Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas viegli pagatavojamu un garšīgu brokastu ēdienu receptes, kas ļoti patiks bērniem un nodrošinās labu dienas sākumu arī pieaugušajiem.
Franču grauzdiņu nūjiņas
Franču grauzdiņi ir klasisks, taču nedaudz piemirsts brokastu ēdiens, kam ir izcila garša un laba uzturvērtība. Lai iepriecinātu mazos ēdājus, grauzdiņus var sagriezt nūjiņu formā. Rotāti ar svaigām ogām un garšīgu mērcīti, grauzdiņi kārajās mutēs pazudīs dažu minūšu laikā!
Sastāvdaļas (4 porcijām)
- 2 sakultas olas, sakultas
- 8 maizes šķēles gaišās maizes (derēs jebkura tipa baltmaize, bet vislabāk izmantot pilngraudu kviešu vai kliju maizi, vai maizi ar sēklām)
- 1 glāze piena
- 1 tējk. cukura
- 1/2 tējk. sāls
- 1/2 tējk. kanēļa
- 1/4 tējk. muskatrieksta
- nedaudz rapšu eļļas cepšanai
Mērcei
- 150 g rikottas siera
- 1 ēdamk. vijīga medus vai kļavu sīrupa
- svaigas ogas pasniegšanai
Pagatavošana
1. Lielā traukā sajauciet olas, pienu, cukuru, sāli, kanēli un muskatriekstu.
2. Maizi sagrieziet nūjiņās.
3. Sakarsējiet pannu, iesmērējiet to ar eļļu.
4. Kamēr panna uzkarst, apmērcējiet maizi olu-piena maisījumā no abām pusēm (neatstājiet maizi šķidrumā, tā var ātri izjukt) un cepiet ~ 1 min no katrās puses, līdz maize ir zeltaina.
5. Mērcei sajauciet rikottas sieru ar medu vai sīrupu.
6. Baudiet siltus ar mērci un svaigām ogām.
Zaļie brokastu burrito
Lai gatavotājus nenobiedē dažādās sastāvdaļas - šie burrito ir ātri un viegli pagatavojami, turklāt bagāti ar daudzveidīgām un vērtīgām uzturvielām!
Sastāvdaļas (4 porcijām)
- 1/2 brokoļa
- 1 tējk. rapšu vai olīveļļas
- 4 olas
- 1 ēdamk. sviesta
- 4 pilngraudu tortiljas
- 1 nogatavināts avokado
- sāls un melnie pipari pēc garšas
Mērcei:
- 200 g zaļo zirnīšu (var izmantot saldētos)
- sauja piparmētru
- 1 ēdamk. maskarpone vai jebkura cita krēmsiera
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana
1. Sadaliet mazās ziedkopās brokoli. Sakuliet olas.
2. Uzvāriet zaļos zirnīšus kopā ar piparmētru lapām un kātiem (būs fantastiska smarža, zirnīši perfekti sader ar piparmētrām).
3. Piparmētras izņemiet ārā, bet karstus zirnīšus sablenderējiet vai sastampājiet kopā ar krēmsieru, pievienojot sāli un piparus.
4. Uz pannas izkausējiet sviestu. Periodiski apmaisot, sacepiet tajā olu kulteni ar sāli un pipariem. Noņemiet to no pannas!
5. Uzlejiet uz pannas tējk. eļļas, aptuveni 2-3 minūtes apcepiet tajā brokoļus, lai brokoļi paliek koši zaļi, bet vēl arvien ir kraukšķīgi.
6. Sagrieziet kubiņos avokado.
7. Katru tortilju uzsildiet uz pannas aptuveni 20 sekundes. Uzklājiet uz tām olu kulteni, brokoļus, avokado un nedaudz zaļo zirnīšu mērces. Salokiet tortiljas!
8. Sagrieziet piepildītās tortiljas uz pusēm vai mazākos gabalos un baudiet!