Vēsma, Fanija

Miķeļdiena: tradicionālas un netradicionālas izdarības

Parasti visaktīvākās Miķeļdienas svinības notiek brīvdabas muzejos un skolās, bērnudārzos, taču radošās un latviskas tradīcijas mīlošās ģimenēs kaut kas no tā noteikti tiek ienests arī mājas svētkos. Svētku nekad nevar būt par daudz!

Tradicionāli

Tradicionālākais šo svētku pasākums ir Miķeļdienas tirdziņš, kas ir bagāts ar pašu audzētiem un gatavotiem gardumiem. Paralēli izglītības iestādēs notiek arī rudens izstādes, uz kurām audzinātājas rosina nest ne tikai īpaši interesantus augļus un dārzeņus, bet arī kompozīcijas ilgākam laikam, piemēram, zaru glezniņu vai sauso ziedu kompozīciju, kas pēc tam klasi vai grupiņu rotās arī ziemas mēnešos. Bet, lai izkustētos, šajās dienās bērni iet dažādās klasiskās rotaļās un lasa ticējumus, kas tad ir darāms Miķeļdienā.

Jau izsenis Miķeļi bijuši diena, kad tiek ēsti dažādi rudens gardumi, dziedātas dziesmas un dejot. Folkloristi uzskata, ka mūsdienās šie svētki ir nepamatoti atstāti novārtā.

Mazliet citādi


Šis ir īstais, laiks, lai domātu par dabu, mielotos ar rudens veltēm, mums ir varianti, kā šos procesus padarīt vēl jautrākus:

Ābolu degustācija – nopērkam tirgū (vai katrs bērns atnes no sava dārza) vairākas ābolu šķirnes un veicam degustāciju. Tā būs veselīga un interesanta nodarbe. Paralēli var degustēt arī ābolu sulu, kaltētus ābolus vai kopā izcept ābolmaizi.

Dodamies uz mežu
– šis ir īstais laiks, kad ieliet termosā tēju, paņemt līdzi maizītes un doties uz mežu salasīt kastaņus, zīles, zarus, pīlādžus un citus meža labumus, kas noderēs kompozīcijai un mājīgumam ziemā.

Dabas muzeja apmeklējums
ir iespēja uzzināt ko vairāk par dabu arī tad, ja ārā ir drēgns un nepatīkams laiks. Un kāpēc gan lai to nedarītu tieši ap Miķeļdienas laiku? Bet, ja laika apstākļi atļauj, var doties uz kādu dabas taku vai lauku zoodārzu.

Spēlējam
– atrodi pāri! Uz mazām papīra lapiņām saraksta rudens augļu un dārzeņu nosaukumus, no katra pa 2. Katrs spēles dalībnieks izvelk vienu lapiņu. Pēc tam visi savstarpēji sarunājas, uzdod viens otram jautājumus par viņa dārzeni vai augli: kādā krāsā tas ir? vai tas ir salds? Vai tas garšo trušiem? U.tml., kamēr katrs ir atradis savu pāri.

No siena, stieplēm un dažādiem dekoriem, apģērba gabaliem izveidojam paši savu Miķeli.

Miķeļdienai noteikti piestāvēs arī siltas, vasarā pašu lasītas tējas baudīšana un sarunas par dažādām interesantām lietām. Bet var rīkot arī tēju degustāciju, kurā garšotājiem ir pēc garšas jāatpazīst, kas tā ir par tēju.

Skrienam Miķeļdienas stafeti ar dažādiem rudenīgiem posmiem (vai izejam Miķeļdienas trasīti). Ierosmei: ābola nešana zobos, skriešana pretī rudenim, rudens lapu celiņa veidošana u.c.

Izveidojam garu dažādu krāsainu rudens lapu virteni, kas būs lielisks telpu dekors ilgāka laikam. Virteni var papildināt arī ar kastaņiem, pīlādžogām un citiem skaistuļiem.

Miķeļdiena simbolizē arī tumsas un gaismas cīņu. Arī to var dažādi izspēlēt, piemēram, ar klasisko rotaļu "Diena un nakts" – kad ir diena, visi kustās un lido, kad nakts – sastingst. Tie, kuri tiek pieķerti "naktī" kustamies, no spēles izstājas.

Jaunākie raksti