Aldonis, Agija

Adventes kalendārs bērnu priekam

Jau novembrī lielveikalu plauktos viens virs otra rindojas Adventes kalendāri ar lodziņiem, zem kuriem slēpjas mazas šokolādītes. Tas ir lētākais un ātrākais risinājums, kā kopā ar bērniem skaitīt līdz svētkiem atlikušās dienas. Bet interesantāk un skaistāk noteikti būs kalendāru pagatavot pašiem.

Kalendāros parasti ir 24 lodziņi, pirmais no kuriem atverams 1. decembrī, taču pašu gatavotu kalendāru var veidot arī plašāku, piemēram, līdz Zvaigznes dienai iepazīstamu. Svētku dienas kalendārā parasti tiek izceltas vairāk.

Divas būtiskākās lietas, no kā sastāv Adventes kalendāri ir numurēti ietvari (kabatiņas, lodziņi vai tml.) un nelielas dāvaniņas, kas zem tiem slēpjas. Te ir daudz iespēju būt radošiem, darboties kopā ar bērniem un vairot prieku.

Idejas Adventes kalendāra veidošanai


• Liels audums, uz kura uzšūtas numurētas kabatas, kurās slēpjas pārsteigumi.

• Zeķes – skaistākās būs rakstainas adītas vilnas zeķes, bet itin labi var izmantot arī parastas vai papīra zeķes.

• Rūķu cepures, kuras otrādi sakārtas pie kamīna malas, auklas vai citā piemērotā vietā.

• Aploksnes, kuras ar saspraudēm vai knaģiem stiprina pie auklas vai papīra pamatnes (to var izveidot arī kādā interesantā formā – egles, mājas vai tml.)

• Košās krāsās izkrāsotas sērkociņu kastītes var līmēt pie stingras pamatnes – uz katras uzraksta datumu. Te gan vietas pietiks vien nelieliem pārsteigumiem.

Varianti kalendāra pildījumam


• Klasiskākais Adventes kalendāru pildījums ir kārumi – šokolādes, konfektes, cepumi, žāvēti augļi u.tml.

• Interesants pildījums ir nelielas zīmītes – tajās var būt uzrakstīti dažādi konkrētajā dienā veicami uzdevumi, vēlējumi, dzejolīši vai tml.

•  Simboliskas dāvanas (zvaniņš, rūķis, svece, neliela grāmata u.tml.).

Adventes kalendāri var būt arī pavisam citādi


Piemēram, katru dienu kopā ar bērniem var izgriezt no papīra, piemēram, sniegpārsliņu (vai rūķi). Katru dienu pa vienai tās vērt virtenē, ar kuru svētkos rotā mājokli.

Tāpat arī dāvaniņu atvēršanu var veidot kā veselu rituālu – aizdedzinot svecīti, pārrunājot svētku tradīcijas, mācoties dzejoļus, lasot pasakas un vienkārši esot kopā.

Adventes laikā (un ne tikai) var veidot labo darbiņu krājumu – par katru labu darbu, piemēram, uzlīmējot sirsniņu/ zvaigznīti/ rūķi uz pie sienas stiprināta ziņojumu dēļa.

Bērnam, kurš mācās ciparus, ideāls būs kalendārs, kurā ir, piemēram, tikai viena kabatiņa vai trauciņš, uz kura katru dienu nomaina ciparu, kas vēsta par dienas datumu (vai plēš nost ciparus kā kalendārā) un kurā atrod dāvaniņu.

Tāpat arī nelielus vēlējumus var iekārt plaucējamos koka zaros, katru dienu aplūkojot vienu.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti