Laimes cepums Ķīnā sākotnēji bija laimes kūciņa, ko izdalīja, atzīmējot Jauno gadu vai ražas novākšanu. 14.g. šīs kūciņas ieguva īpašu nozīmi, jo, plānojot sacelšanos pret mongoļu iebrucējiem, tās kļuva par informācijas izplatīšanas avotu. Kūciņās tika ieceptas zīmītes, kurās bija sacelšanās instrukcijas. Kopš tā laika, atzīmējot svarīgus notikumus, tika dalītas laimes kūciņas, kurās bija iecepti laimes vēlējumi.
Laimes kūciņas par cepumiem pārtapa laikā, kad ķīniešu strādnieki Amerikā būvēja dzelzceļu. Tā kā darbs bija smags un ķīniešu turība nebija liela, svētku reizēs iepriecinājums bija cepumi, kuros iecepa laimes vēlējuma zīmītes.
Lai gan tradicionāli cepumos tiek ieceptas zīmītes ar laimes vēlējumiem, laimes cepuma zīmītē var rakstīt arī ko citu, piemēram, Austrumu gudro domu graudus vai pareģojumus.
Laimes cepumu pagatavošana
Cepumu cepšanai nepieciešams: 3 olu baltumi, ¾ glāzes cukura, 1/8 tējk. sāls, ½ glāze kausēta sviesta, ¼ tējk. vaniļas, 1 glāze miltu, 1.ēdk. šķīstošās tējas pulvera, 2.ēdk. ūdens.
Pirms cepumu gatavošanas sagatavo laimes cepuma vēlējumus. Sagriez papīra strēmelītes, uz kurām uzdrukā vai uzraksti vēlējumus, pareģojumus vai domu graudus. Pēc tam papīru sarullē vai saloki.
Gatavo mīklu. Sajauc visas mīklas sastāvdaļas, pēc katras sastāvdaļas pievienošanas visu kārtīgi samaisot, un mīklu ievieto ledusskapī uz 20 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°.
Cep cepumus. Iezied cepešplāti ar taukvielām. Veido cepumus, liekot pa karotei mīklas katram cepumam. Izlīdzini mīklu plānā kārtiņā (apmēram 7 cm diametrā) un cep (apmēram 5 minūtes) līdz cepuma maliņas kļūst gaiši brūnas.
Ievieto vēlējumu. Kamēr cepumi karsti, liec katra cepuma vidū sarullētu vai salocītu zīmīti. Pārloki cepumu, lai zīmīte ar vēlējumu paliek cepuma iekšpusē un cepums izveidotu pusapli. Pusapļa apaļās puses saņem vienā rokā starp īkšķi un rādītājpirkstu. Otras rokas rādītājpirkstu liec pārlocītās malas centrā un spied tā, lai cepuma aizvērtās malas „uzpūstos“. Kad cepumi sacietējuši, tos uzglabā hermētiski noslēgtā traukā.