Aldonis, Agija

Rīgā 18.novembri atzīmēs ar svinīgiem pasākumiem, koncertiem un uguņošanu

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienu, Rīgā paredzēta plaša svētku programma – ziedu nolikšanas ceremonija, Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa, daudzveidīgi koncerti, kopīga Latvijas valsts himnas dziedāšana 11. novembra krastmalā un svētku uguņošana.

18. novembrī svētku rīts galvaspilsētā sāksies ar Ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, pēc tā iedzīvotāji gaidīti pie Brīvības pieminekļa, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, bet vēlāk ikvienam interesentam 11. novembra krastmalā būs iespēja vērot Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi. Vakarā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti pie Brīvības pieminekļa uz Svinīgo pasākumu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienai, kurā piedalīsies aktieri Maija Doveika, Ieva Puķe, Agnese Cīrule, Juris Lisners, Uldis Anže, Gundars Grasbergs, Raimonds Celms, komponists Mārtiņš Brauns, Rīgas kamerkoris „Ave Sol” un diriģents Andris Veismanis. Plkst. 20.00 klātesošos uzrunās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, un pēc svinīgās uzrunas Brīvības piemineklis izgaismosies īpašā gaismas uzvedumā „99”, kas būs viens no gaismas festivāla „Staro Rīga” priekšnesumiem.

Plkst. 21.00 jau tradicionāli valsts svētkos iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Latvijas valsts himnas „Dievs, svētī Latviju!” dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā 11. novembra krastmalā. Svētku uguņošanasdizainu veidojis Kalvis Kalniņš un SIA„International Fireworks Design”, savukārtuguņošanasmūzikas autors ir komponists Arturs Maskats.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā būs iespēja apmeklēt daudzveidīgus koncertus, kas notiks kultūras centros un koncertzālēs gan pilsētas centrā, gan arī apkaimēs. 

Tikko atjaunotajā VEF Kultūras pilī apmeklētāji varēs dzirdēt Latvijas Nacionālās operas orķestra un solistu Ilonas Bageles, Jāņa Apeiņa, Sonoras Vaices, Raimonda Bramaņa, Daumanta Kalniņa, Intara Busuļa un diriģenta Normunda Vaiča māksliniecisko sniegumu koncertā „Latvija – tava un mana”. Savukārt Kultūras centrā „Mazā ģilde” notiks koncerts „Dod, dieviņi, labu prātu”, kurā uzstāsies Ieva Parša, Raimonds Tiguls, Staņislavs Judins, Māris Jēkabsons, jauniešu koris „Balsis”, kā arī diriģenti Ints Teterovskis un Elīna Čipāne.

Kultūras centrā „Imanta” būs koncerts „Par mums pašiem”, kurā dziedās Marija Bērziņa, Ainārs Ančevskis, Ieva Kerēvica, Jānis Aišpurs kopā ar muzikālo apvienību „Vintāža”. Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” muzicēs komponists Uldis Marhilēvičs, vijolnieks Dzintars Beitāns, solisti Antra Stafecka, Miks Dukurs, Ivo Fomins, instrumentālā grupa un koris „Norise” koncertā „Mēs visi esam ceļš”. Koklētāja Laima Jansone klausītājus gaidīs koncertā „Latvijai azotē”, kas notiks  Kultūras centrā „Iļģuciems”.

Svētkiem veltīts koncerti būs arī vairākās koncertzālēs. Latvijas Universitātes Lielajā aulā skanēs mūziķu un vīru koru izpildītie skaņdarbi koncertā „Latvijas vīru koru dižkoncerts”, bet Rīgas Latviešu biedrības namā koncertā „Tev mūžam dzīvot, Latvija!” uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris un jauktais koris diriģentu Jāņa Baltiņa un Ulda Kokara vadībā. Rīgas Stradiņa universitātes aulā iedzīvotāji gaidīti koncertā „Spēka dziesmas Latvijai”, kurā uzstāsies Rēzija Kalniņa, Olga Dreģe, Lilita Ozoliņa, Ieva Akuratere, Aija Andrejeva, Alex un Atis Ieviņš, kā arī instrumentālā grupa Jāņa Miltiņa vadībā.

Valsts svētkos iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt arī gaismas festivālu „Staro Rīga 2017”, kurā būs apskatāmi 35 objekti un īpaši pasākumi. Šogad gaismas festivāls „Staro Rīga” notiks jau 10. reizi un tas ir viens no Latvijas valsts simtgadei veltītiem notikumiem Rīgā. Festivāls arī šogad turpina tradīciju sveikt Latviju dzimšanas dienā, vairojot gaismu un dzīvespriecīgu kopības sajūtu, izgaismojot Rīgas ielas un ēkas, parkus, laukumus un pagalmus. „Staro Rīga 2017” iezīmē gaismas ceļu uz Latvijas simtgadi un festivāla šī gada tēma ir „Uz zvaigznēm”.

Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienai veltītos pasākumus galvaspilsētā atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Jaunākie raksti