Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Kā bildina mūsdienās?

Mīļotais vīrietis pasniedz gredzentiņu un saka: „Kļūsti par manu sievu!“ Šādi vēl nesen vairums vīriešu bildināja savas izredzētās. Vai ir kas mainījies un kādas aktualitātes vērojamas šobrīd?

Līdz pat 19.gs.beigām Latvijā tika ievērotas īstenas senlatviešu bildināšanas tradīcijas. Puisis, lai bildinātu savu izredzēto, devās uz savas noskatītās māju un, runājot aplinkus, centās izdibināt, vai viņa piekristu kļūt par viņa sievu. Ja precinieks nelikās piemērots, tad noskatītā meita atrunājās, ka vēl neesot salocīts pūrs vai esot par agru, lai izietu pie vīra. Taču 20.gs. sākumā šādas senlatviešu tradīcija sāka izzust un tad bildinājums, galvenokārt, tika izteikts divvientulībā. Puisis bildināja savu izredzēto un tikai pēc tam to pavēstīja vecākiem. Bildināšanas laikā tika pasniegts gredzens, ko varēja uzskatīt arī par pāra saderināšanās zīmi.

Mūsdienās vairs nepastāv nekādi noteikumi vai tradīcijas. Cik atšķirīgi cilvēki un to uzskati, tik dažādi bildināšanas veidi. Bildinājumu var izteikt gan vīrietis, gan sieviete. Tas var būt divvientulībā vai publiski. Arī puiša došanās pie izredzētās ģimenes lūgt atļauju bildināt ir katra paša ziņā. Pats bildinājums var būt gan ļoti pārdomāts un īpaši organizēts, gan mirkļa jūtu vadīts. Attīstoties iespējām, cilvēki aizvien atrod jaunus bildināšanas veidus un scenārijus. Lai šo brīdi padarītu  neaizmirstamu, pat tiek piesaistītas izklaides pasākumu aģentūras, masu mediji. Taču tikpat bieži bildināšanu aizstāj abu vienošanās vai secinājumi, ka vajadzētu apprecēties.

Jāatceras, ka laimīgas laulības vai attiecību pamatā noteikti nav tas, kā tika izteikts bildinājums. Tomēr tas nebūt nav mazsvarīgi. Ja bildinājums iepriekš rūpīgi sagatavots, vēlme uzsākt oficiālu kopdzīvi ir  pārdomāta, nevis spontāna iegriba.  Ja bildina vīrietis, viņš ir iniciators abu oficiālai kopdzīvei un uzņemas galveno lomu ģimenes veidošanā. Šajā gadījumā vīrietis pauž sievietei, ka ir izdarījis savu izvēli un ir gatavs veidot ģimeni. Turpretim ja bildinājumu izsaka sieviete, tas var liecināt  par viņas vēlmi būt noteicējai jaunajā ģimenē.

Protams, ka nepastāv pareiza vai nepareiza bildināšana. Bieži dažādās situācijās pat vispārliecinātākais vīrietis šādā situācijā, kad jāizteic bildinājums, var kļūt neizlēmīgs. Tomēr, pirms bildinājuma izteikšanas, ikvienam derētu pārdomāt:

• Bildinājums pēc ļoti īsa draudzēšanās vai pazīšanās laika var skanēt nenopietni;

• Jāmēģina saprast, vai mīļotā vēlētos bildinājumu divvientulībā vai publiski;

• Bildinājuma izteikums pēc strīda var likties kā centieni salabt un var izklausīties nepatiess;

• Bildinājums var beigties ar izteikumu „nogaidīsim“, ja tiks pausts nelaikā (piemēram, saspringtā eksāmenu laikā, kad problēmas darbā, slimības laikā);

• Kaut arī  vairs nepastāv konkrētas bildināšanas tradīcijas, tomēr ir jauki ja abi par savu nodomu dalīsieties ar vecākiem.

Jaunākie raksti