Gunta, Ginta, Gunda

Ziemassvētku kartiņas darinām paši

Kaut arī šis ir laiks, kurā Ziemassvētku sveicienu lielākā daļa, šķiet, ceļo interneta vidē, taustāmām kartiņām joprojām piemīt virkne priekšrocību – tās var aptaustīt, tajās var sajust sveicinātāja personisko pieeju, tās var paglabāt skapī piemiņai vai nolikt uz kamīna malas, šādas kartiņas ir šķietami mīļākas un siltākas.

Īpaši personiskas ir pašu gatavotas kartiņas – tas nav grūti, galvenais ir atlicināt laiku un pacietību un darbiņš var sākties. Tas padosies īpaši labi, ja talkā nāks bērni. Mums ir varianti!

Zīmējumi

Zīmējumi ar zīmuļiem, krāsām, krītiņiem vai tušu paši par sevi jau ir kā apsveikuma kartīte! Pie tam nav obligāti jābūt māksliniekam, lai izveidotu krāsainu kartiņu – par paraugu var ņemt dažādus zīmējumus grāmatās, bet var iztikt arī bez tiem – zaļu eglīti pratīs uzzīmēt arī bērns. Galu galā arī kopā sapludinātas Ziemassvētku krāsas, mazliet abstraktuma un interesanta kartiņa ir gatava! Ja ģimenē ir bērni, kartiņas jāsāk zīmēt jau laikus – katru vakaru pa kādai, lai neapnīk un neapsīkst iedvesma.

Aplikācijas

Var veidot no aplikāciju papīra, rudenī un vasarā savāktiem kaltētiem ziediņiem un lapām un/vai auduma gabaliņiem (aktuālas ir filca aplikācijas). Viena no vienkāršākajām aplikācijām ir uzlīmēt sniegavīru (baltās papīra bumbas var iepriekš saburzīt, lai veidojas interesantāka faktūra) vai sveci. Improvizētu eglīšu rotājumu kartiņu var izveidot līmējot uz kartiņas dažāda lieluma un krāsu bumbas vai eņģeļu figūriņas, bet ziemas noskaņu rosinās kartiņa, kurā uz krāsaina papīra salīmētas pašu izgrieztas sniegpārsliņas. Kartiņu pamatnei, lai veidotu aplikācijas, ieteicams izvēlēties vienkrāsainu papīru, kurš nav pārāk plāns un nav balts. Pirms tekstu rakstīšanas kartiņām jāļauj labi nožūt!

Locījumi

Lai uz kartiņas stiprinātu nelielu locītu papīra veidojumu, nepieciešams nedaudz iemaņu, taču idejas var smelties daudzviet internetā. Viens no elementārākajiem risinājumiem ir no zaļa (ne obligāti) papīra izgriezt apli un tam sākot no malām līdz centram uzzīmēt spirāli – pa zīmējuma vietu izgriezt, un ar pirkstiem saformēt, nedaudz paspiest uz vidu tā, lai veidojas improvizēta eglīte. Eglīti līmē pie kartiņas un tā ir gatava! Locījumus var līmēt ne tikai kartiņas virspusē – kartiņas atvērumā ieslēpta sniegpārsliņa, kas atveras reizē ar kartiņu būs mazs un jauks pārsteigums saņēmējam.

Izgriezumi

Ar papīra naža palīdzību papīru var pārvērst skaistā kartiņā. Iepriekš gan labi jāizplāno, kādus ornamentus vēlaties iegūt un jāpārliecinās, ka tie netraucēs un atstās pietiekami lielu vietu teksta ierakstīšanai. Visvienkāršākais risinājums ir kartiņas priekšējā daļā iegriezt loga formu (4 rūtis), bet kartiņas iekšpusē uzzīmēt, piemēram, sveci – paņemot kartiņu radīsies iespaids, ka no ārpuses redzam logu, aiz kura iekšā deg svece vai dejo zvaigznes. Ja pacietības pietiek, var griezt arī dažādus vintage stila rakstus, iedvesmojoties no senām mēbelēm vai tapešu rakstiem.

Līmējumi

Ar līmes palīdzību pie kartiņu virsmas var stiprināt dažādus birstošus materiālus, veidojot grumbuļainu faktūru kartiņai, kuru gribēsies noglāstīt. Pirms birstošā materiāla uzklāšanas jāizplāno panākamais zīmējums (tas var būt jebkas, bet vēlams ne pārlieku smalki zīmējumi, jo tādus šajā tehnikā izveidot būs grūti). Pa vienai vēlamās zīmējuma daļas bagātīgi noklāj ar līmi un virsū ber mini pērlītes, īsus dzijas gabaliņus, īsos gabaliņos sagrieztus eņģeļu matus vai... mannu, rīsu graudus, magoņu sēkliņas u.tml. Šādas kartiņas gan nebūs piemērotas sūtīšanai pa pastu (īpaši, ja tiek izmantoti rīsi un manna), jo nelielās daļiņas var nobirt, iespiestas aploksnē.

Minimālisms


Tas izskatās labi un ir aktuāls vienmēr. Ja nav vēlmes ilgi darboties vai kartiņu ir nepieciešams daudz, var pagatavot kartiņas, uz kuru virsmas ir kāds tikai viens neliels akcents. Labi izskatīsies, ja ar tušu vai krāsainu pildspalvu būs iezīmēts kartiņas rāmis un tā vidū piestiprināta, piemēram, ļoti neliela eņģeļa figūra vai pāris pērlītes, pušķī sasieta lente, parasta zaļa eglīte vai tml. Veikalos nopērkami dažādi dekori, arī ar pašlīmējošu aizmuguri – pietiek ar tikai vienu tādu, lai kartiņa būtu gatava.

Iegaumē: Protams, visus augstākminētos variantus var savstarpēji kombinēt. Eksperimentējiet! Pamēģiniet pagatavot kartiņu, kas pašiem patīk vislabāk, tāda patiks arī saņēmējam.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti