Līksma, Bārbala

Nedēļas nogalē \"Oskara\" balvas ceremonijas kaislības

Svētdienas 27. februāra vakarā Holivudā notiks tradicionālā ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" pasniegšanas ceremonija, kura tiks translēta vairāk nekā 200 valstīs visā pasaulē. Zeltītās statuetes jau 83. reizi atradīs savus īpašniekus.

Šogad ceremoniju vadīs aktieri Anne Hataveja un Džeimss Franko, kuri ir jaunākie ceremonijas vadītāji Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas vēsturē. Kā paskaidroja pasākuma producenti Brūss Koens un Dons Mišers, Franko un Hateveja izvēlēti, jo abas zvaigznes apveltītas ar lielu talantu, kas palīdzēs viņiem pārvērst ceremoniju par svinībām. "Džeimss Franko un Anna Hateveja ir jaunākās Holivudas paaudzes ikonas, abas zvaigznes ir jaunas, enerģiskas un talantīgas. Mēs ceram, ka ceremonijā viņiem būs iespēja parādīt sava talanta daudzšķautņainību un izklaidēt pasauli," norāda producenti.

Ceremonijā dos vārdu arī visu nominantu mātēm –
"Maminantēm"
"Maminantes" kameru priekšā parādīsies 90 minūšu garā raidījumā pirms "Oskaru" pasniegšanas ceremonijas, kur tās atklās dažādus stāstus par saviem bērniem, ļaujot faniem ieraudzīt kinozvaigznes pavisam citā gaismā. Balvu pasniegšanas ceremonijas laikā nominantu mātes arī aicinātas rakstīt pēdējos jaunumus tviterī. Kā norādījis viens no ceremonijas producentiem Dens Džinkss, "varbūt dažas mammas netvīto, bet mēs viņām to iemācīsim".

"Oskara" nomināciju līdere – filma Karaļa runa
Šogad "Oskara" nomināciju līdere ir filma The King's Speech/ Karaļa runa ar 12 nominācijām – līdz ar nomināciju Labākās filmas kategorijā tā nominēta Oskaram arī par labāko aktieri galvenajā lomā (Kolins Fērts), labāko aktrisi otrā plāna lomā (Helēna Bonema-Kārtere), labāko aktieri otrā plāna lomā (Džefrijs Rašs), labāko režiju (Toms Hūpers), kā arī citās kategorijās.

10 nominācijas filmai True Grit, savukārt Latvijas skatītājiem labi pazīstamajām filmām Inception un Social Network – astoņas nominācijas katrai. Septiņas nominācijas – cīkstoņu drāmai The Fighter. Vērts pievērst uzmanību animācijas filmai Toy Story 3 - šī ir tikai trešā reize ASV Kinoakadēmijas balvu vēsturē, kad animācijas filma tiek nominēta kā Labākā filma.

Pirms "Oskariem" pasniegs "Zelta avenes"
Dienu pirms "Oskara" balvas ceremonijas, 26. februārī, Holivudā tradicionāli tiks pasniegtas "Zelta avenes" ("Golden Raspberry") – Zelta krāsas platmasas figūriņas, ko pasniedz gada sliktākajām filmām un aktierdarbam. Šogad "Zelta avene" tiks pasniegta jau 31. reizi. Jāpiemin gan, ka vairumā gadījumu nominanti un balvu ieguvēji uz šo ceremoniju neierodas.

Uz sliktākās filmas titulu šogad pretendē The Sex And The City 2, The Bounty Hunter, The Last Airbender, The Twilight Saga: Eclipse un Vampires Suck. Līderes sliktāko filmu vidū ir The Sex And The City 2 un The Twilight Saga: Eclipse, kuras nominētas teju visās "Aveņu" kateorijās – gan par slikākajiem aktieriem, gan režijas darbu, gan scenāriju. "Aveņu" pretendentu vidū šogad atrodami arī tādi slaveni vārdi kā Liza Minelli par epizodisko lomu filmā The Sex And The City 2 – kategorijā Sliktākā aktrise otrā plāna lomā nominēta arī Bārbara Streizande par lomu filmā Little Fockers.

Šogad parādījusies jauna "Zelta avenes" nominācija – "Sliktākā Acs" – sliktākajam, jeb "acī durošākajam" 3D izmantojumam, uz ko šogad pretendē Cats & Dogs 2: Revenge of Kitty Galore, Clash of The Titans, The Last Airbender, Nutcracker 3-D un Saw 3-D.

Latvijā ceremonija –
kinoteātrī "Citadele"
Latvijā "Oskara" ceremonija slēgtā pasākumā tiks demonstrēta kinoteātrī "Citadele". Šeit balvas pasniegšanas ceremonijas vērošana ir daudz vairāk, nekā vienkārši ceremonijas tiešraide uz lielā ekrāna, jo programmā ir gan kādas agrāk neredzētas filmas pirmizrāde, gan prognožu spēle, gan arī karstasinīgas kino diskusijas ar līdzīgi aizrautiem cilvēkiem.

Jaunākie raksti