Vēsma, Fanija

Ziemassvētki 2011/2012: dekoros, dāvanās un rotās

Ziemassvētki nav svētki vien, tas ir arī bizness, mode un daudziem – darbs. Ik gadu Ziemsvētki ir nedaudz citādi, to apliecina arī ikgadējā Vācijā notiekošā izstāde "Christmasworld", kurā ik gadu dažādi dekori, floristikas piederumi, rotājumi, svētku apgaismojums u.tml. lietas aplūkojamas 2050 dalībnieku stendos.

Šajā izstādē vienkopus pulcējas vadošie pasaules dizaineri un modes diktētāji, lai jau gada pirmajos mēnešos sāktu gatavoties konkrētā gada Ziemassvētkiem. Portāls Svetkulaiks.lv, viesojoties vispasaules svētku izstādē, centās noskaidrot, kas aktuāls 2011.gada Ziemsvētku dekoros un modē.

Mājokļos pūces un rozes


Telpu aksesuāriem joprojām aktuāls ir dabiskais izskats, taču šogad tas papildināts ar mūsdienīgiem elementiem un Āfrikas tēmu, par ko liecina dzīvnieku attēli un etniskie zīmējumi. Īpaši bieži sastopami ir pūču zīmējumi, tie rotā spilvenus, somas, traukus un rotaslietas.

2011./2012.gadā vispār ir aktuāls modernais, augstas klases mājīgums, stilu sajaukums, piemēram, dizaineru izstrādātam dīvānam itin droši blakus var novietot galdiņu no krāmu tirgus. No materiāliem ir atdzimis nerūsējošais tērauds, alumīnijs, āda, trikotāžas, vilnas un filca audumi.

Dabiskuma piekritēji joprojām var justies moderni, jo dabiskums mēbelēs un dekorēšanās ir aktuāls vairākus pēdējos gadus. Attiecībā uz mājas piederumiem, dabīgās lietas kļūst par arvien svarīgāku dizaina elementu. Koks tiek kombinēts kopā ar misiņu, akmeni un perlamutru, ievērojot tajā dabas krāsas – dažādu toņu brūno un dzelteno, aktuālas ir krāsas, kādas sastopamas rudenī mežā.  Turklāt sezonai raksturīgi ir ziedi, īpaši – rozes gan mājas tekstilā, gan dekoratīvajos elementos.

Ziemassvētki zilā krāsā

To, kuri seko modei, 2011.gada Ziemassvētku rotājumos būs jūtama Skandināvijas noskaņa – svētku eglītes tiks dekorētas ar stikla un auduma rotājumiem, rakstainām auduma sirdīm un cipariem, kur dominēs baltā un sarkanā krāsa. Klasiskie rotājumi ir iedvesmojušies no pasaules modes, tāpēc tajos dominēs visu toņu zilā krāsa – sākot no ledus zila līdz pat tumši zilajam, kas bieži tiek apvienots ar sudrabu vai zeltu.

No Ziemsvētku eglīšu rotājumiem joprojām aktuālas ir klasiskās apaļās bumbas, bet paralēli tām eglītē tiks karinātas ar pīļu un papagaiļu figūras, kā arī miniatūri Ziemsvētku vecīši spilgtās krāsās. Šīgada eglīšu rotājumos ir pieļaujami pat motocikli un automašīnas, šādu koptēlu nedaudz neitrālāku padarīs baltas, zelta vai sudraba bumbas.

Tradicionālas un modernas dāvanas


Ziemassvētki ir izdevīgs laiks biznesam ļoti dažādiem ražotājiem, šogad pat mobilo telefonu displejos dienas līdz svētkiem skaitīs Adventes kalendārs. Runā, ka pasaulē pieprasītas ir dāvanu kartes, aploksnes, kas pašas par sevi ir tik elegantas, ka izskatās kā skaista dāvana.

Galvenās dāvanu tēmas šogad ir mistika un burvestības iedvesma, kā arī sveicieni no cariskās Krievijas, piemēram, tradicionālās krievu koka lelles, kas tiek ievietotas viena otrā. Dabīgi materiāli ir aktuāli ne tikai telpu dekoros, tie raksturo arī modernas dāvanas – gan iesaiņojums, gan saturs svētkos vēlams dabīgs.

Ziemas sezonā aktuālas dāvanas ir visas, kas rada siltuma sajūtu, piemēram, piezīmju grāmatas ar filcētiem vākiem, vilnas kosmētikas maki vai somas ar Ziemsvētku apdruku, vistiešākajā veidā apdāvinātie siltumu sajutīs, ja dāvanā saņems vilnas segu. Dāvanās aktuāla ir arī Kazanovas tēma, apģērbi, kas to simbolizē. Nekad aktualitāti nezaudē arī sveces, kas rada svētku sajūtu un priecē teju ikvienu. Dāvanu izvēlē ir jābūt radošiem, speciālisti atzīst, ka pat modernas formas un krāsas zobu birste var kļūt par svētku ideālāko dāvanu.

Matētas rotaslietas


Svētki īstais laiks, lai rotātos. Gadu mijas juvelierizstrādājumu tendencēs vērojama bezgalīga elegance, matētas virsmas, klasika. Rotaslietas ir ģeometrisku, lineāru formu, tās rada dinamisku iespaidu. Atdzimšanu piedzīvo rozā zelts, arī baltais un dzeltenais zelts un sudrabs būs trāpījums desmitniekā. Minētie dārgmetāli kļūst arvien populārāki arī pulksteņos un ķēdēs, kur tos papildina kalnu kristāli un pērles.

Dizaineri ir samazinājuši bižutērijas izmērus, tradicionālais un šiks, mūsdienīgais un nostaļģija te iet roku rokā. Aktuālas ir gan īsas, gan garas ķēdītes. Bižutērijā tiek izmantota arī vilna un citi audumi, kas tiek nostiepti un kalpo kā pamats pamanāmām akmens un metāla detaļām. Virsotnē ir klasiskās dārgakmeņu krāsas – olīvu, dzintara, rubīna sarkanā, topāzs un onikss. Turpinās individualizācijas uzvaras gājiens, kombinējot kopā dažāda veida rotas un pulksteņus – atkarībā no nēsātājas noskaņojuma.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti