Aldonis, Agija

Šogad iedzīvotāji Ziemassvētku dāvanu iegādi atlikuši uz pēdējo brīdi

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad Ziemassvētku dāvanu iegādi iedzīvotāji uzsāka jau laicīgi, šogad tas ir atstāts uz pēdējo brīdi.

Šā gada pirmssvētku iepirkšanās un dāvanu iegādes tendences komentē Liena Kalna, "Ziemassvētku veikala" idejas autore un realizētāja: "Vislielākā aktivitāte tiek prognozēta sākot jau ar šo nedēļas nogali, taču absolūtais iepirkšanās maksimums paredzams no 21. decembra. Pēc mūsu aplēsēm aptuveni 60% iedzīvotāju vēl tikai plāno Ziemassvētku dāvanu iegādi."

Lai arī tirdzniecības centros lielas cilvēku masas novērotas jau no decembra sākuma, šobrīd svētku dāvanas pilnībā ir sarūpējusi tikai pavisam neliela sabiedrības daļa. Decembra pirmajās nedēļās novērota samērā pasīva iepirkšanās aktivitāte; cilvēki neļaujas impulsa preču iegādei, bet gan plāno pirkumus, salīdzina cenas un dāvanām vēlas piemeklēt pašu atbilstošāko. Vidējā naudas summa, ko cilvēki tērē dāvanai vienam cilvēkam šogad svārstās no 5 līdz pat 15 latiem.

"Arī šogad, iegādājoties dāvanas, joprojām noteicošākais izvēles faktors ir cena, taču lielu uzmanību cilvēki velta arī kvalitātei, preču oriģinalitātei un pievienotajai vērtībai," teica Liena Kalna.

Kopumā cilvēki ir sākuši domāt radošāk un arī dāvanas vēlas savādākas un īpašākas nekā citus gadus – liels pieprasījums šogad ir pēc termokrūzēm ar oriģinālu apdruku, neparastajiem "Vēršace" priekšautiem, savukārt, pērn pieprasītāko dāvanu topa augšgalā bija sveces un grāmatas. Joprojām modē ir arī viss dabīgais un ekoloģiskais – koka rotaļlietas un konstruktori, ziepes, skrubji un rotaslietas.

"Ziemassvētku veikals" ir veidots pēc tā saucamā "pop-up store" koncepta, kas piedāvā Latvijā ražotas oriģinālas Ziemassvētku dāvanas. Pirmais veikals tika atvērts 2009. gada nogalē Vecrīgā, un četru gadu laikā to skaits ir audzis trīs reizes. Šogad "Ziemassvētku veikals" atrodas "Galleria Riga", TC "Mols" un pie TK "Spice".

Jaunākie raksti