Gunta, Ginta, Gunda

Kā nostiprināt Ziemassvētku eglīti

Nereti pirmssvētku laikā svinētāju un ciemiņu gaidītāju vidū rodas jautājums: kā un kur stiprināt Ziemassvētku eglīti, lai tā būtu pietiekami stabila un turētos ilgi? Tāpēc esam atraduši vairākas atbildes uz šo jautājumu.

1. variants: pirkt eglīti podiņā.
Arvien pieprasītākas kļūst augošas eglītes podiņos, kuras pavasarī var stādīt dārzā. Tādu eglīšu iegāde ir ne tikai dabai draudzīgas domāšanas apliecinājums, pērkot augošu eglīti, arī jautājums par eglītes stiprināšanu atkrīt, jo eglīte jau ir stiprināta podiņā. Ja ir vēlēšanās, podiņu var izrotāt ar papīra sniegpārsliņām, miniatūru koka sētiņu vai citiem radošiem dekoriem.

2. variants: nopirkt egles kāju.

Ja nav žēl vietas skapī vai mantu glabātuvē, var iegādāties eglītes kāju veikalos vai pie eglīšu tirgotājiem. Tajā kociņu iestiprināt būs ļoti vienkārši un ātri, šāda kāja būs ieguldījums nākotnē un eglītes stiprināšanas jautājums tuvākajā nākotnē vairs nebūs aktuāls. Veikalos nopērkamas vairāku veidu egles kājas. Visvienkāršākie ir metāla trijkāji. Kociņu ievieto metāla caurulē un nostiprina ar skrūvēm.

3. variants: koka bluķī.

Šis variants īpaši piemērots, ja eglīte tiek rotāta ar ekoloģiskiem rotājumiem, tā ienāk lauku mājās, kur saimniekam ir nepieciešamie instrumenti, lai šādu turētāju sagatavotu. Būs nepieciešams taisni nozāģēts bluķis, kuram tieši vidū ieurbj caurumu eglītes kājas lielumā (ja tas izurbies pa lielu, ap eglītes kāju var aptīt biezu papīru). Ja eglīti plānots likt uz galda vai citur augstākā vietā, bluķi vajadzētu izvēlēties ne tik lielu un pamatīgu, bet, ja eglīte atradīsies uz grīdas, stabilitātei var izmantot arī palielu bluķi, kuru, ja ir vēlme, var paslēpt aiz kādiem dekoriem.

4. variants: stikla burkā.

Skaidrs, ka eglīte, kura tiek turēta ūdenī, ilgāk turēsies svaiga un nenobirs, taču burkā var likt vien salīdzinoši nelielu eglīti, kura tajā stabili turēsies. Papildus stabilitātei burkā var iebērt arī akmeņus. Obligāti jāpadomā, kā paslēpt burku no acīm, jo stikla burka neizskatīsies gana estētiski.

5. variants: spainī ar granti.

Stabils un labs risinājums ir neliels spainis vai pietiekami liela vāze, kurā iebērta iespējami mitrāka grants, kurā iesprauž egles kātu. Šādi egle tiks nostiprināta stabili, bet mitrums no grants palīdzēs to iespējami ilgāk noturēt svaigu. Mīnuss - ja vien pa rokai nav izcili dekoratīvs spainis, jāpadomā, kā to apslēpt no acīm. Varbūt priekšā var salikt dāvanu butaforijas?

6. variants: koka krustiņā.
Samērā vienkārši var pagatavot arī krustiņu, kas ir tradicionālākais eglītes stiprināšanas risinājums. Krustiņam būt nepieciešami divi vienāda garuma dēļi, kurus krusteniski sanaglo tā, lai vidū naglu nebūtu. Zem virsējā dēļa galiem piestiprina nelielus dēļa klucīšus, lai kāja būtu stabilāka. Krustiņa vidū izveido caurumu egles stiprināšanai. Vēlāk egles kātu piecērt tā, lai tas iegultu krustiņā vai aptin ar biezu papīru, ja tā ir pārāk šaura.

7. variants: kājām gaisā.
Ekstravagantu ideju piekritējiem derēs ideja eglīti iekarināt griestos un dekorēt ar kājām gaisā. Protams, te der padomāt par kādu āķi vai siju pie griestiem, kurā va riekarināt eglīti, lai tas būtu droši un estētiski.

Interesanti! Eglīte ilgāk nebist, ja to ievietosiet traukā ar ūdeni vai slapju granti. Ūdenim vēlams pievienot nedaudz želatīna vai aspirīna tableti un nedaudz cukura.

Jaunākie raksti