Gunta, Ginta, Gunda

Festivalā „BILDES 2015” sevi pieteiks 19 jaunās grupas

Jaunu muzikālo apvienību veidošanās Latvijā neapsīkst ne brīdi, tādēļ, ņemot vērā to, cik svarīgi jaunajiem mūziķiem ir sevi apliecināt plašai auditorijai, arī mūzikas un mākslas festivāla “BILES 2015” 30. jubilejas koncertprogrammā iekļauts Jauno grupu un “BILŽU” veterānu kopprojektu koncerts. Tam raksturīgi radoši un izdomas bagāti jauno un pieredzējušo mūziķu kopīgi veidoti priekšnesumi. Atklājot festivāla otro daļu, šis koncerts būs klausāms 27. novembrī plkst. 19:00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē, informē festivāla rīkotājs — “BILŽU BIROJS”.

Šajā koncertā jaunie mūziķi izpilda divas dziesmas. Viena no tām ir viņu oriģinālkompozīcija, taču otra — jaunā aranžējumā veidots kāda “BILŽU” veterāna skaņdarbs, ar ko kopā tas tiek arī izpildīts. Šogad pasākumā uzstāsies 19 jaunie muzikālie kolektīvi un izpildītāji. Piedāvājam Jums ieskatu trīs žanriski dažādu mākslinieku komentāros un sajūtās par gaidāmo koncertu.

“Grupa “Pērkons” mums vienmēr bijusi viena no autoritātēm latviešu mūzikā, ar tās dziesmām esam uzauguši, un tās klausāmies vēl joprojām. Sadarbība  ar Raimondu ir kā sapņa piepildījums, jo vēl augustā, klausoties “Pērkona” koncertu Ogrē, spriedām – kā būtu, ja būtu?!” Tā par uzstāšanos “BILŽU” Jauno grupu un veterānu kopprojektu koncertā kopā ar Latvijas roka leģendu Raimondu Bartaševiču (“BILDĒS” kopš 1985. gada) stāsta indie rokgrupas “The Loudstone” mūziķi. Jaunieši atklāj, ka mēģinājumi ar veterānu ir labākā dienas daļa, jo mēģinājumu telpā vienlaikus mijiedarbojas jautrība un atbildība pret paveicamo. “Mēs ļoti cienām Raimonda viedokli, tomēr priecājamies, ka viņš ņem vērā arī mūsu idejas. Uzstāšanās “BILDĒS” mums būs lielākā, kāda bijusi, tādēļ ceram iegūt jaunu pieredzi, kā arī vēlamies pierādīt sevi plašākai auditorijai un veidot kontaktus ar citiem mūziķiem,” stāsta “The Loudstone” dalībnieki. Savukārt R. Bartaševičs ir pozitīvi lakonisks: “Mums kopā sokas ļoti labi, un mani piesaista trīs fakti par šo grupu – viņi ir muzikāli, viņiem patīk sava nodarbošanās, ansamblī valda savstarpēja daudzība.” “Pērkona” solists norāda, ka šajā priekšnesumā nebūtu korekti viņu akcentēt kā “veterānu” vai “zvaigzni”, jo šis ir sadarbības projekts, kurā piedalās grupa kā kopums. “Man šis koncerts vienmēr ir ļoti paticis, jo gan man ir interesanti paraudzīties, cik radoši un neordināri domājoši ir jaunie mūziķi, gan viņiem tā ir unikāla pieredze – satikties ar “monstriem”, pieņemt kādu padomu un nebaidīties runāt pretī, aizstāvot savas muzikālās idejas,” stāsta R. Bartaševičs.

Populārais dziedātājs Miks Dukurs (“BILDĒS” kopš 2008. gada), kurš plašu atpazīstamību kā teicams vokālists ieguva, pateicoties televīzijas šovam “Dziedošās ģimenes’, koncertā vienosies kopīgā priekšnesumā ar atraktīvo jaunkundžu kvintetu “Espresso”. M. Dukurs atzīst, ka jau pirmā tikšanās reizē bija jūtama organiska muzikālā sinerģija: “Meitenes manai dziesmai bija piešķīrušas jaunas krāsas, aranžējums bija sagatavots ļoti kvalitatīvi. Būtiski, ka “Espresso” kolektīvs ir ne vien skanīgs, pozitīvs un radošs, bet galvenais – saliedēts un organizēts!” 27. novembra vakarā šo performanci pavadīs Rīgas Doma kora skolas instrumentālais sastāvs, ko dziedātājs vērtē kā ļoti meistarīgu. Taujāts par sajūtām, ko viņam raisa festivāls “BILDES”, M. Dukurs ir kolorīti filozofisks, taču patiess: “Mēs dzīvojam laikā, kad viss mainās daudz par strauju! Tādi notikumi kā “BILDES”, kas ar mums ir jau 30 gadus, rada sajūtu, ka tomēr neko nevaram nokavēt, jo, par laimi, pastāv arī nemainīgas vērtības.”

Iespējams, ar vienu no neierastākajiem sastāviem šajā koncertā uzstāsies progresīvā grunge roka grupa “Not Yet”. Tajā darbojas tikai divi cilvēki – ģitārists Kristaps Zvanis un budzinieks Augusts Zilberts, taču “BILŽU” kopprojekta ietvaros viņiem uz skatuves pievienosies virtuozais čellists, ģitārists, grupu “Autobuss Debesīs”, “Melo-M” un “Raxtu Raxti” mūziķis un komponists Kārlis Auzāns. “Mēs vēlējāmies izaicināt sevi, savus instrumentus un publiku, tādēļ tika radīts duets, kura mērķis ir radīt emocionāli un muzikāli pilnīgu uzlādi ar minimāliem līdzekļiem. Papildus secinājām, ka Kārļa Auzāna ekspresīvā čella spēle šo priekšnesumu padarīs vēl neordinārāku un enerģiskāku. Viņš ir iedvesmojošs mūziķis-vizionārs, kurš iedziļinās skaņdarbu esencē un vienlaikus intuitīvi un profesionāli jūt, kādi akcenti vai formas maiņas spēs dziesmu pasniegt aizraujošā veidā,” stāsta A. Zilberts. Viņaprāt, šī sadarbība būs sekmīgs impulss grupas tālākai izaugsmei. Jāpiebilst, ka uzstāšanās festivālā “BILDES 2015” grupai “Not Yet” būs debija. “Būt senākā Latvijas populārās mūzikas festivāla 30. jubilejas koncerta dalībniekiem ir pagodinājums! Jauno grupu un veterānu kopprojektu koncerta formāts ir izaicinājums, ko iesakām pieņemt arī citiem jaunajiem māksliniekiem,” uzskata A. Zilberts.

Jauno grupu un “BILŽU” veterānu kopprojektu koncertā uzstāsies arī “Mitav” un Normunds Pauniņš • “Rusted Wheel” un Aivars Rakovskis • Ron The Star un Atis Zviedris • “TRĪS” un Jānis Dubavs • “FEENIXZ” un Edgars Silacērps • “Marlēna” un Adrians Kukuvass • “J.E.E.B” un Atis Ieviņš • “The Foxtails” un DAMBIS • “Kristīne Šomase & Attachment” un Edvīns Zariņš • “The Loudstones” un Raimonds Bartaševičs • “45. v-sk.” un Ivo Grīsniņš-Grīslis • “ESPRESSO” un Miks Dukurs • “NOT YET” un Kārlis Auzāns • “The Twins Peek” un Jānis Bukums • “So Lucid Electric Feel” un Ainars Virga • “Inqognito” un Artūrs Račinskis • “Wild Detroit Gang” un Normunds Jakušonoks • “Teleports” & Daniels Haitovs un Artūrs Duboks u.c.

Īpašie viesi — ansamblis “MANTA”.

Koncertu vadīs Mikus Frišfelds.

Festivāla ietvaros Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē  apmeklētējus priecēs arī “BILDĒS sevi pieteikušo un radošo personību kopprojektu koncerts (28. novembrī), Koncerts bērniem (29. novembrī) un “BILŽU” veterānu koncerts” (29. novembrī).

Ar visu festivāla „BILDES 2015” koncertu programmu varat iepazīties festivāla mājas lapā www.bildes.lv. Biļetes uz koncertiem var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Jaunākie raksti