Anda, Andīna

Meteņa diena Brīvdabas muzejā 2012

Svētdien, 12. februārī no plkst. 12.00 līdz 15.00, Brīvdabas muzejs ielūdz uz jautru un rosīgu Meteņa dienas sagaidīšanu.

No plkst. 12.00 līdz 13.00 apmeklētājus ar dziesmām priecēs folkloras kopa "Kokle", bet no plkst. 13.00 līdz 15.00 ar Meteņdienas ticējumiem iepazīstinās un rotaļās vedīs folkloras kopas "Savieši" dalībnieki.

Arī šogad Meteņos Brīvdabas muzejā viesosies ziemeļnieku vilcējsuņi haskiji. No plkst. 12.00 līdz 15.00 bērniem būs iespēja izvizināties haskiju vilktā pajūgā, bet ar līdzi paņemtajām ragaviņām vai citiem šļūkšanai derīgiem priekšmetiem, varēs laisties lejā no Rizgu rijas kalna.

Sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru "Eži" norisināsies "Meteņdienas koka slēpju salidojums", kas sāksies plkst. 13.00 ar Meteņa dzīšanas slēpojumu un uzdevumiem 2km distancē. Savukārt no plkst. 14.00 atrakcijas turpināsies Vidzemes sētā, kur tiks noskaidroti uzvarētāji Koka slēpju slīdēšanas un Elegantākās slēpošanas kategorijās.

Kā informē Brīvdabas muzeja pārstāvji, no plkst. 15.00 līdz 17.00 paredzēts salidojuma dalībnieku noslēguma mielasts un atraktīvāko apbalvošana Priedes krogā.

Slēpju nomā pie Brīvdabas muzeja speciāli šim pasākuma būs iespējams iznomāt arī vēsturiskas zviedru armijas koka slēpes. Nomas maksa Ls 3 uz visu pasākumu. Pieteikšanās un papildus informācija www.ezi.lv vai 28685894.

Izstāžu zālē pa labi no muzeja ieejas skatāma Rīgas Centra daiļamatniecības skolēnu zīmējumu izstāde, kurā iespējams Brīvdabas muzeju redzēt viņu acīm. Šeit darbosies arī muzeja amatnieki un slēpotāji tiks aicināti sildīties un cept līdzpaņemtās desiņas pie amatnieku ugunskura.

Meteņiem ir svarīga nozīme latviešu senajā laika skaitīšanas sistēmā: Meteņos izbeidzas ziema, un nākamajā dienā sākas pavasaris un jauns gads. Laukos un arī pilsētās maskās tērpti ļaudis dziedot un dejojot aizvada ziemu. Agrāk šī diena bija veltīta pūlēm, lai nodrošinātu ražu un auglību vasarā. Mūsdienās vairs tikai prieks un līksmība: vizināšanās no kalna, pabiezas miežu putras un pīrāgu ēšana.

Jaunākie raksti