Līksma, Bārbala

Idejas Ziemassvētku saldumiem

Ziemassvētku garša ir saldā - gan konfektēs, gan piparkūkās, kūkās un citos našķos. Ziemassvētkiem piestāv skaisti un ar lentītēm papildināti gardumi, ko baudām ne tikai ar garšas kārpiņām, bet arī acīm. Īstā vieta Ziemassvētku gardumu iedvesmai bija "Gemoss" rīkotais seminārs, kuru vadīja "Baltic restaurants" konditorejas vadītāja Dina Gira. Arī mēs tur bijām.

Ziemassvētku knifiņi

Svētki ir īstais brīdis, kas aizrauties ar dekoriem, glazūrām un krāsām. Gardumi var kļūt ne tikai vakariņu sastāvdaļu, bet arī personisku un patīkamu dāvanu.

Lūk, dažas ierosmes no semināra:

- Ziemassvētku kēksu ar augļiem, ko cep daudzās mājās, bagātīgi var dekorēt ar žāvētiem augļiem, veidojot kompozīciju un stiprinot to ar sacietējošo karameļu masu. Šādi kēkss iegūs ne tikai garšas, bet arī vizuālo papildinājumu.

- Interesanta alternatīva piparkūku mīklai ir klasiskā smilšu mīkla, kuru bagātīgi papildina ar piparkūku garšvielām (kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, citrona miziņa u.t.t.). No mīklas pēc tam var gatavot gan pamatni tartēm, gan dažādus cepumus.

- Interesanta un plastiska alternatīva cukura un olbaltumu glazūrai cepumiem un kūciņām ir icings. Tas ir speciāls icing cukurs, kas vēlamajā proporcijā (šķidrāka glazūra derēs visas cepumu virsmas noklāšanai, biezāka rakstu un dekoru zīmēšanai) tiek atšķaidīts ar ūdeni un aptuveni 8 minūtes putots. Glazūru pilna konditorejas maisiņos un veido zīmējumus uz cepumiem.

- Ziemassvētku mazās kūciņas izskatīsies īpašas, ja pārklāsiet tās ar cukura mastiku, dekorēsiet ar krāsainām pērlītēm, glazūras zīmējumiem. Mastikas dekoru stiprināšanai labi noder iepriekš minētais icings.

- Cepumiem var veidot nelielus lodziņus - uz pannas kārto izspiestas cepumu (arī piparkūku) formiņas, kurās vidū iespiež mazāku lodziņu. Pēc izcepšanas lodziņā pilda karameli vai stingru želeju, bet maliņas var papildināt ar glazūras rotājumiem.

- Cepuma vienā malā variet izveidot caurumu, kurā vēlāk varēs iesiet lenti. Caurspīdīgā papīrā iesaiņots šāds cepums, kas var kalpot arī par egles rotājumu, būs maza un sirsnīga dāvana visiem svētkos satiktajiem.

- Ziemassvētkos teju visos gardumos un to dekorēšanā iederas rieksti un žāvēti augļi.

- Cukura mastiku var iekrāsot ar dažādām pārtikas krāsvielām. Pirms lietošanas mastiku rokās pasilda, tad izrullē (galdu nedaudz nokaisot ar kartupeļu cieti) un uzmanīgi klāj uz tortēm un kūciņām.

Ziemassvētku saldumu receptes


Ziemassvētku kūka

Biskvītam:
200 g sablenderētu valriekstu
8 olu baltumi
250 g pūdercukurs
40 grami miltu

Krēmam:
8 olu dzeltenumi
130 g cukura
40 g miltu
500 g piena
300 g sviesta

Pildījumam: 120 g plūmju ievārījuma

Biskvītam olu baltumus putojam ar pūdercukuru stingrās putās, beigās pievienojam miltus, kas sajaukti ar valriekstiem. No šīs masas sanāk 4 kūkas ripas 22 cm diametrā. Cep 175 grādos 20 minūtes.

Krēmam uzvāra pienu. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru. Uzvārīto pienu noņem no uguns un pielej olu masai. Ūdens peldē vāra līdz masa sabiezē. Atsevišķi saputo sviestu, pakāpeniski tam pievieno olu/piena masu. Puto līdz masa palielinājusies apjomā. Smērē krēmu starp biskvīta ripām un dekorē pēc patikas.

Ziemassvētku kūciņas

Biksvītam:
14 olas
200 g miltu
350 g cukurs
150 g rudzu rīvmaize
piparkūku garšviela

Krēmam:

500 g svaigais siers (piemēram, "Rasa")
200 g cukurs
500 g putukrējums
30 g želatīns
100 g augļu-ogu biezenis

Biskvītam saputo olas ar cukuru. Atsevišķā traukā samaisa miltus ar rīvmaizi un piparkūku garšvielu, ko beigās iecilā olu masā. Sadala vairākās ripās un cep 200 grādos gatavas.

Krēmam svaigo sieru sajauc ar cukuru un biezeni. Uzbriedina želatīnu. Saputo putukrējumu. Izkausētu želatīnu pievieno siera masai, iecilā tajā arī putukrējumu. Smērē krēmu starp ripām. Lielo kūku griež mazās apaļās vai četrstūrainās kūciņās un dekorē pēc vēlēšanās.

Ziemassvētku cepumi

160 g sviests
160 g cukurniedru cukurs
2 olas
60 g kļavu sīrups
8 pilieni mandeļu esence
340 g milti
kanēlis u.c. piparkūku garšvielas
2 g cepamais pulveris
sāls
8 pilieni vaniļas esence

Veido mīklu, izrullē, spiež dažādas formas cepumus, kurus cep 200 grādos. Atdzisušus cepumus dekorē ar icing (Rojal icing karalisko glazūru), cukura pērlītēm.

Nākamais "Gemoss" seminārs - Šokolādes seminārs notiks 2013.gada 30.novembrī. Pieteikšanās un plašāka informācija www.gemoss.lv Gemoss

Jaunākie raksti