Aldonis, Agija

Pasniegtas Baltijas Teātra festivāla balvas

Ar Jaunā Rīgas Teātra izrādi „Oņegins. Komentāri” un svinīgu balvu pasniegšanas ceremoniju noslēdzies Baltijas Teātra festivāls, kas no 10. līdz 19. oktobrim norisinājās Rīgā un kurā piedalījās teātri no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Šogad festivāls piedāvāja ne vien Lietuvas un Igaunijas labākos oriģināldramaturģijas iestudējumus, bet arī plašu gada balvas teātrī „Spēlmaņu nakts” nominēto izrāžu programmu. Festivāla izrādes bija iespējams vērot vairākos Rīgas teātros un pulcēja kuplu skaitu teātra mīļotāju.

Baltijas Teātra festivāla ietvaros pirmo reizi savu vērtējumu par bērnu un jauniešu izrādēm izteica īpaši izveidota bērnu žūrija. Bērnu žūrijā pulcējās deviņi teātri mīloši jaunieši, kuri kopīgi ar teātra kritiķiem Līgu Ulberti un Ati Rozentālu izstrādāja izrāžu vērtēšanas kritērijus, lai izvērtētu deviņas izrādes. Paralēli Bērnu žūrijas vērtējumam norisinājās skatītāju balsojums, kurā kopumā par izrādēm nobalsoja 473 skatītāju. Salīdzinot skatītāju balsojumu un Bērnu žūrijas lēmumu par Baltijas teātra festivāla labāko izrādi bērniem un jauniešiem tika atzīta Dirty Deal Teatro  bērnu un jauniešu repertuāra “Šmulītis” izrāde “Baltā grāmata”, kurai bērni pasniedza pašu darinātu balvu. Bērnu žūrija pasniedza arī simpātiju balvu Ditas Balčus teātra izrādei “Re: Atmoda”, kas gan ir jauniešu nevis bērnu izrāde, bet bērnu žūrijā tika novērtēta ļoti atzinīgi. Žūrijas pārstāvji īpaši pateicās festivāla organizatoriem par iespēju piedalīties izrāžu vērtēšanā, kā arī vērsās pie izrāžu producentiem ar aicinājumu radīt arvien vairāk bērnu un jauniešu izrādes.

Ar svinīgu Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) pārstāves Daigas Gaismiņas uzrunu sekoja festivāla  žūrijas balvu pasniegšanas ceremonija. Festivāla žūriju šogad veidoja: Zane Radzobe (LV), Inese Mičule (LV), Julijus Lozoraitis (LT), Ott Karulin (EST) un Tatyana Zelmanova (BE). Kopumā tika pasniegtas 6 balvas dažādās kategorijās. Lietuvas producentu apvienība Operomanija ar netradicionālā formāta operu “Have a Good Day!”, kura skatītājus ieveda iepirkšanās centra kasieru darba ikdienā, tika apbalvota ar divām balvām – par labāko libretu, kā arī par sociālo jēgu un sensitīvās izjūtas radīšanu. Jaunais Rīgas Teātris ar izrādi “Oņegins. Komentāri” arī var lepoties ar divām balvām par vīriešu lomu ansambli un telpas izkārtojumu jeb scenogrāfiju. Savukārt slavenā igauņu NO99 teātra izrāde “NO54 Trešdiena” izpelnījusies divas balvas par sieviešu lomu ansambli un spēcīgo režiju.

Kopumā festivāls vērtējams kā izdevies vai kā ar Daigas Gaismiņas vārdiem sakot: “Vērojot vairāku dienu garumā šīs atzītās izrādes, tās likušas man smieties, dažbrīd raudāt, bet visvairāk jau aizdomāties par to, ka, neskatoties un dažādām grūtībām, šāds festivāls mums ir ļoti nepieciešams.” Ceram, ka Baltijas Teātra festivāla izrāžu apmeklētāji no ikvienas izrādes spēja sev paņemt līdzi to labāko un vērtīgāko, un ka jau pēc gada, festivālam aizceļojot uz Tartu, tas spēs pulcēt tikpat daudz teātra mīļotājus.

Jaunākie raksti