“Ja sēklas diedzē ēšanai, tad jārēķinās, ka katram šo sēklu pielietojums un apjoms būs dažāds. Citi apēdīs tējkaroti dīgstu, citi pievienos ēdienam, tā izlietojot vairāk. Sākumā varētu pamēģināt izdiedzēt divas paciņas sēklu kas parasti visiem garšo un sadīgst vienā laikā. Piemēram, 50 g redīsu sēklas un 40 g zirņus. Savukārt, ja izvēlas diedzēt telpas noformējumam, tad vajag tik daudz sēklu, lai vienmērīgi noklātu izvēlēto trauku. Būtiski trauku dīgstiem izvēlaties tādu, lai sēkliņas nav pārāk biezā kārtā. Tāpat jāraugās, lai visas būtu vienmērīgi mitras,” pieredzē dalās veikalu tīkla “K-Rauta” dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare.
Metodes graudu diedzēšanai
Visbiežāk diedzēšanai uzturam nopērkamo sēklu paciņu svars ir līdz 90 gramiem. Pastāv vairākas metodes, lai iegūtu sulīgi zaļos brokoļu, sinepju, redīsu, Ķīnas pupiņu u.c. uzturam paredzēto sēklu dīgstus. Viens variants ir sēklu diedzēšana, izmantojot samitrinātu drānu (piemēram, marle). Drānu samitrina, izklāj uz izvēlētā šķīvja, vienmērīgi pārkaisa ar sēklām un visu pārklāj ar vēl vienu mitras drānas kārtu. Tā sēklas diedzē starp divām drānām, bet mīnuss, ka krāsainās sēklas var iekrāsot drānu. Drāna jāmitrina, kad tā kļūst sausa, aptuveni vienu reizi dienā. Dīgsti parādīsies pēc dažām dienām.
Otrs variants ir izbērt sēkliņas uz šķīvja, samitrināt un vairākas reizes dienā skalot. Tomēr ar sēkliņu skalošanu jāuzmanās, lai tās, vai tikko uznācis asns neiekalstu. Tas var viegli notikt, ja neesam mājās, jo parasti jau istabās ir silts, bieži sauss gaiss, atgādina veikalu tīkla “K-Rauta” dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare.
Vēl sēklas var mēģināt diedzēt arī ar biezu papīra dvieļa palīdzību. Sēklas iemērcē pa nakti siltā ūdenī. No rīta liek uz šķīvja starp sagatavotajiem mitrajiem papīra dvieļiem. Ja dvieļi kļūst sausi, uzsmidzina ūdeni ar smidzinātāju vai augšējo dvieļa kārtu nomaina ar samitrinātu.
Uzturā vērtīgākie ir tikko izdīgušie
Mūsu ikdienā lielu īpatsvaru sastāda rūpnieciski pārstrādāta pārtika, tad noteikti papildus jāparūpējas par tādu produktu iekļaušanu ēdienkartē, kas satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, fitoncīdus, enzīmus un citus bioloģiski aktīvus komponentus. Tie būtu svaigi, termiski neapstrādāti dārzeņi, augļi, ogas, zaļumi, kā arī dīgsti.
“Dīgsti šai ziņā ir īpaši vērtīgs papildinājums mūsu ikdienas ēdienkartei. Tie satur gan E, C un B grupas vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus(kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, mangānu, cinku u.c.), enzīmus, ēteriskās eļļas. To iekļaušana ēdienkartē uzlabo gremošanas procesus, stiprina organisma imunitāti, sirds un asinsvadu sistēmu, optimizē nervu sistēmas darbību, kā arī paaugstina fiziskās un garīgās darba spējas,” uzsver diētas ārsts Dr.Andis Brēmanis.
Graudi un sēkliņas paši par sevi ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu avots, bet visas šīs vērtīgās vielas ir aizsargātas ar grauda apvalku, tādēļ to izmantojamība, dažkārt, ir ļoti zema. Diedzēšanas procesā graudos un sēkliņās esošās barības vielas kļūst pieejamākas, aktivizējas fermenti un enzīmi, tādējādi dīgsti, pat lietoti nelielos apjomos, lieliski bagātina mūsu ēdienkarti, par dīgstu lietderību uzturā saka diētas ārsts Dr.Andis Brēmanis. Viņš iesaka uzturā izmantot jau knapi sadīgušas sēkliņas, visoptimālāk, ja dīgsts nepārsniedz pāris centimetrus garumā. Stipri pārauguši dīgsti var kļūt rūgteni un būs mazāk vērtīgi.
Savukārt restorāna “Ostas skati” šefpavārs Ēriks Līvmanis savā praksē labprāt izmanto dīgstus, piemēram, diedzētas Ķīnas pupiņas. Plašs to pielietojums ir ķīniešu, kā arī japāņu un korejiešu virtuvēs - bagātas ne tikai ar olbaltumvielām, bet arī minerālvielām. Ķīnas pupiņas īpaši bagātas ir ar magnēziju, kāliju, dzelzi, kalciju. Turpretim tajās ir mazs nātrija un hlora saturs, kas ir svarīgi, ja uzturā vēlas ierobežot sāls daudzumu. Diedzētās Ķīnas pupiņas ir bagātas ar vitamīniem B, B2,B1,B6,E un D, lecitīnu un nepiesātinātām taukskābēm, kas ir barība nervu sistēmai. Tās var lietot svaigā veidā vienas pašas vai arī kopā ar rīsiem, kopā ar citiem dārzeņiem.
Restorāna “Ostas skati” šefpavārs Ēriks Līvmanis iesaka pašiem pagatavot “Balto redīsu salātus ar viegli marinētu tunci, diedzētām Ķīnas pupiņām un sezama eļļas mērci”.
Pagatavošana: Tunča fileju plāni sagriež, pārkaisa ar baltajiem pipariem, sāli, citronu un sezama eļļu. Ļauj tuncim iemarinēties aptuveni 20 minūtes. Plāni sagriež redīsus. Kārto tunci, redīsus vairākās kārtās pievienojot dažādus lapu salātus. Pārlej kārtojumu ar sezama eļļas mērci un dekorē ar diedzētajām Ķīnas pupiņām.
Pašu diedzēti zaļumi acu priekam
Šādu dīgstu noformēšanai iespējams rast dažādus risinājumus. Var izmantot, piemēram, dažādus puķu paliktņus, kam ir dažādas formas un krāsas, iesaka veikalu tīkla “K-Rauta” dizainere, interjera konsultante Jeļena Švābe. Šos paliktņus vēlāk jau var ielikt dekoratīvos pītajos groziņos, tādā veidā tie izskatīsies dabīgāk. Tāpat ir iespēja noformēt ar krāsainajām salmu šņorītēm, tās var paplucināt un izveidot kādu interesantu formu ārpus paliktņa ar dabīgajiem augiem. “Klasiski un gaumīgi izskatīsies parasts māla puķu pods, kurā bez zālītes var ievietot diedzētos zaļumus ar visu trauciņu, uz kura tie diedzēti. Atkarībā no gaidāmajiem svētkiem šādu kompozīciju var papildināt ar dažādiem tiem raksturīgiem aksesuāriem. Piemēram, pirms Lieldienām var likt lietā dekoratīvās olas un zaķīšus, izdekorēt groziņa malu ar spalviņām. No diedzētiem zaļumiem veidotu kompozīciju droši var pasniegt kā dāvanu,” ierosina “K-Rauta” dizainere, interjera konsultante Jeļena Švābe.