Vēsma, Fanija

Adventes vainags no čiekuriem, kastaņiem vai ozolzīlēm

Ja skuju vainagi apnikuši un gribas pamēģināt ko citu, iesakām izveidot čiekuru vainagu, kas, izmantojot floristikas veikalos nopērkamos materiālus nemaz nav grūti. Galvenais ir laikus salasīt čiekurus un noskaņoties darbam.

Patiesībā čiekuru vietā var izmantot arī kastaņus vai zīles, īsos gabaliņos sagrieztus koka zariņus, riekstus čaulās vai jebkurus citus nelielus floristikas materiālus. Darba process ir identisks. Tāpat arī materiālus var kombinēt savā starpā vienā vainagā vai veidot vairāku vainagu ansambli.

Nepieciešamie materiāli

Čiekuri, kastaņi, zīles vai tml.
Siens, salmi un plāna aukla vai jau gatava putuplasta pamatne Adventes vainagam
Karstās līmes pistole ar līmi
Dažādi dekori, krāsas

Darba gaita

1. Ja vainagu veidosiet uz siena vai salmu pamatnes, jāsāk tieši ar to. Stingri notinot ar auklu vai stiepli salmus vai sienu, jāveido apaļš, aptuveni 30 cm diametra vainaga pamats ar stingru un stabilu formu. Ja nav pacietības, var izmantot gatavu, floristikas veikalos nopērkamu vainaga pamatni.

2. Pie pamatnes ar karstās līmes palīdzību pa vienam līmē virsū čiekurus. Čiekuru pie čiekura jānovieto ļoti blīvi, lai veidojas viendabīgs klājums. Ja ir vēlme, 4 vietās tāpat ar līmi iestiprina arī speciālos vainagu svečturus, kas vēlāk ievērojami atvieglos sveču stiprināšanu.

3. Gatavajam vainagam nedaudz ļauj sacietēt, lai līme labi nožūst, un var sākties pats atbildīgākais process – dekorēšana. Šeit noteikti jāļauj vaļu iedvesmai. Dekorēšanai var noderēt gan dažādi pašu lasīti dabas dekori – kaltēti pīlādži, rieksti, kaltētas ābolu ripiņas u.tml., bet spožāks rezultāts tiks panākts, ja izmantosiet mazas pērlītes, spīdumus, eglīšu mantiņas, eņģeļmatus u.t.t.

4. Ja esat minimālisma piekritējs, vainagu var nedekorēt nemaz, bet atstāt kā vienkārši čiekuru apli.

5. Tāpat arī vainagu var izkrāsot ar speciālajām pūšamajām krāsām gan pilnībā, gan atsevišķu akcentu veidā. Interesanti izskatīsies, piemēram, pēc šāda paša principa veidots vainags no īsiem zariņiem, kas nopūsts ar tumši sarkanu krāsu.

Šāds vainags var rotāt ne tikai galdu, tas ir pietiekami stingrs, lai stiprinātu arī pie durvīm vai piekarinātu pie loga svētku gaidīšanas laikā.

Der zināt

Šāds vainags ir ugunsnedrošs un to noteikti nevajag atstāt ar iedegtām svecēm bez pieskatīšanas.

Ja vainagā nav atstātas vietas svecē, tās stiprināt būs grūtāk. To dara uzpilinot nedaudz izkausēta sveču parafīna un pie tā veikli stiprinot sveci.

Ja vainagam tiek izmantota putuplasta pamatne, to pirms aplīmēšanas var nokrāsot, lai cauri čiekuru klājumam nodevīgi nespīd, piemēram, baltais putuplasts.

Ja rudenī piemirsies salasīt čiekurus, tos var atrast arī zem sniega kārtas ziemā. Pirms vainaga veidošanas šādus čiekurus gan ieteicams 3 – 4 dienas pažāvēt.

Kastaņu vainags savu mirdzumu iegūst, ja kastaņus nolakosiet.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti