Jurģis, Juris, Georgs

Ziemassvētku dāvanas: gatavojam kopā ar bērniem

Garajos ziemas vakaros ir pietiekami daudz laika, lai radoši darbotos un veidotu kaut ko īpašu – dāvanas mīļajiem svētkos. Ļaujiet šajā satraucošajā darbiņā iesaistīties arī bērniem – ir ļoti daudz interesantu lietu, ko varat pagatavot kopā, pievienojot dāvanai sirds siltumu un savu enerģiju. Bez tam – šis ir veids, kā pagarināt svētku sajūtu savā ģimenē – jo gatavošanās prieks ir līdzvērtīgs svētku sajūsmai. Ne tikai bērniem.

Pašgatavotas kartiņas noderēs gan sūtīšanai pa pastu, gan arī pievienošanai dāvanām un iespējas izpausties šeit ir teju neaptveramas. Derēs ikvienam.

Pašceptas piparkūkas
ar glazūru vai saņēmēja vārdu virsū, skaisti iesaiņots piparkūku namiņš ar cukura lāstekām un marmelādes logiem – tā jau ir gatava dāvana, kas garšos un priecēs acis saņēmējam. Vecākiem te ir darbiņš rūpīgā izprojektēšanā, lai namiņš turas kopā, bet bērni allaž ir lieliski dekoratori. Derēs ikvienam, arī cilvēkiem, kuriem grūti izdomāt, ko dāvināt – tantēm, onkuļiem, brālēniem.

Apgleznota krūzīte vai šķīvis
priecēs cilvēkus, kam esat svarīgi. Veikalos nopērkami balti trauki un speciālās trauku apgleznojamās krāsas. Lai tās turētos pie trauka labāk, var gatavos traukus karsēt. Bet idejas, par to, ko zīmēt uz traukiem, vaicājiet bērniem. Apgleznotu krūzīti vai bļodiņu var pildīt ar pašu ceptām cakainām piparkūkām un būs tapusi sirsnīga un mīļa dāvana, piemēram, vecmāmiņai.

Savērtas krellītes
ļaus darboties mazajiem pirkstiņiem. Materiālus šādu krellīšu tapšanai var iegādāties DIY preču veikalos un kombinēt tās pēc patikas. Rokassprādze krustmāmiņai vai tantei, krellītes vecmāmiņai vai stilīgs kulons brālēnam.

Garšaugu podiņš
ziemā būs trāpījums desmitniekā, jo dārza vitamīni ir beigušies un saimniecēm nākas it visur meklēt iespēju izmantot vitamīnus. Šādu dāvanu ir jāgatavo laikus – speciāli nopirktos trauciņos vai ar audumu apvilktos tukšos krējuma ķobīšos jāieber zeme, jāiegulda sīpoli vai jāieber bazilika sēklas (baziliks var augt visu gadu, to var sēt jebkurā gadalaikā), jāpagaida, lai viss uzdīgst un vitamīniem pārbagāta un skaista dāvana ir gatava, tā priecēs ikvienu, bet jo īpaši saimnieces, kuras labprāt darbojas virtuvē.

Eglīšu rotājumu komplekts
jādāvina laikus – darba kolēģiem, bērnudārza biedriem, decembrī satiktiem mīļiem cilvēkiem. Caurspīdīgā maisiņā vai skaistā kārbiņā kārtojiet aukliņās savītas piparkūkas, kaltētu apelsīnu šķēlītes, kaltētu mežrozīšu virtenes, mini ābolu, ar krāsu nopūstus čiekurus, kanēļa standziņas.

Pudele, stikla trauks ar akmentiņiem, smiltīm, ēdamlietām
kalpos kā interjera elements – dekoratīvā pudelē (vai citā izvēlētā traukā) akurāti kārtām jāber cukurs, kakao, milti, kanēlis, manna, rīsi vai jūras smiltis, gliemežvāki, melnzeme, čiekuri. Atliek vien apsiet lenti, aizkorķēt pudeli un dekors ir gatavs. Tā var būt dāvana vīrietim.

Glezniņa
, kas ierāmēta un sagatavota likšanai pie sienas vai uz plaukta, patiks, piemēram, bērnu vecvecākiem. Ir īpaši, ja bērns tajā uzgleznojis pašus vecvecākus vai visu ģimeni. Tā noteikti tiks glabāta ilgi.

Kakao dzēriena sagatave
patiks ikvienam karsto dzērienu cienītājam. Skaistas formas burciņā kārtām jāber sausais piens, kakao bez piedevām un cukurs (1:1:1). Saņēmējam atliks vien maisījumam piejaukt ūdeni un taps gards dzēriens. Nepiemirstiet šādu dāvanu papildināt ar etiķeti, lai ir skaidrs, kā to izlietot.

Grāmatzīme iepriecinās ikvienu grāmatu baudītāju un tā var tapt pavisam vienkārši – no bieza kartona (vai vairākiem kopā salīmētiem papīriem) jāizgriež taisnstūris (tā malas var veidot ieapaļas, robainas, bārkstainas u.tml.) un jāapglezno vai jāaplīmē vadoties pēc tābrīža noskaņojuma vai saņēmāja gaumes.

Pašu gatavots svečturis
ziemas vakaros noderēs. Svečturi var veidot kā lukturīti, ar salvetēm aplīmējot un pēc tam nolakojot stikla burciņu – tādu lukturīti var kārt gan telpās, gan ārā koka zaros. Arī no koku zariem, metāla paliktņa, čiekuriem, zīlēm, pērlītēm var gatavot kompozīciju, kas kalpos arī kā svečturis.

Zīmēts sienas kalendārs būs vieglāk pagatavojams, ja datumus (kalendāra pamatinformāciju) izdrukāsiet no datora. Tad izdrukāto informāciju (visus mēnešus un datumus) līmē uz lielas papīra lapas, apvelk īpašos ģimenes svētku datumus, papildina ar zīmējumiem un līmējumiem un taps sienas rota, kas priecēs saņēmējus vismaz 12 mēnešus.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti