Anda, Andīna

Dabas muzejā apskatāmas vienkopus 100 ābolu šķirnes

No 11. līdz 15. janvārim Latvijas Dabas muzejā apskatāma Latvijā audzētu ābolu izstāde "Āboli ziemas mirdzumā". Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Valsts Augļkopības institūtu.

Izstādes apmeklētāji var apskatīt vairāk nekā 100 ābolu šķirnes un to hibrīdus, starp kurām ir arī pavisam jaunas šķirnes. Visi āboli ir audzēti Augļkopības institūtā Dobelē, taču izstādē tie ir sadalīti pēc šķirņu izcelsmes valstīm un reģioniem.

Apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvāts jaunais Latvijā audzēt ieteicamo šķirņu saraksts. Kā informēja Dabas muzejā, katru izstādes dienu ir plānotas speciālistu konsultācijas. Notiks labāko šķirņu degustācija, kā arī varēs iegādāties Augļkopības institūta dārzos izaudzētos ābolus un institūta Eksperimentālā pārstādes ceha produkciju – žāvētus ābolus, sukādes, sulas un sīrupus.

Dabas muzeja un Augļkopības institūta organizētās Latvijas ziemas augļu izstādes ir ikgadēja tradīcija. Izstādes ir atgādinājums par to, ka Latvijā ir savs ziemas auglis – ābols, ko var izaudzēt un uzglabāt bez konservantiem. Tas ir aicinājums izvēlēties Latvijā audzētus ābolus, kas ar savu uzturvērtību, garšu un smaržu ir pārāki pār lielu daļu no importētās produkcijas.

Aukstajā laikā svaigiem augļiem, tostarp āboliem, ir obligāti jābūt Latvijas iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē. Āboli ir nozīmīga veselīga uztura sastāvdaļa, kas nodrošina cilvēka organismu ar pektīnvielām, šķiedrvielām, antioksidantiem, organiskajām skābēm, minerālvielām (kālijs, fosfors, mangāns, kalcijs, dzelzs), C un B grupas vitamīniem. Ābolu lietošana uzturā pozitīvi ietekmē cilvēka organisma funkcijas, piemēram, ābolu diēta samazina lieko svaru, palīdz sirds un asinsvadu slimību gadījumos.

Jaunākie raksti