Gunta, Ginta, Gunda

Ziemassvētku žāvētu augļu kēksiņi

Lai tradicionālos svētku ēdienus papildinātu ar jaunām receptēm, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI aicina izmēģināt ēdienu, kas ne tikai labi garšos, bet arī vizuāli rotās jūsu svētku galdu.

Sastāvdaļas:

- 100 g žāvētu aprikožu
- 100 g rozīņu
- 100 g mandeļu
- 100 g žāvētu plūmju
- 50 g cukurotā ingvera
- 50 g žāvētu ķiršu
- 60 g medus
- 50 g brūnā cukura
- 50 g rapšu eļļas
- sula no 1 apelsīna
- 2 ēdamk. apelsīnu miziņas, smalki sarīvētās
- 1 ola
- 60 g pilngraudu kviešu miltu
- 30 g mandeļu miltu
- ½ tējk. sodas
- ½ tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. maltā kanēļa
- ½ tējk. maltā muskatrieksta
- ½ tējk. maltā ingvera
- šķipsniņa sāls

Krēmam

- 500 g maskarpone siera
- 200 g saldā krējuma
- ½ tējk. maltā kanēļa
- ½ tējk. vaniļas cukura
- 2 ēdamk. pūdercukura
- ½ ēdamk. kakao
- Ziemassvētku tematikai piemēroti rotājumi

Pagatavošana:

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.

2. Žāvētās aprikozes un plūmes sagriez nelielos gabalos, riekstus — uz pusēm.

3. Lielā bļodā sajauc rapšu eļļu ar olu. Pievieno apelsīna sulu, medu un brūno cukuru, sajauc visu kopā.

4. Bļodiņā sajauc kviešu un mandeļu miltus kopā ar garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri, un pievieno eļļas maisījumam. Visu kārtīgi sajauc un pievieno žāvētus augļus un riekstus.

5. Mazo kēksu formās saliec papīra formiņas. Samaisi un sadali mīklu pa formiņām tā, lai būtu aizpildītas 2/3 papīra formas. Liec cepeškrāsnī un cep 25-30 minūtes līdz kēksiņi kļuvuši zeltaini. Izņem kēksus no krāsns un atstāj tos vēl 5 minūtēm pannā, tad izņem no pannas un pilnībā atdzesē.

Gatavo krēmu – visas sastāvdaļas apmēram 3-5 minūtes saputo mikserī lielā ātrumā. Iegūto masu liec konditorejas maisā un rotā kēksus, veidojot no krēma eglītes formu. Izdekorē eglītes ar citiem sagatavotajiem rotājumiem

Līdzīgie raksti