Gunta, Ginta, Gunda

Rīgā atklāta mūsdienu itāļu mākslinieka Mateo Boato izstāde

7.decembrī apavu klubā “Baltā Kumode” (Elizabetes iela 57) iepazīstināja rīdziniekus ar pazīstamo itāļu mākslinieku Mateo Boato viņa gleznu izstādē “DANCING HOUSES” (Dejojošās mājas).

Mateo Boato – mūsdienu mākslinieks, skulptors, dizainers, arhitekts un mūziķis, kurš dzīvo un strādā  Itālijas pilsētā Trento. Glezniecība un mūzika Mateo mākslā ir nesaraujami saistītas – viņa darbos var redzēt ritmiskumu, slēptu melodiskumu. Viņa gleznu galvenās tēmas ir pilsētvide, cilvēka vieta apkārtējā sabiedrībā un dabiskajā vidē. Īpašais mākslinieka  filozofiskais skatījums uz pilsētu izpaužas pārsteidzošās urbānās ainavās. Mateo rada faktūrām bagātas, apjomīgas gleznas, ko papildina ar apzināti nevērīgiem un rotaļīgiem elementiem zīmējuma tehnikā, muzikālām atsaucēm un hipertekstu, kas piepildīts ar vienkāršu un pazīstamu valodu – urbāno valodu. Pats mākslinieks uzsver, ka viņam ir svarīgi ne tikai uzzīmēt ēku, viņš ar savu gleznu starpniecību mēģina izstāstīt tās stāstu cilvēkiem, kas nekad nav tajā dzīvojuši. Saikne starp pilsētu un tās iedzīvotājiem ir ļoti trausla, un mākslinieks par savu mērķi uzskata fiksēt to uz sava audekla. Sjēna, Toskāna, Milāna, Florence, Mantuja un Venēcija – šo Itālijas pilsētu senās ēkas šajās visbiežāk redzamas Boato gleznās. Viņš “būvē” savus laukumus it kā no putna lidojuma un tas patiešām arī ir lidojums – radošais lidojums.

Mateo darbi ir veiksmīgi izstādīti galerijās un muzejos visā pasaulē – no Lielbritānijas līdz Japānai, to skaitā: MART – Trento un Rovereto Modernās un laikmetīgās mākslas muzejā, galerijā “LEGA” (Maskava), 2011.gadā Venēcijas biennālē kopīgā projektā Vitorio Sgarbi vadībā, GALLERIA LAZZARO BY CORSI (Milāna), Itālijas kultūras institūtā Briselē.

Ekspozīcijā Rīgā būs apskatāmi 30 audekli, to vidū – slavenie plašā perspektīvā gleznotie Mateo Boato laukumi. Izstāde būs skatāma līdz janvāra beigām.

Jaunākie raksti