Gunta, Ginta, Gunda

Atklāta mūzikas un mākslas festivāla „Bildes 2017” izstāde. FOTO

No 10. oktobra t/c “Spice” otrajā stāvā atklāta mūzikas un mākslas festivāla “Bildes 2017” izstāde “Instrumenti. Pārvērtības”, kurā tradicionāli apskatāmi mūziķu, mākslinieku un citu radošu personību radīti tematiskie mākslas darbi. Šogad uzstādījums bija apgleznot, apdarināt savu muzikālo dzīvi jau nokalpojušus mūzikas instrumentus.

Kā vienmēr aizraujošais un pārsteigumiem pilnais “Bilžu” vasaras nometnes galarezultāts t/c “Spice” apskatāms līdz 22. oktobrim. Vēl izstādi varēs aplūkot festivāla noslēguma dienās 24. un 25. novembrī Rīgas Kongresu namā.

“Ģitāras, bungas, vijoles, čelli, taures, kokles… Gan pašu iemīļoti, gan savu mūžu nokalpojuši, veci, pamesti, bez balss palikuši instrumenti šogad kļuva par iedvesmas un darba materiālu “Bilžu” nometnes dalībniekiem,” par izstādi saka mākslas zinātniece Aiga Dzalbe: “Radošā gaisotnē, vienam no otra mācoties, mūziķi un mākslinieki deva jaunu dvesmu ierastām lietām, katrai ar savu vēsturi un uzdevumu. Tas šķiet reizē mīļi tradicionāli un asi paradoksāli – apgleznot mūzikas instrumentus, jo mūzikas rīcības materiāls ir skaņa un emocijas, savukārt māksla piešķir formu, krāsu, izskatu idejām, sapņiem un īstenībai. Kopā mūzika un māksla rada enerģiju, kas dzen uz priekšu sabiedrību, bet, zināms, vienmēr pienāk brīdis, kad kāds enerģijas avots apsīkst, tāpēc gudrie rīkojas apdomīgi un saudzīgi – mainās ar atziņām un prasmēm, reciklē idejas starp dažādām paaudzēm un nozarēm. Tieši to ir panākuši “Bilžu 2017” vasaras nometnes dalībnieki, tiekoties pie prāva un daiļrunīga padzīvojušu mūzikas instrumentu klāsta un tad draudzīgi daloties savās emocijās un zināšanās par ausīm un acīm uztveramo, lai atrastu jaunus ceļus savai radošajai dzīvei.”

“Bilžu 2017” vasaras nometne notika LU atpūtas un konferenču kompleksā “Ratnieki” Līgatnes pusē. “Tas ir izaicinājums katru gadu – ir bijušas pogas, koferi, sēta, spilveni, beņķi, lietussargi un kas tikai viss vēl nē,” saka Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Arvīds Endziņš. “Par mūzikas instrumentiem bija mazliet bail. Instrumentu forma jau ir tik skaista un mākslinieciski aktīva, ka ir gandrīz vai neaizskarama. Māksliniekam ieslēdzas bremzes, jo ar to objektu jau vairs nav, ko darīt, tur viss ir pateikts! Taču izrādījās, ka ir pieejami instrumenti, kam tikai šādā veidā var sākties jauna dzīve. Un es secināju, ka kopējais mākslinieciskais līmenis ir patiešām augsts. Mūziķi tandēmā ar māksliniekiem spēj panākt mākslinieciski augstvērtīgu rezultātu. Varu to apgalvot bez jebkādas koķetēšanas. Tādēļ uzskatu par lielu godu, ka varu piedalīties “Bilžu” nometnēs, kurās pats galvenais jau ir radošo cilvēku kopā būšana.”

Izstādes veidošanā šogad piedalījās 50 autori, radot kopumā 48 mākslas darbus. To radīšanā piedalījās mūziķi: Raimonds Bartaševics, Sandra Bula–Ziemele, Igeta Gaiķe, Zanda un Mikus Frišfeldi, Andis Jēkabsons, Māra Kalniņa, Agija Kalve, Uldis Kākulis, Mārtiņš Križevics, Mirta un Jevgēņijs Krupeņini, Jolanta Mateusa, Laima, Arnis un Jānis Miltiņi, Inta Milzarāja-Grīnberga, Aldans Milzarājs, Guntars Mucenieks, Lolita Novikova, Inta Pauļuka, Ikars Ruņģis, Dace Straume, Jānis Vanadziņš, Einārs Vītols un Āris Ziemelis, mākslinieki: Visvaldis Asaris, Arvīds Endziņš, Ināra Garklāva, Laila Kocere, Līga Križevica, Inese Mailīte, Aleksejs Naumovs, Inga Pērkons, Arvīds Plokšta, Indra Puķe, Andra Rācenāja, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš un Laima Vanadziņa, mākslas zinātniece Sarmīte Sīle, aktieris Varis Vētra, baleta māksliniece Sandra Vītola un mūziķu bērni: Līva Kalniņa, Matīss Kalniņš, Helma Elvīra Križevica, Kristaps Ruņģis, Gustavs Ziemelis un Niklāvs Ziemelis, kā arī raidījuma “LNT brokastis” komanda.

“Bilžu birojs” par sadarbību un mūzikas instrumentu sagādāšanu pateicas: J. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolai, Ingrīdai Dzelzskalējai, Tālim Gžibovskim, Arvīdam Endziņam, Ilzei Andersonei, Lienei Krūmiņai, Igetai Gaiķei, Dzintaram Beitānam, Gundaram Lintiņam, Sandrai Cinītei, Robertam Zīlem, Jolantai Mateusai, Lailai Kocerei, Edītei Strazdiņai, Janai Eglei, Mārtiņam Križevicam, Intai Pauļukai, Tadeušam Surgoftam, Silardam Stakanam, Ancei Krauzei, Dainai un Zigmāram Stikāniem, Diānai Ozoliņai, Līgai Vanagai, Jānim Vanadziņam un Ingai Zotovai.

Festivāls “Bildes” šoreiz notiks no 5. līdz 25. novembrim. Kopumā būs iespēja apmeklēt deviņus koncertus, kas norisināsies četrās Rīgas vietās – Kongresu namā, mūzikas namā “Daile”, Spīķeru koncertzālē un mūzikas klubā “Kaļķu vārti”.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un bilesuparadize.lv. Pieteikumi kolektīvajiem apmeklējumiem un papildu informācija par koncertiem: “Bilžu birojs”, tālr. nr. 29282866, e-pasts [email protected].

Jaunākie raksti