Jurģis, Juris, Georgs

Populāri Latvijas mūziķi gatavojas koncertam „Ziemassvētku prelūdijas” Doma baznīcā

Pirms gadu mijas svētkiem Ineses Galantes fonds turpina ilggadīgo tradīciju un gatavo klausītājiem īstu pirmsziemassvētku dāvanu: 8.decembrī plkst. 19:00 Doma baznīcā, kas ir viena no senākajām sakrālajām celtnēm Baltijā, notiks ilgi gaidītais koncerts “Ziemassvētku prelūdija”. Tajā skanēs izcili skaņdarbi, uzstāsies spilgti Latvijas mūziķi, kā arī Ineses Galantes jaunie talanti. “Ziemassvētku prelūdijas” dalībnieki pastāstīja, kādu iemeslu dēļ rīdziniekus gaida patiešām īpašs vakars.

“Pats nosaukums “Ziemassvētku prelūdija” atklāj to, ka koncerts atklāj kristiešiem vissvarīgāko laika posmu un notiek Adventes, proti, Ziemassvētku gaidīšanas laikā. Tādēļ to noteikti var nodēvēt par īpašu,” stāsta izcilais Latvijas komponists un ērģelnieks Aivars Kalējs, kas koncertā spēlēs pavadījumu “Ziemassvētku prelūdijas” dalībniekiem, kā arī sniegs solo priekšnesumu.

Arī virtuozais pianists un prestižu starptautisko konkursu laureāts Andrejs Osokins uzsvēra “Ziemassvētku prelūdijas” vērtīgumu pirms gadumijas svētkiem, nodēvējot vakara programmu par “ļoti, ļoti atbilstošu” cilvēku garastāvoklim šajā laikā:

“Tas ir ļoti neparasts koncerts, kam piemīt burvju aura. Brīnuma gaidīšana skan arī mūzikā, tādēļ koncerta “Ziemassvētku prelūdija” programma vienmēr ir īpaša un mūziķiem ir patīkami to spēlēt. Bet bez Guno un Baha, bez “Ave Maria” interpretācijām, kas lielai daļai cilvēku jau sen asociējas ar Ziemassvētkiem, pirmssvētku koncertu ir grūti iedomāties. Taču svarīgākais – koncerts notiek ziemas sākumā, kad cilvēki kļūst ļoti atvērti un emocionāli, kad visiem ir ļoti nepieciešamas pozitīvas izjūtas. Un mūzika ir tieši par to: par neizskaidrojamo, par to, ko nedrīkst izteikt vārdos, par emocijām pilnu pasaules uztveri.”

Baroka mūzikas izpildītājs, kontrtenors Sergejs Jēgers pastāstīja, ka “Ziemassvētku prelūdija” ir ne tikai īpašs koncerts un brīnišķīga iespēja dzirdēt izcilu pasaules šedevru izpildījumu, bet arī pasākums, kura laikā Latvijas iedzīvotāji varēs izjust neparastu vienotību.

“Gatavošanās “Ziemassvētku prelūdijai” rit pilnā sparā. Garastāvoklis ir vienkārši burvīgs, jo šim koncertam vienmēr piemīt neatkārtojama atmosfēra. Šajā laikā visi gaida prieku un gaismu, sapņo kaut uz brīdi atgriezt bērnību. Es domāju, ka maģijai un pasakai vienmēr būs vieta mūsu dvēselēs. Ļoti gribētu, lai mūsu koncerts skatītājiem būtu īpašs,” secina projekta organizatore, operas dīva Inese Galante.

Koncertā piedalīsies: Inese Galante (soprāns), Aivars Kalējs (ērģeles), Sergejs Jēgers (kontrtenors), Andrejs Osokins (klavieres), Sofija Lanskaja (arfa), Jāzepa Mediņa Rīgas pirmās mūzikas skolas zēnu koris diriģenta Romāna Vanaga vadībā, Taisa Ticiāna Geitusa-Eitvina (vijole) un Aigars Raumanis (saksofons).

Programmā: Š.Guno, J.S.Baha, A.Kaldara, G.F.Hendeļa, Dž.Rosīni, Dž.B.Pergolēzes, E.L.Vēbera, A.Pjacollas, u.c. skaņdarbi.

Jaunākie raksti