Aldonis, Agija

Lai top eņģeļi

Ziemassvētkos taustāmas gribas padarīt par ļoti garīgas lietas, lai tādējādi tās it kā sajustu sev vēl tuvāk. Tieši tāpēc Ziemassvētki ir arī eņģeļu laiks, kad tie nonākot tuvāk zemei, lai mūs priecētu.

Radības ar īpaši piemīlīgām sejām, baltiem spārniem un oreolu ap galvu, tās ļaujas mūsu iztēlei. Pagatavosim katrs sev šajā skaistajā laikā mazu eņģeli, ko iekārt logā vai egles zaros, ko uzdāvināt kādam īpašam cilvēkam vai vienkārši turēt kabatā par atgādinājumu sev, ka šis ir īpašs laiks.

Papīra eņģeļi ir vienkāršākais eņģeļu veids, kam droši var ļauties arī bērni. No balta papīra (vēl labāk – kartona) izgriežam eņģeļa aprises. Papīra figūru dekorējam pēc sirds patikas – ar līmes palīdzību pie tā stiprinot vates piciņas, eņģeļu matus, zeltītus vai sudrabotus mirdzumus un visu, ko vien pieļauj iztēle.

Filca eņģeļu tapšanai vajadzēs baltas vai miesas krāsas filcu, krāsu, vilnu pildījumam (der arī jebkurš cits materiāls, ko izmanto mīksto rotaļlietu pildīšanai), lentītes, krāsas un zeltīta pildspalva. No gaišā filca griežam eņģeļa figūru, nošujam tās vīli un pildām ar vilnu, nošujam maliņas. Par eņģeļa galvu var tapt šāda pašā veidā izgriezta filca bumbiņa vai neliela koka bumbiņa, ko ar līmi stiprina pie eņģeļa ķermeņa. Ap eņģeļa kaklu sien lenti, kuru aizmugurē sasien skaistā pušķī kā spārnus, ar pildspalvu (vai izšujot) iezīmē seju, grezno filca eņģeli. Rokas un kājas līmē vai šuj klāt no attiecīgā formā izgrieztiem filca gabaliņiem.

Tilla eņģelis būs viegls, gaisīgs un skaists viesis jūsu mājās. Tā pagatavošanai nepieciešams tills (klasiski: balts, bet var arī citu krāsu), mazi izšūti ziedi, zvaigznītes vai citi auduma rotājumi, koka lodīte, melna krāsa, lentes, spīdīgi diegi vai cits matiem piemērots materiāls. Tillu piegriež vēlamajā lielumā un veido kuplu, krokotu pušķīti, kas būs eņģeļa ķermenis, svārki, savienojuma vietā stiprina koka bumbiņu ar karstās līmes palīdzību, ar melnu krāsu tai uzzīmē seju. Tilla kleitai piešuj zvaigznītes, izšūtus ziediņus vai citus dekorus, ap kakla daļu sien lenti. Ar līmi pie koka lodītes stiprina eņģeļa matus (tā var būt krāsaina dzija, aitas vilna, sūnas u.tml.), virs kuriem var stiprināt arī nelielu kronīti no zariem vai floristikas veikalos nopērkamiem elementiem. Spārnus var izlocīt no smalkas apzeltītas stieples, kuras galus stiprina tillā, papildus stiprinot ar līmi.

Vilnas eņģelis
ir ļoti vienkārši pagatavojams, tam būs nepieciešama vien ļoti bieza vilnas dzija, zelta diegs un adata. Aptuveni 16 cm garu pavedienu pārgriež gareniski uz pusēm, iegūstot divus vienādus dzijas gabaliņus, vienam no tiem pa vidu iesien mezglu, bet otrs kalpos par spārniem un rokām. Mezglam pārloka vienu pavediena galu un ar zeltīto diegu cieši nosien pie mezgla, tā būs eņģeļa galva. Diega galus iever adatā un izvelk cauri mezglam eņģeļa galvas vidū, veidosies aukliņa, ar kuras palīdzību vēlāk rotājumu iekarināt eglē vai citus. Ņem otru dzijas pavedienu, pārgriez uz pusēm (iegūstot divus 8 cm pavedienus). Vienu no tiem gareniski sadali uz pusēm, galus savirpina un nosien kā rociņas. Izveido eņģeļa vidusdaļu – paņem pirms tam sagatavoto galveno ķermeņa daļu (ar mezglu) un sadali brīvi krītošo dzijas gabalu uz pusēm tā, lai pa vidu tiem varētu ielikt eņģeļa rokas. Tā kā rokas daļas ir samērā garas, novieto tās "L" burta formā. Tādā veidā garie dzijas pavedieni kļūs par daļu no eņģeļa svārkiem. Paņem pirms tam atdalīto spārnu daļu (otru 8 cm garo dzijas pavedienu) un novieto to paralēli eņģeļa rokām starp dzijas pavedieniem. Pāri spārniem un rokām pārliec pacelto dzijas pavedienu. Vispirms ar zelta diegu nosien eņģeļa vidukli, tad arī pārējo eņģeļa ķermeni (pāri krūšu daļai, rokām, starp spārniem) tā, lai tas stingri turētos.

Pērļu eņģelis
, protams, top no pērlītēm, tās eņģeļiem piestāv. Atkal klasiskās un šķietami piemērotākās ir baltās, zeltītās un caurspīdīgās pērlītes, tās ver uz lokanām, bet pietiekami izturīgām stieplītēm un beigās loka vienu pie otras eņģeļa formā. Pērļu eņģeļa galvu var veidot no apaļām eglīšu mantiņām, bet tēlu vēl papildināt ar caurspīdīgām baltām lentītēm.

Protams, šos dažādos veidus var kombinēt, vai izdomāt paši savus eņģeļu veidus. Mīļi izskatīsies arī smalki tamborēts eņģeli, bet puišiem varbūt izdosies izveidot koka eņģeļi ar lentīšu spārniem?

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti