Fricis, Vikentijs, Vincents

Gardi un veselīgi burgeri pašu spēkiem - idejas gan gaļēdājiem, gan vegāniem

Garšo burgeri un citas ātras uzkodas, tomēr apzinies, ka varētu dzīvot veselīgāk? Tas ir savienojams – gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu, nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā receptes vegāniskam turku zirņu burgeram un tītara burgeram ar pētersīļu pesto – atrodi savu ideālo burgeru vasarai!

Tītara burgers ar pētersīļu pesto

Gatavošanas laiks: 45-60 minūtes

Sastāvdaļas(~4 personām)

Kotletei
- 450 g tītara maltās gaļas
- 1 neliels, smalki sagriezts sarkanais sīpols
- 1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
- 2 saujas rīvēta parmezāna tipa siera
- 1/2 tējk. kumīna sēklu
- 1 tējk. saldās paprikas pulvera (lieliskas garšas nianses dos kūpinātas saldās paprikas pulveris, taču der jebkurš)
- 1 sauja smalki sakapātu pētersīļu
- sāls

Pesto mērcei
- 1 saišķis pētersīļu
- 1 sauja mandeļu
- 1 sauja rīvēta parmezāna tipa siera*
- sula no 1/2 citrona
- 2 ķiploka daiviņas
- 60-100g pirmā spieduma olīveļļas
- sāls
* Vegāniskai mērcei nepievieno vai aizstāj ar 1/2 tējk. sausā rauga.

Cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem
- 500 g jauno kartupeļu
- 3 ēdamk. rapšu eļļas vai olīveļļas
- 4 ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas
- 1 tējk. kaltēta oregano
- 1 tējk. kaltēta bazilika
- sāls, melnie pipari

Jogurta mērcei
- 300 g turku jogurta
- 1 tējk. sinepju ar graudiņiem
- 2 ēdamk. Vusteras mērces
- 1 neliels, sarīvēts gurķis
- 2 tējk. smalki sakapātu diļļu un piparmētru lapu
- sāls

Burgera veidošanai
- 4  burgeru maizītes (vislabāk izmantot pilngraudu maizītes vai Ciabatta maizi)
- 1 avokado
- 1 tomāts
- 1 sarkanais sīpols
- Spinātu lapas, rukola vai salātlapas

Pagatavošana

1. Gatavo jogurta mērci – no sarīvētā gurķa izspied lieko ūdeni un pievieno jogurtu kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisi līdz viendabīgai konsistencei un liec ledusskapī ievilkties.

2. Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusini jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisi eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriez daiviņās un liec bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisi, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liec cepties cepeškrāsnī uz ~30 minūtēm.

3. Gatavo kotleti. Lielā bļodā kārtīgi samaisi visas sastāvdaļas, no iegūtās masas veido 4 kotletes, ~1,5 cm biezumā. Kotletei diametrā jābūt mazliet lielākai nekā burgeru maizītei. Cep cepeškrāsnī ~20 minūtes.

4. Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī  līdz viendabīgai masai sasmalcini visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci). Vegāniskam mērces variantam parmezāna siera vietā liec 1/2 tējk. sausā rauga vai sieru vienkārši nepievieno.

5. Sagriez avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru – pārgriez  maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsildi katru maizītes pusi ~1 min, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei 1 tējk. pesto mērces. Uz apakšējās puses liec tītara kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildini burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liec otru maizes pusi un piespied, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.

6. Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un jogurta mērci.

Vegāniskais turku zirņu burgers ar pesto mērci

Gatavošanas laiks: 45 -60 minūtes

Sastāvdaļas

Turku zirņu kotletei
- 600 g konservētu, nosusinātu turku zirņu
- 1 neliels, smalki sakapāts sarkanais sīpols
- 1 ķiploka daiviņa
- 2 ēdamk. sakapātu, saulē kaltētu tomātu
- 1 ēdamk. sakapātu pētersīļu
- 2 ēdamk. olīveļļas
- 60 g mandeļu
- sāls, pipari

Baltajai mērcei
- 100 g Indijas riekstu
- 100 g karsta ūdens
- 1 ēdamk. citrona sulas
- 1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
- 2 ēdamk. sausā rauga
- Sāls, pipari pēc garšas

Kotletes un baltās mērces pagatavošana

1. Kotletei visas sastāvdaļas, izņemot mandeles un olīveļļu, sasmalcini virtuves kombainā. Beigās pievieno mandeles un darbini kombainu, līdz masai ir viendabīga konsistence. Pārliec masu traukā un ievieto ledusskapī uz ~20 min - tā kotletes būs vieglāk izveidot. Sagatavo 4 kotletes, liec tās pannā uz cepampapīra, apslaki ar olīveļļu un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī ~20 min.

2. Baltās mērces pagatavošanai visas sastāvdaļas blendē ~3-5 min līdz viendabīgai konsistencei.

3. Visas pārējās burgera sastāvdaļas, kartupeļu, pesto gatavošanas un burgera veidošanas gaita ir tāda pati, kā tītara burgeram.

Līdzīgie raksti