Vēsma, Fanija

2015.gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem Latvijas Nacionālā bibliotēka

Pirmdien, 5.oktobrī, Pasaules arhitektūras dienā jau desmito reizi tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā. Šogad tā piešķirta Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un tās autoriem: arhitektam Gunāram Birkertam, sadarbojoties ar arhitektiem Modri Ģelzi, Mārci Mežuli, Sandru Laganovsku, Daini Šmitu u.c. – par vīziju un ambīcijām izaicināt priekšstatus un tradīcijas Rīgas arhitektūrā, īstenojot nacionālas nozīmes objektu.

Papildus gada balvai, Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra desmit atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā.

„Šogad Gada balva Rīgas arhitektūrā tiek piešķirta valstiskas nozīmes objektam – objektam, kura devumu baudīs ne tikai šodienas, bet arī nākamās Latvijas paaudzes. Šī objekta nozīme ir nepārvērtējama, un tikai no mums pašiem būs atkarīgs, vai spēsim to pienācīgi novērtēt un izmantot.

Neapšaubāmi, LNB ēka ienes jaunas vēsmas arī mūsu valsts galvaspilsētas vaibstos un panorāmā, un definē noteiktus kvalitātes standartus un kritērijus gan arhitektūras, gan būvniecības nozarē. Vienlaikus jāatzīst, ka objekts atstāj arī zināmus izaicinājumus nākamajai arhitektu, pilsētplānotāju un būvnieku paaudzei, kam vēl būs iespēja dot savu pienesumu objekta un tā apkārtnes virzībai uz absolūti perfektu rezultātu,” uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

„Vienlaikus gribu atzīmēt, ka arī šogad tika pieteikti ļoti daudz interesanti projekti, kuru kvalitāte bija pilnībā atbilstoša skates mērķim – veidot kvalitatīvu pilsētvidi un arhitektūru Rīgā. Tāpēc kopā ar žūrijas pārstāvjiem mums bija patiess gandarījums piešķirt īpašas atzinības, izceļot šo objektu arhitektoniskās izcilības. Novērtējam arī sabiedrības aktīvo iesaisti pretendentu vērtēšanas procesā un tāpēc arī šogad pasniedzam īpašu „Sabiedrības atzinību” būvei, ko novērtējuši Rīgas iedzīvotāji un galvaspilsētas viesi,” viņš piebilst.

Kā pēdējos gados ierasts, balvas pasniegšana simboliski notika iepriekšējā gadā par labāko atzītajā būvē – Rīgas Tehniskās universitātes Radošo industriju centrā (Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē).

2015.gada balvai izvirzītos objektus vērtēja kompetenta žūrija, kuras sastāvā bija pārstāvji no Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes un Latvijas Ainavu arhitektūras biedrības. Skatē tika pārstāvētas būves no biroju ēku, daudzdzīvokļu ēku, izglītības iestāžu, kultūras iestāžu, ražošanas būvju, tirdzniecības ēku, transporta infrastruktūras un veselības aprūpes iestāžu kategorijām. No vairāk nekā 950 pagājušajā gadā ekspluatācijā nodotajiem būvobjektiem Rīgā, tālākai izvērtēšanai tika izvirzītas 24 būves.

Balvai izvirzīto objektu izvērtēšana, žūrijas ekspertu komandai apmeklējot būves klātienes vizītēs, noritēja visas vasaras garumā. Kopā ar nozares ekspertiem tika meklēti un vērtēti labākie piemēri pilsētas dzīvojamās vides ilgtspējas nodrošināšanā, vēršot uzmanību uz būvju energoefektivitāti, vides pieejamību un universālā dizaina principu ievērošanu, vērtējot paveikto gan Rīgas vēsturiskajā centrā, gan apkaimēs un mikrorajonos. Jāatzīmē, ka arhitektūras darbu skatei, saskaņā ar nolikumu, varēja pieteikt tikai tos objektus, kas ekspluatācijā nodoti 2014.gadā.

Arhitektūras sasniegumu skati organizē pašvaldības aģentūra „Rīgas pilsētas arhitekta birojs” sadarbībā ar Rīgas domes struktūrvienībām un partneriem. Dalībniekus – būves un to autorus – skatei varēja izvirzīt Rīgas pilsētas arhitekta birojs, valstiskās un nevalstiskās institūcijas un organizācijas, kā arī jebkura juridiska un fiziska persona.

Jaunākie raksti