Jāzeps

Laimes cepumi ar vēlējumu

Mēdz teikt, ka jaunu tradīciju nekad nevar būt par daudz. Īpaši jau tad, ja tās rada pozitīvas emocijas. Lai arī laimes cepuma cepšana ir Ķīnas Jaunā gada svinību tradīcija, tas var būt veids kā novēlēt ko labu saviem draugiem un radiem.

Laimes cepums Ķīnā sākotnēji bija laimes kūciņa, ko izdalīja, atzīmējot Jauno gadu vai ražas novākšanu. 14.g. šīs kūciņas ieguva īpašu nozīmi, jo, plānojot sacelšanos pret mongoļu iebrucējiem, tās kļuva par informācijas izplatīšanas avotu. Kūciņās tika ieceptas zīmītes, kurās bija sacelšanās instrukcijas. Kopš tā laika, atzīmējot svarīgus notikumus, tika dalītas laimes kūciņas, kurās bija iecepti laimes vēlējumi.

Laimes kūciņas par cepumiem pārtapa laikā, kad ķīniešu strādnieki Amerikā būvēja dzelzceļu. Tā kā darbs bija smags un ķīniešu turība nebija liela, svētku reizēs iepriecinājums bija cepumi, kuros iecepa laimes vēlējuma zīmītes.

Lai gan tradicionāli cepumos tiek ieceptas zīmītes ar laimes vēlējumiem, laimes cepuma zīmītē var rakstīt arī ko citu, piemēram, domu graudus vai pareģojumus.

Laimes cepumu pagatavošana

Sastāvdaļas:
- 2 olu baltumi
- 3 ēd.k. olīveļļas
- 1 vaniļas pāksts
- 70 g kviešu miltu
- 2 ēd.k. kukurūzas cietes
- šķipsniņa sāls
- 120 g pūdercukura
- 2 ēd.k. ūdens

PIRMS CEPUMU GATAVOŠANAS sagatavo laimes cepuma vēlējumus. Sagriez papīra strēmelītes, uz kurām uzdrukā vai uzraksti vēlējumus, pareģojumus vai domu graudus. Pēc tam papīru sarullē vai saloki.

GATAVO MĪKLU. Bļodā saputo olu baltumus kopā ar eļļu. Iesijā miltus, kukurūzas cieti, pūdercukuru un iemaisi. Pievieno sāli, vaniļu un ūdeni. Maisi, līdz mīkla ir viendabīga, gluda un plūstoša. Uzkarsē cepeškrāsni 150° karstu.

CEP CEPUMUS. Pannu izklāj ar cepamo papīru. Uz pannas uzlej 2 vienādas apaļas pankūciņas apmēram 5 cm diametrā un cep 13–15 min, līdz cepumu ārmalas kļuvušas zeltaini brūnas. Izņemot no krāsns, tie nekavējoties jāsaloka.

IEVIETO VĒLĒJUMU. Kamēr cepumi karsti, liec katra cepuma vidū sarullētu vai salocītu zīmīti. Pārloki cepumu, lai zīmīte ar vēlējumu paliek cepuma iekšpusē un cepums izveidotu pusapli. Pusapļa apaļās puses saņem vienā rokā starp īkšķi un rādītājpirkstu. Otras rokas rādītājpirkstu liec pārlocītās malas centrā un spied tā, lai cepuma aizvērtās malas „uzpūstos“. Kad cepumi sacietējuši, tos uzglabā hermētiski noslēgtā traukā.

Līdzīgie raksti