Gunta, Ginta, Gunda

Atklās Latvijas simtgadei veltītu izstādi

Atzīmējot Latvijas valsts svētkus, šī gada 16. novembrī plkst. 14.00 laukumā pie t/c “Origo” tiks atklāta lielformāta brīvdabas izstāde “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017”.

Latvijas simtgadei veltītajā izstādē, kas ir jau otrais tirdzniecības centra “Origo” dāvinājums Latvijas iedzīvotājiem valsts jubilejā, apmeklētāji varēs aplūkot un iepazīties ar vairāk nekā 80 spilgtākajiem mākslinieku darbiem, novērtējot to izteiksmīgo valodu un vēstījumu, kas arvien mudinājis cilvēku iedziļināties tā brīža dzīves aktualitātēs – sākot ar grotesku un beidzot ar dziļi filozofisku ideju manifestāciju. Izstāde sniegs retrospektīvu ieskatu plakāta vēsturē Latvijā no 19. gs. sākuma līdz pat mūsdienām.

Šī ekspozīcija mūsdienu cilvēku aizvedīs pa vēstures līkločiem, iepazīstinot ar krāsaino un spilgto plakātu pasauli, kas dažkārt ar skaļiem lozungiem, bet citkārt ar klusiem, plakātā ieslēptiem simboliem uzrunājusi cilvēku, ļaujot tam saviem spēkiem atklāt plakātos iekodēto ideju un atziņu. Jau kopš 19. gs. sākuma plakāti kalpojuši par ikdienas sabiedroto  ikvienam pilsētvides iedzīvotājam. Padomju laikos ar plakātu palīdzību izskanējušas ekspresīvas aģitācijas, kodolīgi lozungi, kas ar mērķtiecīgu spēku iespiedušies padomju cilvēka apziņā. Plakātu māksla savu popularitāti nav zaudējusi arī šodien. Tā runā skaļi, tā liek apstāties un domāt – par sevi, par sabiedrību, par pasauli – tā uzdod jautājumus, rosina meklēt atbildes, veidojot dialogu pašiem ar sevi. Ieskatoties šajos publiskajos spoguļos, mēs redzam laikmeta atspulgu, dažkārt tie ir greizie spoguļi, dažkārt mūsu skatienam paveras tikai spoguļa lauskas, kuras mums jāsaliek, lai saskatītu kopainu. Šie aizraujošie un īpašie “plakātlaiki” ir viens no Latvijas kultūras kanona turētājiem.

“Kad Rīgā 1901.gadā zirgu tramvaja vietā ievieš elektrisko tramvaju, ir ļoti daudz neapmierināto – kā tagad sapratīs, uz kuru pusi brauc tramvajs? Šodien atbildes uz jautājumiem mēs cenšamies noskaidrot datora vai telefona ekrānā, bet pirms pāris desmitgadēm dažādas ziņas mums piespēlēja plakāti tieši uz ielas. Vai saspēle notiek joprojām? Uz pārdomām par šo arī vedinās izstāde “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017”,” par izstādi stāsta Mākslas zinātniece Ramona Umblija

Izstāde “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017” ir otrais tirdzniecības centra “Origo” dāvinājums Latvijas iedzīvotājiem, sagaidot valsts apaļo jubileju, kas tapusi sadarbībā ar mākslas zinātnieci Ramonu Umbliju un Latvijas Dizaineru savienības valdes locekli un mākslinieku Visvaldi Asari, kas piedalīsies atklāšanas pasākumā un sarunā par “plakātlaikiem” kopā ar scenogrāfu, gleznotāju, plakātu veidotāju Juri Dimiteru un citiem mākslas ekspertiem.

Izstādē būs skatāmi Latvijas izcilāko autoru darbi. 20. gs. sākumu iezīmē tādi slaveni mākslinieki kā Janis Rozentāls, Rihards Zariņš un Jānis Liepiņš. Atsevišķu un ļoti svarīgu plakātmākslas posmu pārstāv pasaules slavu guvušais konstruktīvists Gustavs Klucis, kas ir viens no ievērojamākajiem fotomontāžas plakātu žanra iedibinātājiem, kā arī aģitācijas dizaina objektu meistars. Sākot ar 20. gs. 60. gadiem latviešu laikmetīgā plakāta uzvaras gājienu uzsāk Gunārs Kirke, Džemma Skulme, Laimonis Šēnbergs, Gunārs Zemgals. 20. gs. plakātu mākslā dominē Ilmārs Blumbergs, Juris Dimiters, Andris Breže, Ojārs Pētersons, Juris Putrāms, Kristiāns Šics. Savukārt 21. gs. sākumā ar saviem darbiem sabiedrību uzrunā Visvaldis Asaris, Jānis Galdiņš, Vilnis Piķis, Māris Subačs.

“Plakāts ir mākslas veids, kuram pēc būtības, ir jāatrodas publiskā telpā. Tad tas strādā uz ļoti plašu auditoriju, pilda savas tiešās funkcijas, un atbilst tā radīšanas mērķim. Labs sociālais plakāts skatītāju uzrunā tieši, veidojot cita veida komunikāciju vai dialogu, kā ierasts. Tas ir kā laikmeta lakmusa papīrs, kas to raksturo, kā to veidojam un iezīmē mūsu atbildību tajā. Zīmīgi ir tas, ka izstādē, redzam plakātus, kuri ir radīti tur pat pirms 30-40 gadiem, bet vēl jo projām nav zaudējuši savu aktualitāti un uzrunā mūs arī no šodienas problemātikas aspekta. Izstādes ekspozīcija iezīmē ne tikai Latvijas plakāta pirmsākuma periodu, bet kopumā ir arī kā šķērsgriezuma līnija, kura atspoguļo Latvijas simtgades vēsturisko kontekstu,” stāsta Latvijas Dizaineru savienības valdes loceklis, mākslinieks Visvaldis Asaris.

“Gatavojoties Latvijas simtgadei, t/c “Origo” sadarbībā ar vairākiem Latvijas mākslas ekspertiem, kā arī ar Kultūras ministrijas un Latvijas valsts simtgades biroja atbalstu ir izveidojis lielformāta brīvdabas fotoizstāžu sērijas turpinājumu – plakātu izstādi “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017.” T/c “Origo” ir ikdienas ceļu krustpunkts gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem, tāpēc ikviens kultūras un mākslas baudītājs varēs to aplūkot sev vēlamā laikā. Šī ekspozīcija apmeklētājiem ļaus ieraudzīt plakāta stāsta spēku un skaistumu no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām, akcentējot nozīmīgākos latviešu tautas vēsturiskos notikumus.  Plakāts ir latviešu kultūras un ielu mākslas elements, un mēs izstādē  “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017” ļausim plakātu mākslai atdzimt no jauna,” norāda Aleksandrs Ņemirovskis, tirdzniecības centra “Origo” vadītājs.

Izstāde būs apskatāma no 2017. gada 16. novembra.

Jaunākie raksti