„Laksis smaržo un garšo kā ķiploks. Aug ēnainos, mitros Latvijas mežos un gāršās, piemēram, Slīterē, Siguldā. Turklāt ir daudz veselīgāks nekā lielveikalos nopērkamais ķiploks. Tāpēc iesaku no Ķīnas ievestos ķiplokus aizstāt ar pašu salasītiem Latvijas lakšiem, no kuriem var pagatavot ļoti gardu un aromātisku pesto,” norāda Edgars Balodis, piemetinot, ka lakši ir aizsargājams augs un tos nedrīkst tirgot, bet savām vajadzībām salasīt var un vajag.
Pagatavo lakšu pesto!
Nepieciešams:
2 saišķi lakšu
150 ml olīveļļas
50 g cietā siera (sauja)
100 g Indijas riekstu
šķipsna sāls
Pagatavošana: lakšu lapas noskalo, nosusina un nolauž kātiņus. Lapas liek blenderī, pakāpeniski, pa vairākām reizēm lej klāt olīveļļu un sablendē. Tad pieber riekstus un sablendē. Beigās pieber uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sāli un vēlreiz visu sablendē. Masu liek burciņās, aizvāko un uzglabā ledusskapī.
Lai labi garšo!