Aldonis, Agija

Vēl tikai 10 dienas skatāma leģendārā amerikāņu fotogrāfa EDVARDA STEIHENA darbu izstāde

Vēl skaitāmas dienas – līdz 6. septembrim – ir iespēja apmeklēt izstādi „Edvards Steihens. Fotogrāfija”, ko piedāvā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1). Projekta noslēgumā – mākslas zinātnieces Katrīnas Teivānes-Korpas lekcija par mākslas fotogrāfiju 20. gadsimta pirmajā pusē, „pļāpīgā” jeb skaņas kino vakars un Beātes Zviedres džeza trio koncerts.

Izstāde „Edvards Steihens. Fotogrāfija” kā viens no noslēdzošajiem Latvijas prezidentūras kultūras pasākumiem pirmo reizi Rīgā parāda izcilā 20. gadsimta fotogrāfa Edvarda Steihena (Edward Steichen, 1879–1973) daiļradi. Iespaidīgā izlase ietver 86 darbu oriģinālkopijas, kas atceļojušas uz Latviju no Luksemburgas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja (Musée national d’histoire et d’art Luxembourg, MNHA). Ekspozīcija atspoguļo gan autora sākotnējos radošos meklējumus, gan brieduma periodu, kad Edvards Steihens strādājis Ņujorkā izdevniecībā „Condé Nast”, veidojot slavenību portretus un modes fotogrāfijas žurnāliem „Vanity Fair” un „Vogue”.

Fotogrāfs un publicists Arno Marnics interneta žurnālā „FK” par Edvarda Steihena izstādi raksta: „Iespējams, šī Latvijā ir nozīmīgākā foto izstāde kopš 2002. / 2003. gadu mijas, kad Arsenālā bija skatāma Anrī Kartjē-Bresona izstāde. Varbūt vēl jāpiemin Filipa Halsmana izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 2007. gadā. Lai vai kā, Latvijas skatītāji ar šāda līmeņa autoru darbu skatēm nav lutināti.”

„Tagad, projektam ieejot noslēguma fāzē, var apgalvot, ka LNMM izstāžu zāle Arsenāls ir steihenizēta un paliks mākslas vēsturē kā nozīmīgs mākslinieka ekspozīcijas ģeogrāfiskais punkts. Leģendārā Luksemburgas izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Edvarda Steihena izstāde, pateicoties savam demokrātiskajam formātam un unikālajai darbu kolekcijai, šovasar ir kļuvusi par plašas un daudzveidīgas publikas galamērķi. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, pārņemot slavenā fotogrāfa dzīves misiju, reprezentē fotogrāfiju kā līdzekli, lai turpinātu cilvēkam izskaidrot cilvēku,” stāsta izstādes kuratore Šelda Puķīte.

Divu mēnešu laikā izstādi apskatījuši jau vairāk nekā 6000 apmeklētāju, gūstot estētiski augstvērtīgu pieredzi.

Izstādi papildina plaša pasākumu programma, un vēl ir iespēja apmeklēt mākslas zinātnieces Katrīnas Teivānes-Korpas atvērto lekciju „Velkot paralēles: mākslas fotogrāfija 20. gadsimta pirmajā pusē. Latvijas piemēri pasaules kontekstā”, kura notiks LNMM izstāžu zālē Arsenāls 27. augustā plkst. 17.00. Lektore sniegs koncentrētu ieskatu Latvijas fotogrāfijas vēsturē, analizējot raksturīgas īpašības un aplūkojot saskares punktus ar pasaules ainu, tostarp – Edvarda Steihena darbību.

Pasākuma turpinājumā, plkst. 19.00, sāksies „Pļāpīgā” jeb skaņas kino vakars, kad uz lielā ekrāna varēs baudīt kino klasiku – 1931. gadā režisora Frenka Kapras (Frank Capra) uzņemto filmu „Platīnblonda” („Platinum Blonde”, Columbia Pictures). Pirms seansa īsu komentāru par filmu un tās saikni ar Edvarda Steihena daiļradi teiks Rīgas Kino muzeja projektu vadītāja Zane Balčus. Filma oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Savukārt 3. septembrī plkst. 19.00 kultūras un izklaides programmas „Ars Rezumē” ietvaros Arsenālā ar programmu „Džezs mūziklā un mūzikls džezā” koncertēs Beātes Zviedres džeza trio – viena no Latvijas džeza vokāla daudzsološākajām māksliniecēm Beāte Zviedre, kontrabasists Toms Lipskis, pianists, komponists un producents Edgars Jass. Klausītāji dzirdēs skaņdarbus gan no leģendāriem mūzikliem „Cabaret”, „Nine”, „The Sound of Music”, gan no salīdzinoši nesen tapušām muzikālajām filmām, kas radīs suģestējošu atmosfēru 1920. un 30. gadu mūzikas klubu, Edvarda Steihena fotogrāfiju un tēlu īpašās estētikas noskaņās.

Aicināti visi interesenti! Ieeja visos pasākumos brīva.

Jaunākie raksti