Laura, Jadviga

Piparkūkas: netradicionālas, radošas un krāsainas

Ziemassvētki pilnīgi noteikti garšo pēc piparkūkām – kraukšķīgām, saldām un labi daudz! Kad tiek ceptas piparkūkas, mājā valda unikāla smarža. Radoši cilvēki var iemēģināt roku arī piparkūku dekorēšanā, kuras rezultātā pat parasta piparkūka var pārtapt dāvanā, rotājumā vai vienkārši īpašā kārumā. Ar savām idejām dalījās "Zemenes šokolādē" saimniece Elīna Jerumane.

LAIMĒ ARĪ TU SAVU ĪPAŠI GARDO PIPARKŪKU KĀRBU PILNĪGI BEZ MAKSAS! Tas ir pavisam vienkārši – uzraksti savas pārdomas, secinājumus, idejas, ierosinājumus komentārā pie šī raksta, obligāti norādot arī savu e-pasta adresi (e-pasta adrese portālā pie komentāriem publiskota netiek). Un, iespējams, viens no Ziemassvētku gardumiem ar "Zemenes šokolādē" gādību nonāks Tavā īpašumā! Izlozē piedalās visu komentāru autori, kas savu viedokli pie raksta pauduši līdz 15. decembrim. Ar laimīgajiem sazināsimies personīgi. Piparkūkas no "Zemenes šokolādē" laimējuši: Katrīna, Marita, karina01. Par balvu saņemšanu lūdzam griezties Svetkulaiks.lv redakcijā.

Piparkūku un šokolādes duets vienaldzīgu spēj atstāt vien reto. Šokolāde ir gards un labs materiāls piparkūku dekorēšanai, piemērotāka šim darbiņam ir speciāli kausēšanai paredzētā baltā, tumšā vai piena šokolāde ar zemu sviesta saturu, noderēs arī šokolādes sprodziņas dažādās krāsās. Process ir vienkāršs, bet ir vērts tajā izpausties radoši – gatavās piparkūkas pa vienai pārlej ar ūdens peldē kausētu šokolādi, pārber ar šokolādes sprodziņām vai citiem ēdamiem dekoriem. Interesantāku efektu var panākt, jaucot kopā dažādu nokrāsu šokolādes, piemēram, sākotnēji piparkūku pārlej ar tumšo šokolādi, pēc tam uz tās ar balto šokolādi raksta īpašus vēlējumus, zīmē svītriņas vai punktiņus.

Piparkūka kā pārsteigums izdosies, ja dekorēšanā izmantosiet dažādus gardus našķus – kukurūzas bumbiņas, M&M konfektes, perlamutra pērlītes, smalcinātus riekstus u.t.t. Darba gaita ir līdzīga augstākminētajai – piparkūkas pa vienai pārlej ar kausētu šokolādi, dekorē ar izvēlētajiem kārumiem.

Piparkūka, kas novēl laimi, galvenais, kas nepieciešams tās tapšanā, ir pacietība. Visbiežāk piparkūkām ar novēlējumiem tiek izmantotas piparkūkas sirds formā. Uz cepumiem ar iespējami smalkāko uzgali dekorēšanai veido uzrakstus no kausētās šokolādes. Uz nelielām piparkūkām var uzrakstīt vienu vārdu, kas ir kā vēlējums (Laimi! Veiksmi! Veselību! Mīli! u.t.t.), uz lielākām – pat teikumus (Priecīgus svētkus! Lai Tev veicas! Sveiciens Ziemassvētkos! Manam mīļajam! u.t.t.)

Piparkūka zem marcipāna skaidri pierāda, ka saldas lietas lieliski garšo arī kopā. Veikalos šobrīd ir nopērkama marcipāna masa, ko var arī dažādi ietonēt. Marcipāna masu izrullē, izspiež no tās piparkūkām atbilstošas formiņas – piemēram, marcipāna zvaigznītes liek virs piparkūku zvaigznītēm, piespiež klāt. Gatavos kārumus var dekorēt gan ar šokolādes, gan citiem rotājumiem.

Piparkūkas skaitļos kurš gan teicis, ka piparkūkām jābūt vien kā sirsniņām vai zvaigznītēm? Idejas raisošas ir piparkūkas, kas ceptas ciparu formā, tām ir dažādi izmantošanas veidi. Piemēram, tās var novietot pie attiecīgā datuma Adventes kalendārā, skaistā lentē iekārts un izdekorēts cipars liks piestāt kaimiņiem un viesiem, ja tas rotās mājokļa durvis (kā dzīvokļa numurs), ciparus no viens līdz četri var stiprināt pie Adventes vainagā esošajām svecītēm – katrai nedēļai pa vienam skaitlim, piparkūku ciparus var izmantot kā dekorus svētku galda klājumā, vēlāk atbilstoši tam plānojot arī aktivitātes (piemēram, tas, kuram uz šķīvja ir "1" saka tostu), piparkūku cipari var noderēt arī dāvaniņu izlozei, lai pie dāvanām nav jāliek papīra cipari, tā saņēmēji tiks pie dubultdāvanas.

Viltotās piparkūkas
no šokolādes vai marcipāna ir alternatīva klasisko piparkūku neēdājiem vai laba pāmaiņa kārumniekiem, jo piparkūku formiņas nav paredzētas piparkūkām vien. Formiņās var liet izkausētu šokolādi (iepriekš uz dēlīša uzklājot cepamo papīru, virs kura kārto formiņas), no tās var veidot arī dažādus rakstus, kombinējot dažādas krāsas šokolādi, tāpat arī ar formiņām var spiest marcipāna masu – gluži tāpat kā piparkūku mīklu.

Piparkūkas eglītē no parastajām piparkūkām atšķiras vien ar caurumu aukliņas ievēršanai. Labi izskatīsies piparkūka, kas iekārta atlasa lentītē, dzijas pavedienā vai lina diegā, atbilstoši kopējai svētku koncepcijai. Arī eglītē karamās piparkūkas var radoši dekorēt.

Piparkūkas kā galda dekori kalpos noskaņas papildinājumam. Arī pašas par sevi glazētas vai parastas piparkūkas noder galda klājumā – sakārtotas skaistos traukos vai it kā nejauši izmētātas uz šķīvjiem un galda, bet var veidot arī piparkūku tornīšus. Tornīšiem būs nepieciešamas vairākas vienādas formas piparkūkas (eņģelīši, vīriņi, mēnestiņi vai tml.). Virs piparkūkas liek nelieku piciņu marcipāna masas, virs kuras stiprina virsū nākamo piparkūku, atkal liek marcipānu un piparkūku, veido sev tīkama augstuma tornīti, tad to apgāž uz kājām un nostāda vēlamajā vietā uz galda. Tornīšus var veidot arī bez marcipāna, saliekot vienu virs otras vairākas vienas formas piparkūkas un apsienot tām kā dāvanai skaistu lenti. Jebkura ar skaistu lentīte piparkūka pati par sevi var būt kā viens no dāvanas vai galda klājuma elementiem.

Piparkūku eglīte top līdzīgi kā piparkūku tornis galda rotāšanai. Vienu virs otras ar marcipāna (vai klasiskās cukura – olbaltuma glazūras) palīdzību stiprina piparkūkas. Iepriekš nepieciešams izcept dažādu izmēru piparkūkas zvaigznītes formā, kuras stiprina vienu virs otras, pašā apakšā liekot lielāko, bet augšā – mazāko. Gatavo eglīti var pārliet ar kausētu šokolādi, rotāt ar pērlītēm, kokosriekstu skaidiņām vai citiem dekoriem.

Piparkūkas ar šokolādes zīmējumu var tapt, izmantojot šokolādes papīru (tas ir papīrs ar zīmējumiem vai rakstiem, kas nopērkams konditoriem paredzētos veikalos). Uz piparkūkas lej virsū kausēto šokolādi, virs tās liek atbilstošā formā izgrieztu šokolādes papīru un liek ledusskapī sacietēt. Aptuveni pēc stundas piparkūkas ņem ārā, noņem no tām papīru un uz piparkūkām būs palicis izvēlētais zīmējums.

Tematiskās piparkūkas būs interesantas dāvanas. No mīklas var veidot ļoti dažādas formas veidojumus, piemēram, meitenei, kam patīk pucēties, varētu patikt kosmētikas komplekts no piparkūkām (no mīklas izgriezta lūpukrāsa, acu ēnu komplekts u.tml., ko pēc tam atbilstoši dekorē kādā no augstāk aprakstītājiem veidiem), bet automašīnu fanam pašam savs mersadess kā piparkūka. Maziem bērniem patiks piparkūku dzīvnieciņu komplekts, bet dārzniecei – piparkūku ziedi.

Piparkūku gleznas
ir labs veids kā izpausties mākslinieciskiem cilvēkiem, bērniem. Sākumā izcep glezniņu pamatnes kvadrāta formā, pēc tam ar izkausētu šokolādi iezīmē glezniņu rāmi, bet vidū no šokolādes vai cukura glazūras veido zīmējumus, ko rada iztēle.

Piparkūku svečturim būs nepieciešamas taisnstūrveida piparkūkas, kurām vidū izspiestas dažādas formiņas, izdekorē ar cukura masu un salīmē (ar to pašu cukura masu) kā mājiņu no četrām sienām. Uz šķīvja liek mazu svecīti, tai virsū piparkūku kastīti bez jumta. Pa dažādās formas caurumiem ārā spīdēs sveču gaisma, kas Ziemsvētkiem piestāv tikpat labi kā piparkūkas.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti