Aldonis, Agija

Festivāla „Jūras Pērle” ietvaros ar vērienu svinēs Rīgas kinostudijas jubileju

Rīgas kinostudija ir neparasta vieta, pateicoties tai dienasgaismu ieraudzīja neskaitāmas filmas, kas veido Latvijas un padomju kino zelta fondu. Šogad leģendārā kinostudija atzīmē 70 gadu jubileju. 30.jūlijā Otro starptautisko teātra un kino mūzikas festivālu “Jūras Pērle” Dzintaru koncertzālē atklās svinīgais koncerts, kas veltīts šim notikumam.

Programmā skanēs dziesmas un mūzika no kinofilmām un mūzikliem, kas uzņemti Rīgā, leģendārās kinostudijas paviljonos. Skatītājus gaida tikšanās ar iemīļotajiem aktieriem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas.

Filmas, kuru citātus mēs glabājam sirdīs, dziesmas, kas jau sen kļuvušas tuvas – tieši Rīgas kinostudijā tapa neatkārtojami sižeti, sākot ar ekscentriskām komēdijām līdz pirmajiem asa sižeta detektīviem. Te strādāja tādi režisori kā Jānis Streičs, sešpadsmit filmu autors, to vidū “Mans draugs – nenopietns cilvēks”, “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, “Atcerēties vai aizmirst”, “Svešās kaislības”. Te tika filmēts leģendārais “Teātris” ar Viju Artmani un Ivaru Kalniņu galvenajās lomās un 80.gadu vidus televīzijas hīts, seriāls “Ilgais ceļš kāpās”. Studijā savas filmas uzņēma arī Aloīzs Brenčs, visslavenākais kino režisors – detektīvu autors, vienīgais PSRS, kas veidoja filmas par “aizliegto Rietumu dzīvi”: “Mirāža”, “Dubultslazds”, “Šahs briljantu karalienei”.

Rīgas kinostudijā uzņemto leģendāro filmu saraksts ir ļoti, ļoti garš. Nevar nepieminēt “Trīs plus divi”, “Agro rūsu”, “Ezera sonāti”, “Noktirni”, “Velna kalpus” un “Velna kalpus Velna dzirnavās”, “Limuzīnu Jāņu nakts krāsā” un daudzas citas iemīļotas filmas.

Rīgas kinostudijā strādāja Regīna Razuma, Ivars Kalniņš, Lilita Ozoliņa, Alvis Hermanis, Mirdza Martinsone, Jānis Paukštello, Esmeralda Ermale, Pēteris Gaudiņš, Gundars Āboliņš, Rihards Belte, Uldis Vazdiks, Uldis Lieldidžs, bet mūziku neskaitāmām kulta filmām rakstīja vispopulārākais un iemīļotākais Latvijas komponists – maestro Raimonds Pauls.

Studijas 70 gadu jubilejai veltītā vakara programmā viesi varēs vēlreiz noklausīties dziesmas un mūziku no kinofilmām un mūzikliem, kas uzņemti leģendārajā studijā un tikties ar iemīļotajiem aktieriem. Koncertā piedalīsies: Raimonds Pauls, Jānis Streičs, Andrejs un Juris Žagari, Arnis Līcītis, Mirdza Martinsone, Juris Strenga, Vlads Bagdons, Andris Bērziņš, Regimants Adomaitis, Jozs Budraitis, Vladimirs Kačans, Lilita Ozoliņa, Jānis Paukštello, Valdis Pelšs, Romualds Ramanausks un daudzi citi.

“Lai veiksmīgi dotos uz priekšu, ir jāgodā sava pagātne, neaizmirstot tās varoņus. Mēs lepojamies ar to, ka festivāla “Jūras Pērle” laikā tā viesiem būs iespēja ne tikai iegrimt patīkamā “skatītāja” nostalģijā, bet arī tikties ar spožām mūsu kinoindustrijas zvaigznēm,” saka producentu firmas Amber Way vadītāja Ilona Anna Kuzņecova.

Starptautiskais teātra un kino mūzikas festivāls “Jūras Pērle” notiks no 30.jūlija līdz 3.augustam Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē. Šogad kūrortu apmeklēs vairāk nekā 100 populāru aktieru, režisoru, producentu, scenāristu, komponistu no Latvijas, Krievijas, Lietuvas un citām valstīm. Skatītājus gaida piecas neaizmirstamas dienas kopā ar iemīļotajiem māksliniekiem - koncerti, sporta spēles pludmalē, radošās tikšanās, ballītes un daudz kas cits.

Festivāla dalībnieku vidū: Regimants Adomaitis, Vera Aļentova, Irina Alfjorova, Mihails Bojarskis, Anna Boļšova, Jozs Budraitis, Igors un Vadims Veriņiki, Jevgēņijs Doga, Tatjana Dogiļeva, Maksims Dunajevskis, Dmitrijs Djuževs, Oļesja Žeļezņaka, Ivars Kalniņš, Goša Kucenko, Aleksejs Kortnevs, Anna Kovaļčuka, Eiklīds Kurdzidis, Aleksandrs Lazarevs, Valērija Lanskaja, Irina Medvedeva, Vladimirs Meņšovs, Ludmila Maksakova, Irina Muravjova, Anastasija Nemojaleva, Svetlana Ņemoļajeva, Jurijs Nikolajevs, Levons Oganezovs, Valdis Pelšs, Gaļina Poļskiha, Leonīds Serebreņņikovs, Sergejs Stepančenko, Igors Skļars, Semjons Strugačevs, Valentīna Talizina, Svetlana Toma, Dmitrijs Haratjans, Eva Šikuļska, Alisa Freindliha, daudzas citas teātra un kino zvaigznes.

Katru dienu festivāla vakara programma turpināsies ar afterparty atpūtas kompleksā X.O Beach Lounge & Club, kur daudz privātākā gaisotnē būs iespēja tikties ar festivāla viesiem un paklausīties populāru muzikālo kolektīvu un mākslinieku uzstāšanos.

Festivāla biļetes pieejamas Biļešu serviss kasēs un interneta vietnēs www.bilesuserviss.lv un www.jurasperle.lv.

Jaunākie raksti