Laura, Jadviga

Kur ir Ziemassvētku vecītis?

Ziemassvētkiem piestāv tik daudz brīnumu – caur eņģeļu spārniem, kārotajām dāvanām, kārumiem, skaisto eglīti un, protams, Ziemassvētku vecīti, kuru kā centrālo personu bērni šajā laikā gaida teju katrā mājā. Mums, vecākiem, atliek vien parūpēties, lai šo brīnumu iespējami ilgi savos bērnos noturētu dzīvu. Varianti mūsdienās ir dažādi.

Ziemassvētku vecīša apciemojums

Protams, visstraujāk bērnu sirdis pukstēs, ja svētkos pie durvīm pieklauvēs un dzejoli skaitīt liks pats Ziemassvētku vecītis. Tas tik ir notikums! Šajā procesā labprāt vecākiem palīdz aktieri un citi runīgi vīrieši ar baltām bārdām. Cenas par šo pakalpojumu ir ļoti dažādas un atkarīgas no pasūtītāja vēlmēm. Pagājušā gadā Rīgā par Ziemassvētku vecīša apciemojumu vecākiem nācās šķirties no 20 līdz 500 latiem.

Ievērojami ieekonomēsiet, ja vecīša tērpā ietērpsies tētis, vectētiņš, krusttēvs vai kāds no ciemiņiem. Taču tā kā pastāv risks, ka bērns vecītī var atpazīt sev zināmu cilvēku, par lielisku risinājumu tiek uzskatīts barteris - varbūt kaimiņu vīrietis var atnāk ciemos uz jūsmājām, bet kāds no jūsējiem pēc tam doties pārsteigt viņa bērnus? Atliek vien laikus padomāt par tērpa sarūpēšanu un, pats galvenais, balto bārdu. Jāatceras gan, ka bērni ievēro pat detaļas. Vecītis ar tēta botām kājās var raisīt aizdomas.

Ziemassvētku vecīša klātbūtne


Ne vienmēr ir iespējams saorganizēt vecīša apciemojumu, tad vecākiem atliek būt radošiem, lai bērni šī brīnuma tuvumu sajustu, pat nesatiekot pašu vīriņu ar balto bārdu. Varianti:

Telefona zvans no vecīša, ka diemžēl ir pārslogots un netiks, tāpēc dāvanas atstājis aiz durvīm, bet dzejolīti drīkst noskaitīt pa telefonu. Pie reizes var apvaicāties, cik labi bērns šogad uzvedies.

Klauvējiens pie durvīm, dāvanas aiz tām, bet vecītis jau diemžēl paspējis aizskriet tālāk. Sniegā palikušas vien lielas pēdas.

Mamma vai tētis satiek Ziemassvētku vecīti pagalmā, vecītis lūdz nodot dāvanas bērniem, jo šajā vakarā ir ļoti steidzīgs.

Zīmīte no Ziemassvētku vecīša ar sirsnīgiem sveicieniem bērniem.

Klauvējiens pie loga un lielas pēdas sniegā – pat tie šajā brīnumu naktī liks sirsniņai sisties straujāk.

Varbūt ir kāda īpaša vieta mežā vai pagalmā, kur pievakarē doties un pašiem sameklēt, kur vecītis ir saslēpis dāvanas? Atradējiem atliek vien skaļi noskaitīt pantiņus, lai ziemeļbrieži tur augšā akceptē.

Vēstule īstajam Ziemassvētku vecītim


Skaidrs, ka klasiski bērnu rakstītās vēstules ar atskaitēm un vēlmēm Ziemassvētku vecītim, lielākoties nonāk pie mammām un tētiem, bet patiesībā vēstules var sūtīt arī īstajam vecītim, pat uz Lapzemi, jo šis taču ir laiks, kad ticam brīnumiem un, kas zina, varbūt izdodas sagaidīt arī atbildi no vecīša. Pasaulē tiek uzskatīts, ka diena, kad jāizsūta vēstules Ziemassvētku vecītim ir 4. decembris, taču patiesībā to var darīt jau sākot no novembra beigām un līdz par pašiem svētkiem.

Internetā ir atrodamas vairākas adreses, uz kurām var sūtīt vēstules Ziemassvētku vecītim, bet klasiskākais variants ir sūtīt uz adresi Lapzemē (JOULUPUKKI ; 99999 KORVATUNTURI; JOULUPUKINMAA, FINLAND), šis vecītis gan labāk sapratīs, ja rakstīsiet viņam angliski. Ziemassvētku vecīša birojs ir arī Krievijā (Россия, Вологодская обл., г. Великий Устюг, Дом Деда Мороза), šeit vecīša palīgi ļoti labi zina krievu valodu. Bet, protams, ka arī Latvijā mums ir pašiem sava Ziemassvētku vecīša pārstāvniecība (Ziemassvētku vecītis Ziemupē, "Smiltniekos").

Ja vēstulei pievienosiet arī pastmarkas, pastāv lielāka cerība saņemt arī atbildi. Bet ko tad rakstīt vēstulē vecītim? Protams, ka vēstulēs bērni parasti lūdz kādas dāvanas, bet der pastāstīt arī kaut ko par sevi, par saviem talantiem un labajiem darbiem.

Apciemot Ziemassvētku vecīti mājās


Ziemassvētku vecīšu nams gan ir īsta pasaku valstība. Tur valda prieks, dziesmas un nerimstoša rosība. Un tur patiesībā var paciemoties arī bērni. Dodoties decembrī ekskursijā uz Lapzemi, Ziemsvētku vecītim atkal ticēt sāks pat pieaugušie. Bet, ja šis ceļš šķiet pārāk tāls, var doties uz vecīša biroju tepat Latvijā – Pāvilostā, Ziemupē, kur var satikt ne tikai pašu vecīti, bet arī viņa palīgus rūķus un dažādus dzīvniekus. Parasti ir padomāts arī par kādām nodarbēm bērniem, lai ciemošanās noritētu īpaši interesanti.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti