Aicinām iepazīties ar būtiskākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, lai mājas brančš izdotos nevainojams.
1. Ēdienu dažādība
Visu pirmām kārtām jāatceras uztura piramīda un tā arī jāņem par pamatu branča ēdienkartei. Šajā ēdienreizē jāiekļauj produkti no visām uztura grupām – uz galda jāparādās gan augu, gan dzīvnieku valsts produktiem. Tāpat arī atcerieties, ka katram cilvēkam var būt savi uzskati attiecībā uz pareizu uzturu, tāpēc, ja esat, piemēram, veģetārieties vai vegāns, parūpējieties, lai iekļauti būtu arī dažādi gaļas ēdieni un piena produkti, un otrādi.
2. Visvairāk – olu!
Kā zināms, olas ir viens no vispopulārākajiem brokastu ēdieniem, turklāt tas dod vēlamo sāta sajūtu. Šeit jāņem vērā, ka olu pagatavošanas variācijas ir ļoti daudz – vārītas olas, omlete, fritata, olu kultenis, olas “Benedict” u.c. – un tas bieži vien ir visatzītākais branča ēdiens. Uz vienu cilvēku būtu jārēķina vimsaz trīs olas.
3. Daudzveidība uz šķīvjiem
Izmantojot iepriekš minētos uztura piramīdas ieteikumus, var panākt ļoti profesionālu un izsmalcinātu ēdienu pasniegšanas veidu. Ja viens no šķīvjiem ir atvēlēts sātīgam ēdienam, papildiniet to ar dažādām vieglām uzkodām, piemēram, augļiem vai dārzeņiem. Gaļas platei lieliski derēs kādi zaļumi, olu ēdieniem – tomāti, sēnes un citi dārzeņi, savukārt uz siera plates neaizvietojamas ir vīnogas, olīvas un rieksti.
4. Viegli alkoholiskie dzērieni
Mūsdienās, kad brančs ir kļuvis par sava veida atpūtas un kopā būšanas rituālu, lieliski derēs arī alkoholiskie dzērieni. Protams, ar tiem nevajadzētu pārspīlēt, taču piedāvājot viesiem dzirkstošo vīnu, vieglu baltvīnu vai šampanieša kokteiļus jūs nekad nenošausiet greizi. Bez tā obligāti jābūt pieejamai kafijai, tējai un sulām.
5. Saldie ēdieni
Tāpat neaizvietojama branča ēdienkartes sastāvdaļa ir arī deserti, augļi un saldas uzkodas. Pat ja jums šķiet, ka ēdiena uz galda ir gana daudz, nevajadzētu piemirst par saldiem ēdieniem – mafiniem, smalkmaizītēm, vafelēm. Lieliski derēs arī pankūkas vai saldie pīrāgi.
6. Mērces un garšvielas
Ļoti svarīgi ir atcerēties arī par dažādām mērcēm, kas papildina ēdiena garšu un jebkurā brīdī viesiem ir brīvi pieejamas. Ja uz galda ir svaigi sagriezti salāti, nolieciet tiem līdzās eļļas trauku (vēlamas gan nebūtu pudeles, ko tirgo veikalā). Ja piedāvājat pankūkas vai kruasānus, neaizmirstiet par ievārījumu, medu vai pat šokolādes mērci. Lielu piekrišanu pie dārzeņiem gūst arī krējuma – majonēzes mērces, tikai tām jābūt kvalitatīvām un pārbaudītām. Un, protams, bez tā visa jāatceras arī par sāls, cukura un piparu trauciņiem.