Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Saderināšanās gredzens ar briljantu

Jau vēsturiski izveidojies, ka dārgakmeņi vienmēr baudījuši cilvēku uzmanību. Pēc tradīcijām tieši saderināšanās dienā līgavainis savai mīļotajai dāvina gredzenu ar briljantiem, bet kāzu dienā abu rokas pirkstus rotā gredzens no zelta.

"Tam, kas nēsā dimantu, tas dod drosmi un veselību. Akmens nodrošina uzvaru pār ienaidniekiem cīņā par taisnīgu lietu. Tas pasargā no strīdiem un apjukuma, no sliktiem vārdiem, no burvjiem un ļauniem gariem. Dimants jādāvina no sirds, nestrīdoties, netirgojoties, tad tā spēks pieaugot", tā 1355.gadā rakstīts grāmatā "Bruņinieka Džona Madveila ceļojumi.

Vēsturiski izveidojies, ka arī briljantu skaitam saderināšanās gredzenā ir savs vēstījums. Viens briljants gredzenā nozīmē "Tu esi neatkārtojama", trīs akmeņi simbolizē trīsvienību "tu", "es" un "mēs".

Skaidrs, ka īsts briljanta gredzens nav lēts, taču tas ir iecienīts, pateicoties savam spožumam un augstajai kvalitātei. Izvēloties saderināšanās gredzenu ar briljantu, izvēle jāizdara ļoti rūpīgi, jo ir vairāki kritēriji, kas nosaka dārgakmens kvalitāti. Ikviens pircējs var mēģināt analizēt dārgakmens cenu, karātus un dzidrumu – tie ir būtiskākie kvalitātes kritēriji.

Juvelierim ir jāuzticas

Visticamāk, lielākajai daļai nav specifisku zināšanu par dārgakmeņiem, tāpēc vēlams sadarboties ar uzticamu juvelieri, kurš profesionāli novērtēs izvēlētā akmens kvalitāti un atbilstību cenai. Juvelieriem ir jāpārzina pasaules standarti un normas, balstoties uz kuriem kvalitātes novērtējums būs objektīvāks. Tāpat arī pirms briljanta gredzena iegādes pārdevējam var lūgt apskatīt briljanta sertifikācijas ziņojumu, kas parādīs oficiālo klasifikāciju pēc dažādiem parametriem (krāsa, karāti, dzidrums).

Dārgakmeņu kvalitāti mēra nevis pēc to lieluma, bet masas. Saskaņā ar standartiem, viens karāts ir līdzvērtīgs 1/5 no grama. Parasti briljanti, kas ir smagāki par vienu karātu, līdzi ir arī sertifikāti, kuros atklāta būtiskākā informācija. Cena par karātu nepieaug vienmērīgi. Ir vērojami lēcienveida cenas pieaugumi pie noteiktiem briljantu lielumiem. Piemēram, 0,95 karātu briljants var būt ievērojami lētāks nekā 1,05 karātu briljants.

Briljanti var būt ļoti dažādās formās, taču pieprasītākie ir apaļie, jo tiek uzskatīts ka tie vislabāk atstaro gaismu un tāpēc ir spožākie. Arī briljantu krāsu iespējas ir ļoti plašas, tiek aptverts viss krāsu spektrs, ieskaitot rozā, zilo, zaļo un sarkano, taču visbiežāk ir sastopami dimanti vāji dzeltenā krāsā. Par vērtīgākajiem tiek uzskatīti bezkrāsaini briljanti, kas sastopami ļoti reti, tiem seko rozā vai zilas krāsas akmeņi.

Lielākajā daļā briljantu ir arī citu vielu piejaukumi, piemēram, kristalizēts ogleklis, jo tas rodas dimantu veidošanās procesā. Ieslēgumi var būt cits materiāls vai citi dimanta kristāli vai struktūras nepilnības – mikroplaisiņas, kas padara kristālu bālganu vai dūmakainu. Dimantu dzidrumu nosaka to tīrība – jo mazāk dažādu ieslēgumu ir dimantā, jo vērtīgāks un dārgāks tas ir. Jo labāk izgaismojas dimanta virsma, jo labāka tā ir.

Pirms izvēlēties briljanta saderināšanās gredzenu

• jāņem vērā cilvēka personība, kura to valkās. Par sevi pārliecinātām personām, kurām patīk pievērst sev uzmanību, piestāvēs iespaidīga lieluma un pamanāmi saderināšanās gredzeni. Savukārt sievietes, kuras ģērbjas klasiski un atturīgi, novērtē minimālismu, piestāvēs atturīgs, klasisks, neliels briljants gredzenā.

• jāņem vērā gredzena nēsātājas nodarbošanās un ieradumi. Piemēram, sportiski aktīvām sievietēm vai viņām, kuras bieži veic dažādus fiziskus darbus, labāk izvēlēties saderināšanās gredzenu ar labi iestrādātu dārgakmeni, tādu, kurš nekur neķersies, tādējādi radot neērtības.

• Izvēloties sarežģītāku gredzenu jāatceras, ka būs nepieciešams to periodiski tīrīt, ko var paveikt pašu spēkiem ar īpašiem tīrīšanas līdzekļiem vai izmantojot juveliera pakalpojumu.

Jaunākie raksti