Aldonis, Agija

Šonedēļ sākas 17.Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA

No 20. oktobra līdz 3. novembrim jau 17. reizi nedaudz neparastāk saklausīt mūziku aicinās Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA. Šī gada festivālā klausītājus gaida latviešu un ārzemju komponistu pasaules pirmatskaņojumi, tikšanās ar izciliem mūziķiem un neparasti muzikāli piedzīvojumi.

Festivāla atklāšanas koncertā 20. oktobrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un 27. oktobrī VEF Kultūras pils Kamerzālē tiksimies ar sitaminstrumentu virtuoziem - Juri Āzeru un Guntaru Freibergu. Viņi ieskandinās jaunās mūzikas festivālu ARĒNA ar savu jauno programmu Texture of Groove. Ar šo programmu abi jaunie un talantīgie sitaminstrumentālisti vēlas izcelt Latvijas koncertpraksē salīdzinoši maz apspēlētam, bet jaudīgam mūzikas fenomenam – grūvam. Tā ir tā ritmiskā un melodiskā dzinējspēka izjūta, kas iedarbojas arī ķermeniski, liekot sist kāju vai kustēties līdzi mūzikas pulsācijai. Grūvs ir ārkārtīgi uzrunājošs, viegli saprotams un iedarbīgs mūzikas izteiksmes elements, kam šajā koncertprogrammā tiks pievērsta īpaša uzmanība, parādot, cik dažādos un krāsainos veidos komponisti apspēlējuši groove jēdzienu sitaminstrumentu mūzikā.

Koncertprogrammā skanēs komponistu Alehandro Vinjao (Alejandro Viñao), Džeikoba Drakmena (Jacob Druckman) un Avnera Dormena (Avner Dorman) darbi, kuros būs sadzirdams visplašākās mūsdienu mūzikas spektra krāsas – sākot no Kloda Debisī impresionisko skaņu gleznu iespaida līdz pat minimālisma un modernisma tehniku pielietojumam.

21. oktobrī Rīgas Reformātu baznīcā uz koncertu ar neparastu nosaukumu “Mūzika reāliem un virtuāliem instrumentiem. Timbre Unity and Timbre Masses” aicinās LENsemble no Lietuvas. Čells, piecas trompetes un divi taustiņinstrumenti, kuru varā ir likt atbalsoties simtiem virtuālu tembru... Tik unikāls un intriģejošs ir sastāvs, ar kādu Latvijā pirmoreiz viesojas allaž mainīgais LENsemble un tik pat pārsteidzošs arī viņu izvēlētais repertuārs – tīrs baltiešu, vācieša un amerikānietes oriģinālkompozīcijas jeb mūzika reāliem un virtuāliem instrumentiem... Programmā - Džūlijas Volfas (Julia Wolfe), Rolanda Kronlaka, Egidijas Medekšaites (Egidija Medekšaitẻ), Tomasa Hummela (Thomas Hummel) un Vikinta Baltaka (Vykintas Baltakas) skaņdarbi.

23. oktobrī VEF Kultūras pils Lielajā zālē uz īpašu notikumu aicina neparasti radošais un talantīgais mūziķis SHIPSEA (Jānis Šipkēvics) ar saviem domubiedriem. "Koncerts  Arēnā man būs pavisam īpašs, jo piedzīvošu satikšanos ar sev ļoti tuviem cilvēkiem - kā dzīvē, tā mūzikā. Esmu ļoti gandarīts radīt un uzstāties uz vienas skatuves ar niansēto un inteliģento bunguvīru Rūdolfu Dankfeldu, Eviju Vēberi - dievišķas balss un analogi elektronisku ierīču pārvaldītāju, dzīves komponistu un ģitāristu Matīsu Čudaru, kā arī Miķeli Putniņu - Ezeru un skaņu dzīļu pārzinātāju. Mēs spēlēsim kompozīcijas, kuras savulaik radušās kā mani dzīves novērojumi, bet nu jau kļuvuši par mūsu visu kopīgu sakāmo,” runājot par gaidāmo koncertu, atzīst Jānis Šipkēvics. Programmā - Deivida Lenga (David Lang), Mārtiņa Brauna, Niko Mjūlija (Nico Muhly), Imanta Kalniņa mūzika, dziesmas ar Viljama Batlera Jeitsa (William Butler Yeats), Federiko Garsijas Lorkas (Federico García Lorca), un Agneses Krivades dzeju, kā arī Jāņa Šipkēvica jaundarbi.

30. oktobrī VEF Kultūras pils Kamerzālē uz vienas skatuves pirmo reizi tiksies spilgtākie Latvijas kamermūziķi – trio ART-i-SHOCK un kameransamblis ALTERA VERITAS! Katrs unikāls sastāva un skanējuma ziņā, kopā tie veido gluži jaunu un absolūti oriģinālu spēku, kura radošais potenciāls iedvesmojis ne tikai Latvijā vien dzīvojošos komponistus... Jaunajā programmā ALTERA SHOCK vēl nebijušā skanējumā baudīsim gan dzirdētus latviešu komponistu skaņdarbus -  Kristapa Pētersona “Rīgas nakts” čellam, klavierēm un sitaminstrumentiem, Santas Ratnieces “Nattergalen” čellam, klavierēm un sitaminstrumentiem, Ērika Ešenvalda “Cryptic”, Agneta Krilova - Bērziņa “Quid est veritas?”, gan divus jaundarbu pasaules pirmatskaņojumus – Gundegas Šmites "Ūdens pulksteņi" un Dimitra Maronidis "Mise en abyme" elektronikai un ansamblim. Šajā koncertā jūs gaida smalks humors un dziļdomīgas pārdomas, rotaļīgs prieks un radošs šoks, deva provocējoša pārsteiguma un apgarojošs miers, citādas patiesības meklējumi un jaunatklāšanas gars..

Turpinot veiksmīgi aizsākto tradīciju, arī šogad 2. novembrī klubā “Nemiers” festivāls ARĒNA aicina uz “Klubu nakti” – muzikāli pārsteidzošu kokteili, kura garšu paletē savijas akadēmiskā skaņu māksla un klubu kultūra, tehno un progresīva elektroniskā mūzika, brīvā improvizācija un pārsteidzoši virtuoza instrumentu spēle, un pirmoreiz arī ugunsšovs! Uz vienas skatuves satiksies spilgti pašmāju mākslinieki un draugi no tuvējām kaimiņvalstīm - DJ Oriole, Dmitrijs Mazurovs (Дмитрий Мазуров), Antons Izgagins (Антон Изгагин), Dmitrijs Remezovs (Дмитрий Ремезов), Alīna Petrova (Алина Петрова) un KYMATIC Ensemble. Programmā - elektroakustiskā mūzika un improvizācijas.

Festivāla noslēgumā - 3. novembrī Hotel Promenade Hika zālē, Liepājā un 4. novembrī Rīgas Reformātu baznīcā uz koncertu aicinās Kymatic Ensemble, kura īpašajā skanējumā klasisko instrumentu balsis apvienojas ar baroka instrumentu tembriem, kā arī tautas instrumentu krāsām un elektronikas piedāvātajām iespējām... Maskavā dibinātās apvienības repertuārā atbalsojas senās mūzikas motīvi un tautasdziesmu aizkustinošais vienkāršums, pārsteidzoši saistoša improvizācija un mūsdienu mūzikas dzīvā elpa, arī interese par rokmūziku, džezu, postminimālismu un meditatīvām noskaņām... Pirmo reizi viesojoties Latvijā, Kymatic Ensemble piedāvā retu iespēju nepastarpināti klātienē sastapt mūsdienu krievu komponistu mūziku, kas jau guvusi ievērojamus panākumus citviet pasaulē, bet Latvijā vēl nav skanējusi.

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto SAKLAUSI NĀKOTNI! ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Jaunās mūzikas festivālu ARĒNA atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, VEF Kultūras pils, LENsemble, Opera Hotel & SPA, Liepājas pilsētas kultūras pārvalde, Whirlpool Corporation, klubs “Nemiers”, RedCab Taxi, PAT, VIACULTURE un Latvijas Radio.

Koncerta biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv

Jaunākie raksti