Anda, Andīna

Aizkrauklē norisināsies pārtikas amatniecības festivāls „Gardēdis 2012”

Aizkraukles novada kultūras namā 17. februārī notiks pirmais vietējās pārtikas amatniecības festivāls "Gardēdis 2012".Tajā varēs baudīt mājās gatavotus nacionālās virtuves gardumus.

Festivāls notiks starptautiskas konferences "Vietējās Identitātes produkts (VIP) - ilgtspējīgas atbalsta sistēmas Eiropas kopienām" ietvaros, kurā piedalās 50 ārzemju viesi no Rumānijas, Lietuvas, Albānijas, Slovākijas, Igaunijas, Bulgārijas, Čehijas, Somijas, Bosnijas un Hercogovinas, Polijas, Beļģijas, Īrijas, Portugāles, Nīderlandes, Zviedrijas un no Aizkraukles un apkārtnes novadiem.

Uz to piektdien, 17. februārī, plkst. 16.00 aicināti visi interesenti – gan pārtikas ražotāji un gatavotāji, gan arī tās ēdāji.

Festivālā notiks degustācijas, kuru laikā tiks piešķirtas balvas septiņās kategorijās: "latviešu tradicionālais produkts ar seno recepti", "inovatīvs (jauns) produkts", "produkts bērniem", "vietējais Aizkraukles rajona partnerības teritorijas produkts", "produkts ar dzimtas stāstu", "labākais noformējums" un "Dižprodukts".

Festivāla laikā plānots arī koncerts, mūzika un dejas.

Festivāla rīkotājs – biedrība "Aizkraukles rajona partnerība" informē, ka amatnieku pārtika ir pārtika, kas netiek ražota rūpnieciskā veidā, bieži tā ir tikusi gatavota/ražota vairāku paaudžu garumā, bet tagad tai draud izzušana. Garša un procesi ir atšķirīgi no masu produkcijas, piemēram, fermentācija noris lēni un dabīgi.  Amatnieku pārtikai nav vienotas definīcijas, bet ražotājam ir jāzina izejvielas, ar kurām tie strādā, no kurienes tās nāk un kas tajās ir labs. Viņam ir jāpilnveido savs arods, kā arī vēsturiskā, praktiskā, intuitīvā un zinātniskā izpratne par notiekošajiem procesiem, lai sekmīgi tos realizētu. Ražotājam jāzina, kas labi garšo un jābūt uzmanīgam, novērtējot savas produkcijas ietekmi uz cilvēkiem un vidi.

Jaunākie raksti