Aldonis, Agija

Mākslas muzeja „Rīgas Birža” 4 gadu jubilejas izstāde

Tikai 10 dienas – no 2015. gada 21. augusta līdz 30. augustam – Mākslas muzeja „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) Boses zālē būs apskatāma izstāde, veltīta muzeja četru gadu jubilejai. Rīdzinieki un galvaspilsētas viesi varēs iepazīties ar dāvinājumiem, ko muzejs saņēmis kopš savas atklāšanas brīža 2011. gadā.

2015. gada 20. augustā Mākslas muzejs „Rīgas Birža” atzīmēja četru gadu jubileju, svinīgi saņemot šajos svētkos divus vērtīgus dāvinājumus – Rīgas 700 gadu jubilejas izstādes dalībniekiem piešķirto sudraba kausu no Rietumu bankas un terakotas armijas karietes repliku no Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības Latvijā.

1901. gadā pēc Rīgas biržas komitejas pasūtījuma Riharda Millera izgatavotais Jubilejas kauss kā Goda balva tika pasniegts inženierim Vilhelmam Minutam (1854–1914) par piedalīšanos Rīgas 700 gadu jubilejas izstādē. Balustra formas sudraba kauss atsaucas gan uz vēsturisko pasākumu, kas 20. gadsimta sākumā apliecināja Rīgu kā modernu un laikam līdzi ejošu pilsētu, gan Rīgas biržas nama lomu kultūras dzīvē jau ilgi pirms muzejs šeit ieguva savu mājvietu.

Kausa mākslinieciskais noformējums ar liektajām līnijām un stilizētajiem floras elementiem izceļ jūgendstila veidošanos un uzplaukumu Latvijā, ko lielā mērā ietekmēja arī 700 gadu izstāde. Ekspozīcija, kura tika atklāta 1901. gada 1. jūnijā, bija pirmā tik vērienīga rūpniecības un amatniecības izstāde Rīgā, ko pavadīja bagātīga un daudzpusīga kultūras programma. Tā tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem ne tikai Rīgas pilsētas vēsturē, bet arī visas Latvijas rūpniecības, amatniecības, mākslas un kultūras attīstībā. Četrdesmit paviljonu būvniecībā plaši tika izmantoti jūgendstila elementi, Senās Rīgas un Venēcijas iespaidīgos maketus savienoja tilts.

Tagad Mākslas muzejs „Rīgas Birža” turpina veidot tiltu starp dažādām kultūrām, zemēm, tautām, mākslas veidiem un stiliem. Muzeja četru gadu jubilejai veltītajā izstādē apmeklētāji var ieraudzīt Ķīnas vēstniecības dāvanu – repliku no terakotas armijas karietes, Uzbekistānas Kultūras ministrijas dāvinājumu – izšūtu tradicionālu sieviešu tērpu, Itālijā dzīvojošā Ukrainas mākslinieka Vladislava Šabalina (Владислав Шабалин) mazformāta instalāciju „Baltijas zelts” (2015). Ekspozīcijā iekļauta arī daļa no plašās Indonēzijas Kultūras ministrijas koktēlniecības un dekoratīvi lietišķās mākslas kolekcijas dāvinājuma, kuru pašlaik var aplūkot pastāvīgajā ekspozīcijā. Izstādes skatītāju uzmanībai tiek piedāvātas Taizemes Karaliskās vēstniecības Oslo dāvinātās maskas, Japānas vēstniecības dāvinātais kimono, Pakistānas vēstniecības Stokholmā dāvinātā paplāte tradicionālajā nakšīn stilā un daļa no Zviedrijas vēstniecības dāvinātās Nobela servīzes.

Ar šo izstādi Mākslas muzejs „Rīgas Birža” saka vislielāko paldies saviem atbalstītājiem, sadarbības partneriem, draugiem un apmeklētājiem, vēlot visiem veiksmīgu turpmāko sadarbību.

Jaunākie raksti