Līksma, Bārbala

Ziemassvētki 2012/2013: balti, klasiski, dabīgi un pašu radīti

Ziemassvētki ir ne tikai dvēseles tīrības un gaišuma laiks, tas ir arī bizness un mode. Ik gadu Franfurtē notiek iespaidīga izstāde "Christmasworld", kurā vienkopus pulcējas pasaules zināmākie ražotāji, dizaineri un modes pārzinātāji, lai demonstrētu konkrētajā gadā aktuālākās tendences. Arī mēs nedaudz ielūkojāmies šī gada aktuālākajās tendencēs.

Sniegbaltais

2012./2013.gada izstāde tiek raksturota kā ilgas pēc sniega, jo viso dekoros tiek demonstrēta sniegabaltā krāsa, kas centīsies radīt noskaņu pat tad, ja sniega ārā nemaz nebūs. Baltie aerosoli, mākslīgais sniegs, kristāli – tas viss noder gan egļu zaru un Adentes vainagu, gan arī logu un galda rotāšanā.

Galda klājumam piestāvēs baltie trauki, kristāla sniegpārslas un balts galdauts, protams, šādā gadījumā noteikti jāpadomā arī par kādas citas krāsas akcentiem, lai nekļūtu pārāk garlaicīgi.

Klasiskais

Ziemassvētki ļoti daudzās ģimenēs ir laiks, kad no glabātuvēm tiek izvilkti klasiski, jau gadiem ilgi pazīstami rotājumi, šogad klasiskās lietas ir īpaši augsti novērtētas – zvaigznes, horoskopi, koka rotājumi, tas viss ir dabas iedvesmots un teju ikvienā interjerā iederīgs. Interesanti, ka arī apģērbos Ziemassvētku laikā dominē klasika, piemēram, balta trikotāža.

Pašu radītais

Ir sajūta, ka cilvēki kļūst arvien radošāki, materiālu klāsts dažādos rokdarbnieku veikalos arvien plašāks, tāpēc nav nekāds brīnums, ka aktualitāti nezaudē pašu gatavotas lietas, dekori un kārumi. Tāpēc arī pieminētajā izstādē plaši tiek demonstrēti dažādi materiāli, no kuriem interesantas lietas iespējams pagatavot pašiem. Arī Latvijā šis ir laiks, kad vakaros gribas veidot pašiem savus tamborētos eņģeļus, koka zvaigznītes vai čiekuru vainagus.

LED apgaismojums

"Christmasworld" izstādē var secināt, ka LED apgaismojums turpina savu uzvaras gājienu, pie tam tas kļūst vēl radošāks un daudzveidīgāks. Ražotāji pat uzdrošinās apgalvot, ka pieprasījums pēc šī apgaismojuma aug nemitīgi kopš tā ieviešanas un tā tas turpināšoties. Pie kam LED apgaismojums iekļaujas ne tikai vainagos, iekštelpu un āra apgaismojumā, tas imitē vaska sveces ar gaismas diodēm, cenšoties atainot iespējami autentisku vaska sveču izskatu, pat sveces liesmiņa šķiet īsta. Pievērsties LED apgaismojumam cilvēkus ražotāji mudina arī drošības apsvērumu dēļ, aicinot labāk izvēlēties iespaidīgu LED gaismekli nekā nedrošu pirotehniku.

Jaunākie raksti