Mirta, Ziedīte

Kalnciema kvartālā notiks priekšlasījums par plakātu vēsturi Latvijā

2018. gada 6. aprīlī plkst. 18.00 Kalnciema kvartāla galerijas izstādē “Uzskatāmās aģitācijas līdzeklis – plakāts” ar priekšlasījumu par plakātu vēsturi Latvijā uzstāsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas centra plakātu kolekcijas glabātājs Raits Lubinskis.

Ar nolūku paplašināt zināšanas par plakātu mākslu Latvijā un ļaut ieraudzīt 20. gadsimta otrās puses parādības vēsturiskā kontekstā, priekšlasījumā speciālists pievērsīsies divām tēmām: plakātu vēsturei Latvijā kopumā, tā kā grafiskā dizaina paraugi mūsdienu Latvijas teritorijā tika radīti, pavairoti un laisti lietā jau 19. gadsimta vidū, un šis process turpinās arī mūsdienās, kopumā veidojot vairāk nekā pusotru gadsimtu šī specifiskā mākslas žanra vēsturē. Ņemot vērā, ka izstādē “Uzskatāmās aģitācijas līdzeklis – plakāts”, kas šobrīd norisinās Kalnciema kvartāla galerijā, akcentētas ir tēmas, kas saistītas ar valsts oficiālo kursu, tad Raits Lubinskis savā priekšlasījumā papildus pieskarsies arī nonkonformisma tēmai plakātu mākslā. Latvijas Nacionālā bibliotēka 2011. gadā ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta līdzfinansējumu realizēja projektu “Latvijas padomju perioda nonkonformisma grafikas krājuma pilna saglabāšana un tai nepieciešamās materiāli tehniskās bāzes nodrošinājums”, kur tika veikts pētījums un sagatavota publikācija “Nonkonformisms grafikā 1944-1990”, kas interesentiem ir pieejama drukātā un digitālā formā.

Kalnciema kvartāla galerijā līdz 2018. gada 14. aprīlim ir skatāma izstāde “Uzskatāmās aģitācijas līdzeklis – plakāts”. Izstādē eksponēti vairāki desmiti plakātu no privātpersonu krājumiem, kas atspoguļo plakātu mākslas attīstību Latvijā 20. gadsimta otrajā pusē, laikā, kad Latvijas republika bija okupēta un atradās Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) sastāvā. Plakāta uzdevums šajā sistēmā bija propagandēt noteiktas PSRS būtiskas idejas un pārliecības, kā arī vēstīt, ziņot, informēt, lūkot pārliecināt, pierunāt, mudināt un atgādināt, jeb citiem vārdiem sakot – aģitēt – par veidiem, kā aktīvi piedalīties PSRS dzīvē.

Tādu autoru kā  Ilmārs Blumbergs, Juris Dimiters, Osvalds Dinvietis, Staņislavs Dorodņikovs, Aivars Drāznieks, Vadims Ivanovs, Gunārs Kirke, Kārlis Goldmanis, Gunārs Kamradziuss, Vjačeslavs Kovaļevskis, Arnolds Krēsliņš, Fridrihs Kļaviņš, Ivars Mailītis, Ojārs Pētersons, Jānis Reinbergs, Laimonis Šēnbergs, Indulis Zariņš, Gunārs Zemgals un Lolita Zikmane radītie grafiskā dizaina darbi liecina par mainīgo politisko, sociālo un kultūras kontekstu, kurā tika radīti un funkcionēja plakāti Latvijā.

Pasākums notiks latviešu valodā.

Ieeja pasākumā bez maksas un iepriekšējas reģistrācijas.

Jaunākie raksti