vispirms ir jāpievērš uzmanība tā izskatam. Uz tā nedrīkst būt gļotu, aplikuma, kas līdzīgs sēnītei, iespiedumu (piemēram, uz augļiem) vai mitruma, kas izdalījies (ja produkts ir iepakots), kā arī nedrīkst būt krāsas izmaiņu vai gaisa ietekmes pazīmju. Tas viss liecina par to, ka produkts tiek uzglabāts jau sen, un drīzumā tas var sabojāties vai arī jau nav piemērots ēšanai. Ir rūpīgi jāizpēta arī iepakojums: ir nepieciešams pievērst uzmanību tam, vai tas nav bojāts, vai nav skrāpējumu, plaisu vai citu mehānisku bojājumu, metinātiem savienojumiem jeb „vīlēm” jābūt taisniem, bez piedeguma pazīmēm. Pretējā gadījumā netiek nodrošināts iepakojuma hermētiskums, un derīguma termiņam, kas norādīts uz iepakojuma, vairs nevar uzticēties.

Otrais posms: preču iepakojuma izvēle veikalā. Neiesaiņoti produkti ķīmiski zaudē gaistošās ​​sastāvdaļas, kas nosaka to garšu un aromātu. Turklāt tie absorbē svešas smaržas un ir pakļauti skābekļa ietekmei, kas izraisa tauku oksidēšanos, vitamīnu, olbaltumvielu un aminoskābju destrukciju. Gaisma un skābeklis stimulē baktēriju vairošanos. Vienkārši sakot, nesaiņots produkts sabojājas ātrāk. Kas attiecas uz gaļu, ikviens zina, ka mitrums no neiepakotu gaļas izstrādājumu virsmas ļoti ātri izgaro, kas savukārt kļūst par iemeslu tam, ka produkts izžūst un zaudē savu masu (sakalst). Gaismas un skābekļa vienlaicīgā ietekmē mainās gaļas krāsa, taukaudi kļūst dzelteni u.tml. Tāpēc, lai samazinātu ārējo faktoru ietekmi uz produktu, ieteicams izmantot vakuuma iepakojumu vai iepakojumu, kur pielietota modificēta gāzveida vide (MGV), kas arī palēnina baktēriju vairošanos.

“Zīmīgi, ka MGV ļauj vairākas reizes palielināt uzglabāšanas termiņu un vienlaikus samazināt vai pilnībā novērst konservantu izmantošanu – tas attiecas gan uz gaļu, gan uz dārzeņiem, augļiem, skābpiena produktiem utt.,” pauž IMMER Group eksperts. “Kas attiecas uz dārzeņiem un augļiem, vēl viens iepakojuma variants ir materiālu ar mikroperforējumu izmantošana. Tas nodrošina, ka no iepakojuma tiek izvadīta gāze, ko izdala produkts, un vienlaikus tas neļauj skābeklim iekļūt iepakojumā. Šīs iepakojuma metodes vai arī to kombinācija ļauj palielināt uzglabāšanas laiku. Vai efekts būs identisks, ja izvēlaties videi draudzīgāku kartona iepakojumu? Nē. Turklāt kartons vai papīrs nav piemērots visiem produktiem. Turklāt dažkārt kartons tikai šķiet videi draudzīgāks – piemēram, piena vai kefīra iepakojums ir izgatavots ne tikai no kartona, tā sastāvā ir arī alumīnija folija un polimēri.”

Trešais posms: kā uzglabāt produktus?

Gaļas produktus vislabāk uzglabāt vakuuma iepakojumā pie temperatūras, kas nepārsniedz +4°C. Šādos apstākļos svaigiem gaļas produktiem būs ilgāks glabāšanas laiks – piemēram, gatavā gaļa vakuuma iepakojumā būs svaiga līdz pat 10 dienām. Protams, maksimāli ilgākai uzglabāšanai gaļu vislabāk sasaldēt.

Dārzeņi. Nav viegli sniegt vispārējus ieteikumus dārzeņu uzglabāšanai ilgtermiņā, jo katram veidam ir piemērotas citādākas uzglabāšanas prasības. Piemēram, ne visiem dārzeņiem ir piemērots aukstums, tā tomātus vislabāk glabāt istabas temperatūrā. Taču viena lieta ir skaidra – produkti, kas iepakoti, pielietojot MGV vai materiālus ar mikroperforējumu, saglabāsies ilgāk, nekā tos uzglabājot un pārdodot bez iepakojuma.

Siers kā ātri bojājošs produkts jāuzglabā vēsā vietā bez saules staru ietekmes, ar minimālu temperatūras starpību un hermētiskā iepakojumā, lai novērstu mitruma izgarošanu un nepieļautu netīrumu nokļūšanu uz produkta virsmas, kas var paātrināt produkta bojāšanos. Ir labi, ja esat iegādājušies sieru hermētiskā iepakojumā, jo plēve, kurā siers parasti tiek iesaiņots veikalā, bieži saplēšas, un to var būt grūti vai neiespējami izmantot atkārtoti. Šī iemesla dēļ daudzi uzglabāšanai izmanto vienreiz lietojamos maisiņus, kuros bieži izdalās mitrums, kas paātrina produkta bojāšanos. Vārdu sakot, ja esat nopircis plēvē iesaiņotu sieru, mājās to vislabāk pārlikt pārtikas kastē.

Skābo krējumu un grieķu jogurtu – līdzīgi kā sierus – jāuzglabā vēsā vietā. Ņemot vērā, ka šādi produkti parasti ir iepakojumā, kas nelaiž cauri gaismu, ir vien jādara viss iespējamais, lai saglabātu tā hermētiskumu.

Līdzīgie raksti