Līksma, Bārbala

Ceļvedis elektrisko spuldzīšu virteņu izvēlē

Ziemassvētku elektrisko spuldzīšu klāsts lielākajos veikalos ir patiešām plašs – acis žilbst no krāsu un zibšņu daudzveidības. Ja nopirkta kvalitatīva virtene un atbilstoši tiek lietota, tā noteikti kalpos vairāk kā vienu gadu, tāpēc der atcerēties ieteikumos to izvēlē. Veikalu tīkla "K-Rauta" produktu kategorijas vadītājs Ingus Laumanis sniedz vērtīgus ieteikumus virteņu izvēlē.

LAIMĒ ARĪ TU SAVU MIRDZOŠĀKO EGLĪŠU SPULDZĪŠU VIRTENI PILNĪGI BEZ MAKSAS! Tas ir pavisam vienkārši – uzraksti savas pārdomas, secinājumus, idejas, ierosinājumus komentārā pie šī raksta, obligāti norādot arī savu e-pasta adresi (e-pasta adrese portālā pie komentāriem publiskota netiek). Un, iespējams, viens no Ziemassvētku brīnumiem ar "K-Rautas" gādību nonāks Tavā īpašumā! Izlozē piedalās visu komentāru autori, kas savu viedokli pie raksta pauduši līdz 15. decembrim. Ar laimīgajiem sazināsimies personīgi. Elektrisko spildzīšu virtenes no "K-Rauta" laimējuši: janis.b, mareks, sarmite. Par balvu saņemšanu lūdzam griezties Svetkulaiks.lv redakcijā.

Telpās vai ārā?

Viens no būtiskajiem parametriem ir – vai spuldzītes lietosiet telpās vai dekorēsiet ar tām pagalmu. Lai noteiktu, vai spuldzīšu virtene paredzēta lietošanai telpā vai laukā, uz iepakojuma jāmeklē norādes. IP20 nozīmē, ka tās paredzētas lietošanai telpās, bet IP44 domātas āra apstākļiem. Ja, esot veikalā, rodas šaubas, kuras virtenes labāk izvēlēties un kā pielietot, labāk pajautāt veikala konsultantam. Ja virtene paredzēta lietošanai telpās, bet to izmanto ārā, tad visticamāk tās mūžs nebūs ilgs.

Lietošanai iekštelpās veikalos nopērkami visdažādākie elektriskie apgaismojumi – kā eglīšu lampiņu virtenes, spīdoši, elektriski dekori u.c. Šogad daudz plašāka kļuvusi arī no spuldzīšu virtenēm veidotu āra dekoru izvēle – dažādi trīsdimensiju dzīvnieki u.tml.

Paralēli vienkrāsainām šāda veida spuldzīšu trīsdimensiju figūrām "K-Rauta" piedāvā iegādāties arī krāsainus, spīdošus dekorus.  Mājas dzegu var rotāt ar spuldzīšu virtenēm, kas paredzētas tieši āra apstākļiem. Šogad to modē daudz vairāk ienākušas tādas virtenes, kurām ik pa dažiem centimetriem izveidotas vertikālas stīgas ar lampiņām, kopumā radot vizuļojošu sniega un ledus efektu.

Mūsdienīgās LED spuldzītes

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, lielākā klāstā apgaismojuma dekoros tiek izmantotas LED spuldzītes, kas ir spilgtākas par parastajām un vienlaikus patērē arī mazāk elektroenerģijas. Cenas ziņā apgaismes objekts ar LED spuldzītēm ir mazliet dārgāks, bet tumsā tas izskatās pievilcīgāks, kā arī dod iespēju ietaupīt elektroenerģiju.

Elektrisko spuldzīšu mode

Ziemassvētku dekoru pasaulē viss notiek līdzīgi kā augstajā modē – par rotājumu modi, kurus šodien izvēlamies veikalā, dizaineri lēma jau vairāk nekā pirms gada. Taču šobrīd varam doties jau uz veikaliem pārliecināties, kādu noskaņu Ziemassvētku rotājumu dizaineri pacentušies mums uzburt šogad. Jaunums ir tieši krāsainība, āra trīsdimensiju figūras var vienlaikus mirdzēt pat astoņos dažādos toņos. Gar mājas dzegu karināmās virtenes ir kļuvušas kuplākas, jo daudz bagātīgāk papildinātas ar vertikāli nokarenām stīgām.

I.Laumanis piebilst: "Lai kādas būtu Ziemassvētku dekoru modes tendences, gada vieni no skaistākajiem svētkiem katrā mājā ienāk mazliet citādi. Ziemassvētku noskaņa atkarīga no saimnieku dzīvesstila – vieni ik gadu ir un paliek klasikas piekritēji un šajā stilā arī papildina mājas, pagalma, eglītes rotājumus, citi aizvien meklē ko jaunu, novatorisku modernā stilā."

Vēl dažas būtiskas nianses

Galvenais kritērijs virteņu izvēlē, protams, ir vizuālais efekts – jāpērk šķietami visskaistākā virtene, noskaidrojot, vai tā piemērota plānotajam izmantošanas veidam telpās vai ārā.

Ir arī tādas virtenes, kuras savstarpēji ir savienojamas, tādējādi veidojot vajadzīgo virtenes garumu.

Elektrisko spuldzīšu virteņu cenu amplitūda ir dažāda, bet būtiski, lai tās ir drošas lietošanā.

Nav tādas viennozīmīgas pazīmes, pēc kuras noteikt, cik ilgi virtene degs. Gadās, ka izdeg kāda tās spuldzīte, bet pašai virtenei nav ne vainas. Maiņas spuldzītes bieži vien ir pievienotas virtenes  komplektā.

Ja eglīšu virteņu komplektā pievienota pamācība, tā jāizlasa un tālāk jārīkojas pēc norādījumiem, jo bieži vien  virtenes īsā mūža iemesls jāmeklē arī tās nepareizā lietošanā.

Daudzi veido savu elektrisko spuldzīšu un trīsdimensiju skulptūru kolekciju, to gadu no gada atkal atjaunojot ar tā brīža aktuālajām tendencēm. Piemēram, šogad var dārzā, pagalmā nolikt ziemeļbriedi ar krāsainām gaismām, kāds vēl ticamāk iepriekš jums un kaimiņiem nav bijis, bet nākamajā gadā attiecīgi pieskaņot vēl kādas spuldzīšu virtenes u.tml.

Jāņem vērā, ka mājas, tās logu dekorēšana ar elektrisko spuldzīšu virtenēm nebūs pusstundas darbs. Iepriekš jāsaliek vajadzīgie instrumenti, jāsagādā saliekamās kāpnes. Protams, spuldzīšu virteņu pielikšanas ātrums atkarīgs no dekorētāja iemaņām, taču būtiski, lai viss būtu labākajā kārtībā gan mājas koptēla, gan ugunsdrošības ziņā.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

k_rauta_logo_1

Jaunākie raksti